OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bădiţă anunţă falimentul #rezist

Florin Bădiţă, promotorul cauzei #corupţiaucide, anunţă pe pagina sa de facebook  că e falit. Taman din Budapesta. Spuen fanilor că are nevoie de 4000 de Euro, pentru a-şi achita datoriile. Bădiţă nu e ca alţii asemenea lui. Cu job şi citeşte

rippled jeans

Poţi ieşi la vânătoare de lei în ripped jeans?

  Blugii rupţi nu sunt pentru oricând şi oricine. E un timp de purtat şi unul de agăţat. Vremea când babele luau pantalonii rupţi şi îi coseau a trecut. Îmi amintesc că într-o carte, de acum jumătate de deceniu, Michel citeşte

poker

Un joc dur ca viaţa, frumos ca viaţa, pe care n-ar strica să-l știm cu toţi

    La fel cum piloții de avioane de linie se antrenează mai întâi zeci şi sute de ore pe simulatoare de zbor înainte de-a transporta sute de oameni cu 800 de kilometri pe oră, și noi cei care trebuie citeşte

miciuri 2

Poema muncii

Sfârâie micii în jar proletar ard hălcile în furci de grătar fum de mahorcă mesenii cinstesc halbe la metru berarii servesc.   iar defilează izmele de miciuri Nicio paradă, doar răstigniri prin beciuri.   Dincolo de geam, dublurile privesc cu citeşte

floriile

Intrarea lui Iisus în Ierusalim

Astăzi e ziua în care Iisus intră în Ierusalim călare pe un asin. Îl înviase pe Lazăr, mulţimea îl însoţea. Cei mulţi strigau: “Osana!” În limba ebraică însemna “salvează-ne.” Oamenii l-au văzut în timp ce dărâmă tarabele negustorilor şi cum citeşte

Ştiuca umplută, un rafinament gastronomic

stiuca umpluta

Deşi impune o muncă migăloasă, ştiuca umplută e un rafinament gastronomic. Dezvălui mici secrete culinare. În primul rând peştii trebuie să fie proaspeţi, pentru a putea fi belită pielea ca la şerpi. Lucrul cel mai migălos. Odată operaţiunea gata se sărează şi se pun la frigider. Carnea se taie bucăţi care se pun la fiert. Nu mai mult de două-trei clocote. Apoi se lasă să se răcească.

 

carne

În acelaşi timp se prepară trei pahare de sucuri de portocole şi de morcovi la storcător. Pulpa rămasă se pune separat. Mărarul, busuiocul şi pătrunjelul verde se toacă mărunt. Separat ceapa în 2,3 felii. Se curăţă trei căţei de usturoi, un pătrunjel, o ţelină şi o rădăcină de ghimbir, nu mai mare de 2 cm pătraţi. Ardeiul gras şi roşia se taie bucăţi, nu prea mici.

Într-un vas se pune pâine la înmuiat.

diverseDupă răcirea cărnii de ştiucă se curăţă de oase. Apoi se trece prin tocătorul de carne, împreună cu toate celelalte legume, inclusiv verdeaţa şi pâinea stoarsă.moroci si portocale

carne fara oaseAmestecul se frământă cu ulei de in sau de cânepă, la care se adaugă sare, cimbru şi piper, după gust.peste dezosat

Din frigider se scot capetele de ştiucă şi pieile puse la răcit. Se întind pe o fundul de lemn (lopitău, în ardeleneşte) ca-n imagine şi apoi se umplu cu compoziţia pregătită. La sfâşit pielea se coase cu aţă. Ideal ar fi o aţă chirurgicală.

Peştii umpluţi se pun în tavă şi se ung cu ulei de măsline. Se mai adaugă 2-3 pahare de vin alb.

Cuptorul încins la 180 de grade va primi ştiucile dornice de “pârleală.” La foc mic, nu mai mult de 40 de minute.

S stiuca umplutaSeparat se pregătesc cartofi natur şi mujdeiul sau sucul de lămâie.

Frunzele unei salate verzi se folosesc ca decor în farfurie, peste care se aşează feliile din ştiucile umplute.

Pentru că peştele asezonează cu un Chardonnay sau un Riesling, paharele trebuie pregătite.

Toată tehnica am învăţat-o de la Radu Anton Roman după ce am primit “şpagă” vreo zece ştiuci de la pescarii din Deltă.

Am îmbunăţătit-o de-a lungul anilor. E mâncare domnească.

 

 

Taguri: , , , , , , , , , , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.