Mâncare de iarnă. Fiecare familie are o sticlă de bulion în casă, pătrunjel verde, trei cepe, o ţelină, un păstârnac, o pungă de griş, două ouă, piper boabe, foi de dafin, zahăr, două linguriţe de cuişoare, patru pulpe de curcan în supermarket şi patru gutui în piaţă.
4 cepe, 4 morcovi, 4 tulpini de păstârnac, o ţelină românească, o cană de făină.
Pe un platou de lemn se curăţă mai întâi toate legumele. Ceapa felii, morcovii şi păstârnacul rondele, iar ţelina, cubulete.
Pe fundul oalei se călăşte ceapa în ulei şi se pune puţină făină. Apoi bulionul de roşii şi cam 2 litri de apă şi sare.
Găluştele se prepară separat.
Am adaugat sucul de rosii si am lasat din nou sa intre in clocot. Când a început să clocotească m-am apucat de preparat galuştele astfel:
Se separă ouăle, se freacă gălbenuşurile cu două linguri de ulei, iar albuşurile se bat spumă cu un praf de sare.
Se adaugă gălbenuşurile peste albuşurile bătute şi 8 linguri de griş, una câte una, amestecând uşor după fiecare.
Se ia apoi din compoziţia de găluşte cu linguriţa înmuiată în supa fierbinte şi se lasă să plonjeze în supă.
Daca rămân la suprafaţă înseamnă că le mai trebuie puţin griş.
Dacă se cufunda si nu se ridica repede, înseamna ca sunt prea tari si mai adaugam in compozitie putin apa rece.
Pentru a ne asigura că vor ieşi pufoase, mai adaugăm o ceaşcă de apă rece şi acoperim. Focul trebuie să fie foarte mic.
Dupa cca 15-20 min., încercăm o găluşcă şi dacă e pătrunsă, adaugăm pătrunjelul verde tocat, stingem focul, acoperim oala şi lăsăm aşa, pentru ca găluştile să se înfoaie.
În Banat se adaugă zahăr în farfurie. Fiecare după gust.
Curcan caramelizat cu garnitură de gutui
4 pulpe de curcan, două căni de vin alb, două linguriţe de piper boabe, o ceaşcă de ulei, o linguriţă de cuişoare, două linguriţe de sare, un ardei iute, o cană de făină.
Se spală carnea de curcan, se sărează şi se pune la prăjit într-o cratiţă, în jumatate din cantitatea de ulei. Se acoperă carnea cu apă, se adaugă sare, cele două căni de vin şi se lasă la fiert pâna se înmoaie carnea.
Se pune zaharul într-o crăticioară şi se caramelizează. Se stinge zahărul caramelizat cu un pahar cu apă, se lasa să dea câteva clocote şi spoi se pune la răcit. Se desface făina cu zahărul caramelizat, se pune crăticioara pe foc şi se fierbe făina pâna se îngroaşă sosul. Se pune sosul peste carnea de curcan aproape fiartă şi se lasă să fiarbă împreună până când carnea poate fi străpunsă uşor cu o furculiţa.
Se spala gutuile, se taie in patru, se curăţă de sâmburi şi se taie în felii, pe lung. Feliile de gutui se dau prin făină şi se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins, rumenindu-se pe ambele părţi. Când sunt prajite toate feliile, se pun în cratiţă, peste carnea de curcan, în sos. Se bagă cratiţa în cuptor, se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă carnea împreună cu gutuile, timp de 30 de minute.
Taguri: Curcan cu gutui, mâncare de duminică, mâncare de iarnă, Supă de roşii cu găluşte
Comentariu (1)
Feb 26, 2012
geta macici
apetisante retete!! pacat ca nu se gasesc gutui.