O reţetă de Târgu-Mureş pentru cei care nu vor vinete.
Ingrediente:
5 Kg gogoşari
1 Kg ceapă albă
1,5 Kg fasole albă
1 l ulei
1 l bulion de roşii
Piper, sare, foi de dafin, după gust
PREPARARE
Fasolea se fierbe şi se macină, gogoşarii se macină, ceapa se macină, toate separat. Apoi, amestecurile se călesc, tot individual. Când procedura e îndeplinită, toate se prăvălesc într-un vas mai mare, se amestecă pe foc şi se adaugă sarea, piperul, dafinul, precum şi jumătate de litru de bulion. Ultima parte a acestuia se adaugă în final.
Atenţie, să nu se prindă! Amestecaţi pe foc vreo trei ore (nu e uşor) şi gândiţi-vă că iarna nu-i ca vara!
Borcanele se umplu cu zacusca fiartă şi mustind de arome, se capsează bine, iar într-un vas mai mare se pune un prosop de bucătărie pe fund, deasupra se aşază borcanele, toate se acoperă cu apă şi din nou la fiert. Până la primul clocot.
Se lasă să se răcească, apoi ţuşti în cămară, unde nu e cald, nici frig, doar umbră de toamnă cu şiraguri de ardei roşii.
Taguri: bulion, ceapa alba, cu fasole, dafin, fără vinete, piper, zacusca de Târgu Mureş