Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

De ce susţin Proiectul Roşia Montană?

La început, la fel  ca orice intelectual cu atitudine, am fost împotriva proiectului propus de Frank Timiş.  Concesionarea minelor mi s-a părut o şmecherie pur românească. Apoi am urcat drumul anevoios spre Roşia Montană. M-am revoltat pe reprezentanţii companiei RMGC pentru apa roşie. Aşa am început să mă documentez. Pentru a putea fi critic, trebuie mai întâi să cunoşti, nu?

Susţin Proiectul Roşia Montană din cel puţin paisprezece motive:

1. Compania Gabriel Resources, cea care s-a asociat cu Minvest SA Deva (companie de stat), înfiinţând Roşia Montană Gold Corporation S.A., face parte din consorţiul Newmont, prima companie de aur listată pe Dow Jones şi una dintre cele mai  bine clasate în Top 500 Fortune.

2. Fidel principiilor mele liberale, încă din 1990 am susţinut vinderea pe 1 dolar a companiilor de stat firmelor străine de prestigiu. Numai un  management privat poate creea valoare adăugată. Aşa credeam atunci, aşa cred şi acum.

“În schimbul principiilor hrănitoare de deschidere, ni s-au închis visurile în carapacea atât de păguboasă a lui “Nu ne vindem ţara.” Au privatizat o ţară columbenii, cristeştii, păturicii, vânturile, valurile, malurile – Mamei lor de troglodiţi! – pe un pumn şi restul seminţe. Au devalizat bănci, punând gaj garoafa din fereastră. Toţi limbuţii şi flecarii, întreaga clooacă de parveniţi şi găgăuţi, zarzavagii şi ciocli,  pastramagii şi opincari, şmenari şi bastarzi îşi plimbă lohiile în maşini de paradă şi ne râd în nas. După 20 de ani putem trage linia: decenii pierdute pentru România”.

3. Prietenia mea cu Andreea (Stamate) Năstase, vicepreşedinte pe probleme de comunicare a RMGC, este de notorietate. Ne-am cunoscut prin anii 1990, la biroul de presă al PNŢCD. Era elevă atunci… Acum, una dintre cele mai profesioniste personalităţi din domeniul comunicării instituţionale. A dobândint cunoaştere şi abilităţi practice la Central European Consulting, Coca&cola, UPC.

4. Pe Dragoş Tănase, CEO-ul companiei româno-canadiene, l-am cunoscut încă de pe vremea Ligii Studenţilor din ASE, un tânăr care – în ciuda pregătirilor sale în domeniul managementului financiar – se încăpăţânează să creadă că te poţi realiza profesional la tine acasă şi nu printre străini. Puţini manageri vorbesc atât de frumos despre ţara lor.

5. Sus în munte, acolo unde bate vântul şi promoroaca, mi-am găsit un coleg din galeria lui Poli. Cătălin Hosu, azi purtător de cuvânt şi amfitrion al tuturor intelectualilor dornici să cunoască, cu biroul în Roşia Montană, a fost unul dintre primii cititori ai romanului Furia.

6. La Roşia Montană am găsit cei mai profesionişti arheologi care m-au lămurit în cuvinte simple ce înseamnă aurul dacic şi ce tehnologii au adus romanii.

7. Sunt împotriva ecologismului de salon, twitter sau facebook. “Salvatorii” Roşiei Montane nu adună nici măcar mucurile de ţigări pe care le lasă la fâs-festuri, sus în deal spre Bucium, darmite peturile de pe Valea Arieşului. E uşor să fii trandy din birou şi să fugi de realitate. (foto: La vărsarea Arieşeniului cu oxizi de fier în Arieş)

8. Opoziţia locală e coordonată de un fost peremist, inginer minier pe timpul comunismului, care are un alt univers de valori decât mine.

9. Nicio companie românească sau străină nu mi-a facilitat accesul la proiect, precum echipa de conducere a RMGC, sută la sută românească.

10. Nu fac parte din Reţeaua Soros sau din oengita naţională, mereu în căutare de finanţări.

11. Oficialii companiei şi primarii din zonă m-au asigurat că patrimoniul va fi conservat. Statul român nu a făcut nimic. Ba mai mult a distrus. Haldele de steril sunt neecologizate, craterele, lăsate de exploatarea comunistă, sunt tot acolo, în dispeţ faţă de natură.

