OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bădiţă anunţă falimentul #rezist

Florin Bădiţă, promotorul cauzei #corupţiaucide, anunţă pe pagina sa de facebook  că e falit. Taman din Budapesta. Spuen fanilor că are nevoie de 4000 de Euro, pentru a-şi achita datoriile. Bădiţă nu e ca alţii asemenea lui. Cu job şi citeşte

rippled jeans

Poţi ieşi la vânătoare de lei în ripped jeans?

  Blugii rupţi nu sunt pentru oricând şi oricine. E un timp de purtat şi unul de agăţat. Vremea când babele luau pantalonii rupţi şi îi coseau a trecut. Îmi amintesc că într-o carte, de acum jumătate de deceniu, Michel citeşte

poker

Un joc dur ca viaţa, frumos ca viaţa, pe care n-ar strica să-l știm cu toţi

    La fel cum piloții de avioane de linie se antrenează mai întâi zeci şi sute de ore pe simulatoare de zbor înainte de-a transporta sute de oameni cu 800 de kilometri pe oră, și noi cei care trebuie citeşte

miciuri 2

Poema muncii

Sfârâie micii în jar proletar ard hălcile în furci de grătar fum de mahorcă mesenii cinstesc halbe la metru berarii servesc.   iar defilează izmele de miciuri Nicio paradă, doar răstigniri prin beciuri.   Dincolo de geam, dublurile privesc cu citeşte

floriile

Intrarea lui Iisus în Ierusalim

Astăzi e ziua în care Iisus intră în Ierusalim călare pe un asin. Îl înviase pe Lazăr, mulţimea îl însoţea. Cei mulţi strigau: “Osana!” În limba ebraică însemna “salvează-ne.” Oamenii l-au văzut în timp ce dărâmă tarabele negustorilor şi cum citeşte

Tarte cu spanac şi ciuperci

placinte de sezon

În graba timpului, foile de plăcintă de la Supermarket pot suplini aluaturile fine ale bunicii, într-o mică măsură. Când eşti grăbit, pentru că vin repede musafirii nepoftiţi, poţi scoate din pungi foile subţiri de foietaj. Le întinzi cu puţină dulceaţă (pentru a nu pune untul cu prea multe calorii) şi le laşi să se înmoaie. În timpul acesta fierbi spanacul, tai două căpăţâne de usturoi şi pui o tigaie la foc cu puţin ulei. Storci spanacul, îl toci mărunt şi-l pui peste usturoiul puţin sticlos şi amesteci. Laşi zece minute la foc. Nu uita să amesteci. În final pui la nevoie un ou bătut şi iar amesteci.

spanacPentru porţia de ciuperci, tai ciupercile mărunt, le căleşti în puţin ulei cu ceapă şi pui sare şi piper (un pic mai mult), nu strică nici boiaua.

Când spanacul e gata îl întinzi peste păturile întinse. Le împachetezi ca pe nişte plăcinte. Frumos ar fi să le pui în nişte forme pentru aspect.

La fel faci şi cu ciupercile, peste care, înainte de a le lua de pe foc, aruciupercinci un pumn de mărar tocat pentru gust.

Ambele le bagi la cuptor, nu înainte de a unge plăcintele cu puţin undelemn sau albuş de ou peste care presăraţi chimen. Cuptorul trebuie să fie încins la 180 de grade. În 20-30 de minute sunt gata. Numai vinul trebuie pus la rece şi pregătit salata de sezon. Nu uita de leurdă şi de seimnţele de in.

Eşti cea mai rapidă gospodină. În mai puţin de-o oră ai trei feluri de mâncare. Goştii te vor invidia pentru rapiditate.

pastel de nata 1Plăcintele poartă numele azi de tarte, un nume mai simandicos, împrumutat, se pare, de la călugăriţele Mănăstirii Hiernonimiţilor din parohia Santa Maria de Belém, Lisabona. Dacă treceţi prin zonă nu le spuneţi că le-am povestit secretul. Dar care e secretul că uitaşi să spun. Prin secolul XVlll găinile au ouat mult. Albuşurile le foloseau la apreturi şi nu aveau ce face cu gălbenuşurile. Şi atunci s-au gândit să facă pentru o sărbătoare o plăcintă mai specială. De atunci Pastéis de nata e un fel de simbol al lusitanilor.

Eu, reţeta rapidă, cu foi din supermarket, am  învăţat-o de la Doina Uricariu. Aşa face la New-York.

Dacă trăia bunica m-ar fi făcut leneş că nu sunt în stare să pregătesc singur păturile de aluat. Acum timpul se randomizează…

 

 

Taguri: , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.