bear

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

S&P

“Accident aviatic” pe Wall Street. O aşchie a ajuns şi la Bucureşti

Bursele europene au fost afectate după crahul de pe Wall-Street. Inclusiv cea de la Bucureşti, care a deschis cu un -3%. Indicele S&P 500 (un barometru al creşterii economiei americane) a pierdut aproape zece procente în mai puţin de o citeşte

Gaina 0

Cum văd Irma néni creşterea economică şi Moş Laie, Unirea?

Irma-neni e încă o femeie în putere. Are grijă de gospodăria sa dintr-un sat din Harghita. Copiii-s duşi în Germania la muncă. Creşte găini de ouă. Acum nu mai are decât 80 de găini. Ouă mai puţine dau iarna.

Nero

Gărzile pretoriene au provocat căderea Romei

Churchill avea o vorbă: “Învață istoria. În istorie sunt toate tainele politicii.” Poate că Dragnea a citit mai mult decât a spus…. Sfârşitul Republicii l-a găsit la conducerea statului roman pe Augustus, cel care s-a autoproclamat Princeps (cel dintâi), fără citeşte

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bădiţă anunţă falimentul #rezist

Florin Bădiţă, promotorul cauzei #corupţiaucide, anunţă pe pagina sa de facebook  că e falit. Taman din Budapesta. Spuen fanilor că are nevoie de 4000 de Euro, pentru a-şi achita datoriile. Bădiţă nu e ca alţii asemenea lui. Cu job şi citeşte

Cum scriam editorialele acum aproape 20 de ani

lansarea candidaturii

Discutam recent cu doi colegi vechi de presă. Ziarele nu vor muri. Lumea fină, sătulă de noile tehnologii, se va întoarce la trabucurile de foi şi la mirosul de plumb, în cafenele sau umbrare domneşti. “Deja există tineri care nu mai ştiu să scrie de mână,” îmi spunea recent un renumit profesor. Din arta seducţiei nu va dispărea niciodată scrisoarea parfumată şi sărutul de ruj pe plic. Va lipsi doar o perioadă. Când toţi gunoierii şi toţi tarabagii vor avea plăci electronice, pe care se vor da de-a dura, cât de intelectual pot ei, în spaţiul dintre două secunde, adevăraţii cititori vor savura hârtia tipărită. Aşa cum Regele scrie şi azi, deşi are suficiente laptopuri, pe hărtie manuală cu toc şi călimară, aşa vor face toţi care doresc să se respecte. Eu cred că aristocraţii se vor întoarce la la vechile deprinderi.

În urmă cu 20 de ani nu aveam reţele mobile, doar o reţea de oameni inimoşi, nu comunicam virtual, doar real, nu “fredonam” scaunele redacţiilor, pentru că ştirea o culegeam de la firul ierbii, nu compilam din biblioteci sau din telexurile agenţiilor, ne băteam pentru o lume cât mai reală. Dar ce entuziasm aveam. Nu ni se dădeau concedii sau sâmbete libere. Nu negociam raţiile de carburant sau minutele bonus. Nu ceream conducerilor bani de plecări în străinătate, pentru că mereu aveam burse. Şi publicam într-un tiraj de câteva sute de mii de exemplare.

Băteam la maşină, nu la taste şi parcă aveam mai mult spor, pentru că atenţia nu ne era disturbată de vreo ştire de la Nana sau de la Brebu, începeam un lucru şi îl terminam şi aşa puteam să căutăm mereu lucruri originale.

Pe atunci încă metresele nu ajunseseră vedete de televizor. Pana era acidă, nu vitriolantă. Noi nu foloseam recuzita de invective, doar ironia fină.

Oricâte noi tehnologii se vor inventa, miracolul dialogului direct nu va muri. Vorba unui camarad de peste ocean, să vedem ziua în care Google îşi va trimite un corespondent pe front. Ştiţi cât de savuros e să dictezi între salve de tun şi miros de praf depuşcă? E altceva decât a o freca pe netul în open-space-urile de acum, numite redacţii, între un task şi un articol by default.

Lumea se schimbă. Dar tot ce e vechi a fost şi va rămâne boieresc.

Îmi pare rău că mi-am aruncat maşina de scris. Era un vintage mai de preţ decât smart-phone-ul pe care-l au toate ţaţele din piaţă.

Pentru cei care nu ştiu cum se scria înainte, nu demult, cu vreo două decenii în urmă, iată un comentariu de-al meu, scris în 1996 pentru “România liberă,” când Ion Iliescu se lansa într-o nouă cursă electorală.

Norocul nostru că el face parte din cenuşa trecutului. Are o strălucire de iască. Deci se va topi. Şi va cădea la lada de gunoi. Noul va fi vechiul înobilat. Citit, învăţat şi stilat. despre lansarea candidaturii lui Ion Iliescu

lansarea candidaturii lui Ion iliescu 2

Taguri: , , , , , , ,

Comentariu (1)

  1. Apr 15, 2014

    kla2005

    printu va muri…dar, cred eu, scrisul trebuie sa reinvie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.