12. Demararea proiectului ar putea deschide apetitul şi altor investitori de faimă pentru Patrulaterul aurifer.

13. Cred în învăţăturile lui Iisus. Morala din Parabola talanţilor: Celui care are i se va mai da şi‑i va prisosi; dar de la cel care nu are, şi ceea ce are i se va lua.

14. Fidel principiilor mele de o viaţă şi slujitor al Casei regale, ştiu că populaţia Vechiul Regat a fost scoasă din condiţia de trăitoare în case de chirpici în cea de naţiune europeană, doar atunci când şi-a exploatat raţional resursele naturale. Afacerea Nokia de la Jucu nu e un model de succes.

Taguri: , , , , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (11)

  1. Nov 2, 2011

    Cristina

    Sincera sa fiu si eu am fost impotriva acestui proiect la inceput. Dar vazand ca Romania chiar nu mai are alte solutii si ca cei de la RMGC propun un proiect, care presupune mult mai mult decat minerit plus, ecologizare dupa terminarea explotarilor, nu mai am motive sa ma opun proiectului!!!

  2. Nov 2, 2011

    Simona

    :))) tu bei clor des?

  3. Nov 2, 2011

    Ale

    Multi oameni nu pricep avantajele acestui proiect pentru ca nu se informeaza corect si destul. Multi se bazeaza pe speculatiile gresite si rautacioase ale politicienilor!!!

  4. Nov 2, 2011

    Anca

    Romania are nevoie de acest proiect minier. Nu exista momentan alte solutii sau vreo alternativa!!! Politicienii nostri plus oamenii de stiinta nu au fost capabili in 14 ani sa faca absolut nimic, pentru beneficiul tarii!!

  5. Nov 9, 2011

    Unu'

    Anca…tu crezi ca acest proiect este pentru beneficiul tarii? 🙂

  6. Nov 12, 2011

    mariana

    Mai. nea cutare…! Zici ca te-ai documentat ? Cum te-ai documentat gasindu-ti prietenii cu dragos tanase si cu hosu. Asta inseamna documentare la tine ? ONGisti sunt meru in cautare de bani…si d-aia sunt contra proiectului ? Tu nu ai fost mult timp in cautare de bani ca te-ai imprietenit cu cine trebuia. Da ,, de la RMGC se pot trage multi bani. De unde auu astia bani daca ei o declara fara rezerve in rapoartele lor ca nu au bani pentru dezvoltarea proiectului ? Te-ai intrebat asa, cind esti treaz ? Iti spun eu . ii imprumta firma mama adica Gabriel care se listeaza la bursa UAB si unde actiunile cresc in valoare cind mai iese cite un Videanu sau basescu la interval sa spuna ca e bun proiectul. De acolo vin banii. O smecherie bine gindita. Ca sa nu mincesti, si sa scoti bani multi si usor din loby , te-ai orientat bine
    Da vorba cuiva din-aintea mea : tu bei des clor ?

  7. Dec 17, 2011

    Florinakkis Arhire

    Marius, la cate “rele” s-au dedat guvernarile ultimilor 22 de ani, la gradul de coruptibilitate al actualei guvernari, la cate tunuri si tepe am fost cu totii martori cine poate da o garantie asupra proiectului si asupra imaginii “roz” ilustrate abil de rmgc? cine poate jura ca imaginea de vis prezentata nu e doar una falsa. sunt tari, o companie de top 500 are resurse de a isi auto-fabrica o imagine si o poveste imaculata, dar poti cumva sa mergi pe mana lor? ei a n-au penetrat in joint venture in timpul guvernarii portocalii, dar….dar. banii corup. imi poti tu da garantii pe tema asta? cred ca nimeni nu s-ar hazarda sa deie. pana una alta, eu nu sunt pro rmgc.

  8. Dec 17, 2011

    dorin ardelean-belgia

    Domnule dumneata esti inconstient,ai exemplu Maramures eu pot spune desre asta am lucrat la Institutl de cercetari miniere din Baia-Mare si am vazut tot bazinul +celelate exploatari de metale neferoase din tara ruina pentru aur ,care unde este,cianura si plumb nu exista pe glob o exploatare si selectare “curata”a metalelor neferoase,nu-i suficient citi maramureseni, a omorit mineritul in Maramures,voi in loc sa va ocupati de refacerea naturii si sa fiti siguri ca aveti ce minca voi si copii vostrii,vreti sa distrugeti tara mai bine decit a reusit Basescu,ce mai conteaza acum,am fost si in Noua Zeelanda nu e “curat exploatat aurul,omoara animale si asta nu se “pune” matale esti un amator inconstient sau poate corupt.

