Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

A murit Moşu’ Gheorghe!

După ce a supravieţuit unui atac cerebral, inima lui Gheorghe Faje, omul care mi-a arătat prima oară în viaţă în Maramureş cum arată bivolii, a refuzat ieri să mai bată. Îi plăcea să i se spună de tânăr Moşu.  Nu l-aţi cunoscut. Era dintre pământenii care nu ies în faţă. Cu altruismul său, de multe ori sufocant, îmi umplea portbagajul. Oameni ca el sunt tot mai puţini. Gheorghe faje cu nepotulSufletul lui a urcat la cer în Săptămâna Patimilor. Se zice că cei ce mor în această perioadă merg în Rai. Era un om deosebit. Mucalit, sadea. Vorba lui moroşană avea zâmbet şi ironie. Gusta, omul că nu era călugăr. Deşi medicii nu-l lăsau, îşi făcea singur vin. Ani de zile din via lui.

El m-a cunoscut încă de când eram în burta mamei. Au fost ani când drumurile nu prea m-au mai dus în nordul ţării. Poate că aşa a vrut Dumnezeu, ca ultimele două veri să le petrec în preajma familiei sale dragi.

Suferind de o artrită mai veche se deplasa foarte greu. Îi era un imens dor de ducă. Să mai vadă Maramu-ul său drag. L-am cărat cu maşina. Râdea că “muierea” din familia Faje

(foto 1: în stînga Liliana, fiica lui Gheorghe, jos fratele mei Dan, în spatele lui eu şi în ultimul plan domnul Moldovan, socrul său, împreună cu Ileana, mama mea. Foto 2: Familia Faje din Bârgău)

GPS-ul meu ştia mai bine ca el drumurile Sighetului şi a mănăstirilor din lemn. Avea şarm şi poftă de viaţă. A lucrat ani de zile în CFR. Nu prea înţelegea el de ce lăudam eu aşa demult capitalismul. A fost mulţumit cu ce i-a oferit viaţa. O casă în Bârgău şi o familie grijulie. Îi plăcea să bea bere la pet.

Mosu Gheorghe la sapantaTare mult îşi mai dorea să meargă cu maşina. Deşi umbla cu baston, a urcat cu noi, fiica lui Liliana şi nepotul Cătălin, toate hârtoapele dealurilor deloc prietenoase ale Maramureşului istoric.

Mă aştepta şi vara aceasta să-l mai duc să-şi vadă ţara, ţara lui era Maramureşul. Locul atât de miraculos al românilor.

Moşu’ Gheorghe a ridicat macazul pentru totdeauna. Amintirea copilului târziu din el ne va fi vie, cât ‘om trăi. Am fo’ din două generaţii diferite, zicând ca el, dar era mai copil ca mine. Şi aici e bucuria vieţii. Când moare copilul din tine, te apropii de lumea de dincolo. Cunosc mai mulţi morţi în viaţă, decât oameni vii cum era Moşu Gheorghe din Bârgău.

Fie ca Gheorghe, vecinul nostru drag care mi-a îndrumat primii paşi şi mi-a arătat măreţia bivolilor, când eu eram mai mic decât piciorul de la masă, să nu mai poarte toiag, la întâlnirea din cer cu mama mea.

Să-i fie ţărâna uşoară!

Condoleanţe Lilianei, lui Cătălin şi Trezucăi, soţia lui admirabilă, căruia îi spunea Mămuca.

Taguri: , , , ,

Articole asemanatoare

Comentariu (1)

  1. Apr 16, 2014

    CORINA

    SINCERE CONDOLEANTE FAMILIEI.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.