În graba timpului, foile de plăcintă de la Supermarket pot suplini aluaturile fine ale bunicii, într-o mică măsură. Când eşti grăbit, pentru că vin repede musafirii nepoftiţi, poţi scoate din pungi foile subţiri de foietaj. Le întinzi cu puţină dulceaţă (pentru a nu pune untul cu prea multe calorii) şi le laşi să se înmoaie. În timpul acesta fierbi spanacul, tai două căpăţâne de usturoi şi pui o tigaie la foc cu puţin ulei. Storci spanacul, îl toci mărunt şi-l pui peste usturoiul puţin sticlos şi amesteci. Laşi zece minute la foc. Nu uita să amesteci. În final pui la nevoie un ou bătut şi iar amesteci.
Pentru porţia de ciuperci, tai ciupercile mărunt, le căleşti în puţin ulei cu ceapă şi pui sare şi piper (un pic mai mult), nu strică nici boiaua.
Când spanacul e gata îl întinzi peste păturile întinse. Le împachetezi ca pe nişte plăcinte. Frumos ar fi să le pui în nişte forme pentru aspect.
La fel faci şi cu ciupercile, peste care, înainte de a le lua de pe foc, arunci un pumn de mărar tocat pentru gust.
Ambele le bagi la cuptor, nu înainte de a unge plăcintele cu puţin undelemn sau albuş de ou peste care presăraţi chimen. Cuptorul trebuie să fie încins la 180 de grade. În 20-30 de minute sunt gata. Numai vinul trebuie pus la rece şi pregătit salata de sezon. Nu uita de leurdă şi de seimnţele de in.
Eşti cea mai rapidă gospodină. În mai puţin de-o oră ai trei feluri de mâncare. Goştii te vor invidia pentru rapiditate.
Plăcintele poartă numele azi de tarte, un nume mai simandicos, împrumutat, se pare, de la călugăriţele Mănăstirii Hiernonimiţilor din parohia Santa Maria de Belém, Lisabona. Dacă treceţi prin zonă nu le spuneţi că le-am povestit secretul. Dar care e secretul că uitaşi să spun. Prin secolul XVlll găinile au ouat mult. Albuşurile le foloseau la apreturi şi nu aveau ce face cu gălbenuşurile. Şi atunci s-au gândit să facă pentru o sărbătoare o plăcintă mai specială. De atunci Pastéis de nata e un fel de simbol al lusitanilor.
Eu, reţeta rapidă, cu foi din supermarket, am învăţat-o de la Doina Uricariu. Aşa face la New-York.
Dacă trăia bunica m-ar fi făcut leneş că nu sunt în stare să pregătesc singur păturile de aluat. Acum timpul se randomizează…
Taguri: chimen, foietaj cu ciuperci, Pastéis de nata, placinta cu spanac