  9. Aug 28, 2013

    logic

    show me the money philosophy

  10. Aug 29, 2013

    Alexandru Ciolan

    1. Fals! Citeşte aici http://atreiafortaromaniaprofunda.blogspot.ro/2010/06/o-perspectiva-canadiana-asupra.html ce scrie Yvan Allaire, un canadian, cel mai cunoscut consultant pe probleme de economie din Canada, fost vicepreşedinte executiv la Bombardier despre firma “canadiană” Gold Corporation şi adevăraţii ei acţionari.
    2. Fals! Biblia liberală e mincinoasă. Unele dintre cele mai mari firme din lume sunt deţinute de stat. Problema nu este de proprietate, aşa cum susţin liberalii, ci de guvernanţă, de felul în care este condusă o firmă şi de felul în care este controlată conducerea executivă.
    3-6. No comment. Qui se semble se rassemble.
    7. Iarăşi fals! Conform logicii liberale, e mai bine să faci rău cu fapta decât bine cu vorba! Şi, în paranteză fie spus, “trEndy” se scrie aşa, cu “E”, nu cu “a”, pentru că vine de la “trend”. (De altfel nu pricep de ce trebuie să fie catalogat drept “trendy” un ecologist…)
    8. Gândire dihotomică (tot ce nu e liberal e rău). Ce e rău în faptul că omul a fost inginer minier sau că a fost peremist? Peremiştii au o calitate: sunt naţionalişti, spre deosebire de liberalii care au în numele partidului adjectivul “liberal” dar vor să vândă ţara “pe 1 leu” unor mari firme străine.
    9. Faptul că echipa de conducere de la RMGB e în întregime românească e mai degrabă un motiv de tristeţe. Toporul nu poate doborî pădurea dacă nu are coadă, care se face din lemn…
    10. Dacă nu faci parte din “oengita naţională” mereu în căutare de finanţări înseamnă că eşti bine plătit pentru ideile liberale şi supra-naţionale. Felicitări!
    11. Oficialii companiei şi primarii mint, evident. Cât despre faptul că statul nu a făcut nimic… De ce nu au făcut nimic miniştrii liberali în guvernele din care au făcut parte după 1990? De ce nu face nimic actualul ministru al culturii, care e liberal? (Ceva pentru conservarea patrimoniulşui de la Roşia Montană, nu pentru programul de exploatare a aurului…)
    12. Doamne, fereşte! Singurul investitor de la Roşia Montană trebuie să fie statul român, pentru că aurul de acolo este al tuturor românilor, nu al oficialilor de la RMGC sau al primarilor locali.
    13. Parabola talanţilor nu se referă la bunuri exterioare, pământeşti, ci, ca toate pildele Mântuitorului, la dimensiunea duhovnicească. Invocarea ei pentru a susţine programul Roşia Montană este inadecvată, pentru că trivializează şi falsifică vorbele lui Iisus.
    14. Să trăieşti în casă de chirpici e mai bine decât să trăieşti în blocuri de beton. Văd că vin tot felul de străini în ultima vreme să ne înveţe să ridicăm case “ecologice” de chirpici. Cât despre Nokia-Jucu, e exact modelul de afacere care va fi aplicat la Roşia Montană: statul, condus de politicieni ticăloşiţi, acordă tot felul de hatâruri investuitorului providenşţial, doar-doar o binevoi să vină să ne jupoaie, străinezii storc rapid tot ce e de stors aici, după care îşi pun coada pe spinare şi pleacă în alte locuri cu oportunităţi de câştig rapid. Iar noi rămânem fără aur, cu un dezastru ecologic şi, bomboană pe colivă, cu cianurile.

  11. Aug 29, 2013

    bula

    si zai iti tragi casa europeana pe aur ardelenesc. da chiar de ce nu exploateaza rmgc ceva in vechiu regat?
    15. manci kkt

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.