bear

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

S&P

“Accident aviatic” pe Wall Street. O aşchie a ajuns şi la Bucureşti

Bursele europene au fost afectate după crahul de pe Wall-Street. Inclusiv cea de la Bucureşti, care a deschis cu un -3%. Indicele S&P 500 (un barometru al creşterii economiei americane) a pierdut aproape zece procente în mai puţin de o citeşte

Gaina 0

Cum văd Irma néni creşterea economică şi Moş Laie, Unirea?

Irma-neni e încă o femeie în putere. Are grijă de gospodăria sa dintr-un sat din Harghita. Copiii-s duşi în Germania la muncă. Creşte găini de ouă. Acum nu mai are decât 80 de găini. Ouă mai puţine dau iarna.

Nero

Gărzile pretoriene au provocat căderea Romei

Churchill avea o vorbă: “Învață istoria. În istorie sunt toate tainele politicii.” Poate că Dragnea a citit mai mult decât a spus…. Sfârşitul Republicii l-a găsit la conducerea statului roman pe Augustus, cel care s-a autoproclamat Princeps (cel dintâi), fără citeşte

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bădiţă anunţă falimentul #rezist

Florin Bădiţă, promotorul cauzei #corupţiaucide, anunţă pe pagina sa de facebook  că e falit. Taman din Budapesta. Spuen fanilor că are nevoie de 4000 de Euro, pentru a-şi achita datoriile. Bădiţă nu e ca alţii asemenea lui. Cu job şi citeşte

Ştiuca umplută, un rafinament gastronomic

stiuca umpluta

Deşi impune o muncă migăloasă, ştiuca umplută e un rafinament gastronomic. Dezvălui mici secrete culinare. În primul rând peştii trebuie să fie proaspeţi, pentru a putea fi belită pielea ca la şerpi. Lucrul cel mai migălos. Odată operaţiunea gata se sărează şi se pun la frigider. Carnea se taie bucăţi care se pun la fiert. Nu mai mult de două-trei clocote. Apoi se lasă să se răcească.

 

carne

În acelaşi timp se prepară trei pahare de sucuri de portocole şi de morcovi la storcător. Pulpa rămasă se pune separat. Mărarul, busuiocul şi pătrunjelul verde se toacă mărunt. Separat ceapa în 2,3 felii. Se curăţă trei căţei de usturoi, un pătrunjel, o ţelină şi o rădăcină de ghimbir, nu mai mare de 2 cm pătraţi. Ardeiul gras şi roşia se taie bucăţi, nu prea mici.

Într-un vas se pune pâine la înmuiat.

diverseDupă răcirea cărnii de ştiucă se curăţă de oase. Apoi se trece prin tocătorul de carne, împreună cu toate celelalte legume, inclusiv verdeaţa şi pâinea stoarsă.moroci si portocale

carne fara oaseAmestecul se frământă cu ulei de in sau de cânepă, la care se adaugă sare, cimbru şi piper, după gust.peste dezosat

Din frigider se scot capetele de ştiucă şi pieile puse la răcit. Se întind pe o fundul de lemn (lopitău, în ardeleneşte) ca-n imagine şi apoi se umplu cu compoziţia pregătită. La sfâşit pielea se coase cu aţă. Ideal ar fi o aţă chirurgicală.

Peştii umpluţi se pun în tavă şi se ung cu ulei de măsline. Se mai adaugă 2-3 pahare de vin alb.

Cuptorul încins la 180 de grade va primi ştiucile dornice de “pârleală.” La foc mic, nu mai mult de 40 de minute.

S stiuca umplutaSeparat se pregătesc cartofi natur şi mujdeiul sau sucul de lămâie.

Frunzele unei salate verzi se folosesc ca decor în farfurie, peste care se aşează feliile din ştiucile umplute.

Pentru că peştele asezonează cu un Chardonnay sau un Riesling, paharele trebuie pregătite.

Toată tehnica am învăţat-o de la Radu Anton Roman după ce am primit “şpagă” vreo zece ştiuci de la pescarii din Deltă.

Am îmbunăţătit-o de-a lungul anilor. E mâncare domnească.

 

 

Taguri: , , , , , , , , , , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.