captain

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

bear

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

S&P

“Accident aviatic” pe Wall Street. O aşchie a ajuns şi la Bucureşti

Bursele europene au fost afectate după crahul de pe Wall-Street. Inclusiv cea de la Bucureşti, care a deschis cu un -3%. Indicele S&P 500 (un barometru al creşterii economiei americane) a pierdut aproape zece procente în mai puţin de o citeşte

Gaina 0

Cum văd Irma néni creşterea economică şi Moş Laie, Unirea?

Irma-neni e încă o femeie în putere. Are grijă de gospodăria sa dintr-un sat din Harghita. Copiii-s duşi în Germania la muncă. Creşte găini de ouă. Acum nu mai are decât 80 de găini. Ouă mai puţine dau iarna.

Nero

Gărzile pretoriene au provocat căderea Romei

Churchill avea o vorbă: “Învață istoria. În istorie sunt toate tainele politicii.” Poate că Dragnea a citit mai mult decât a spus…. Sfârşitul Republicii l-a găsit la conducerea statului roman pe Augustus, cel care s-a autoproclamat Princeps (cel dintâi), fără citeşte

Tarte cu spanac şi ciuperci

placinte de sezon

În graba timpului, foile de plăcintă de la Supermarket pot suplini aluaturile fine ale bunicii, într-o mică măsură. Când eşti grăbit, pentru că vin repede musafirii nepoftiţi, poţi scoate din pungi foile subţiri de foietaj. Le întinzi cu puţină dulceaţă (pentru a nu pune untul cu prea multe calorii) şi le laşi să se înmoaie. În timpul acesta fierbi spanacul, tai două căpăţâne de usturoi şi pui o tigaie la foc cu puţin ulei. Storci spanacul, îl toci mărunt şi-l pui peste usturoiul puţin sticlos şi amesteci. Laşi zece minute la foc. Nu uita să amesteci. În final pui la nevoie un ou bătut şi iar amesteci.

spanacPentru porţia de ciuperci, tai ciupercile mărunt, le căleşti în puţin ulei cu ceapă şi pui sare şi piper (un pic mai mult), nu strică nici boiaua.

Când spanacul e gata îl întinzi peste păturile întinse. Le împachetezi ca pe nişte plăcinte. Frumos ar fi să le pui în nişte forme pentru aspect.

La fel faci şi cu ciupercile, peste care, înainte de a le lua de pe foc, aruciupercinci un pumn de mărar tocat pentru gust.

Ambele le bagi la cuptor, nu înainte de a unge plăcintele cu puţin undelemn sau albuş de ou peste care presăraţi chimen. Cuptorul trebuie să fie încins la 180 de grade. În 20-30 de minute sunt gata. Numai vinul trebuie pus la rece şi pregătit salata de sezon. Nu uita de leurdă şi de seimnţele de in.

Eşti cea mai rapidă gospodină. În mai puţin de-o oră ai trei feluri de mâncare. Goştii te vor invidia pentru rapiditate.

pastel de nata 1Plăcintele poartă numele azi de tarte, un nume mai simandicos, împrumutat, se pare, de la călugăriţele Mănăstirii Hiernonimiţilor din parohia Santa Maria de Belém, Lisabona. Dacă treceţi prin zonă nu le spuneţi că le-am povestit secretul. Dar care e secretul că uitaşi să spun. Prin secolul XVlll găinile au ouat mult. Albuşurile le foloseau la apreturi şi nu aveau ce face cu gălbenuşurile. Şi atunci s-au gândit să facă pentru o sărbătoare o plăcintă mai specială. De atunci Pastéis de nata e un fel de simbol al lusitanilor.

Eu, reţeta rapidă, cu foi din supermarket, am  învăţat-o de la Doina Uricariu. Aşa face la New-York.

Dacă trăia bunica m-ar fi făcut leneş că nu sunt în stare să pregătesc singur păturile de aluat. Acum timpul se randomizează…

 

 

Taguri: , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.