poker

Un joc dur ca viaţa, frumos ca viaţa, pe care n-ar strica să-l știm cu toţi

    La fel cum piloții de avioane de linie se antrenează mai întâi zeci şi sute de ore pe simulatoare de zbor înainte de-a transporta sute de oameni cu 800 de kilometri pe oră, și noi cei care trebuie citeşte

miciuri 2

Poema muncii

Sfârâie micii în jar proletar ard hălcile în furci de grătar fum de mahorcă mesenii cinstesc halbe la metru berarii servesc.   iar defilează izmele de miciuri Nicio paradă, doar răstigniri prin beciuri.   Dincolo de geam, dublurile privesc cu citeşte

floriile

Intrarea lui Iisus în Ierusalim

Astăzi e ziua în care Iisus intră în Ierusalim călare pe un asin. Îl înviase pe Lazăr, mulţimea îl însoţea. Cei mulţi strigau: “Osana!” În limba ebraică însemna “salvează-ne.” Oamenii l-au văzut în timp ce dărâmă tarabele negustorilor şi cum citeşte

stoicov 2

Duelul Stoicov-Manolo s-a sfârşit

Adrian Stoicov şi-a dat jos tricoul de antrenor pentru a urca la cer şi a întregi echipa galactică a lui Poli. S-a sfârşit la doar 49 de ani, un cancer fudroiant l-a terminat în mai puţin de două luni. Un citeşte

monica

Filosoful şi procuroarea vor arde LIDEgazul

Pentru Comisia LIDE (de justiţie şi libertăţi civile) a Parlamentului de săptămâna viitoare, când se va discuta din nou despre OUG 13, Dana Gârbovan, preşedintele Uniunii Judecătorilor, nu mai trebuie brifată, în schimb, Gabriel Liiceanu, invitatul special al #rezist Monica citeşte

Pogace de Banat

pogacele

Am avut cârnaţi, clisuri şi piftii de Crăciun. Obiceiul ca după Sărbătoarea Naşterii Domnului e ca găzdăriţa sau găzdarul să lucre o dimineaţă la pogace. De la porcul tăiat la Răchita şi bine lucrat de măcelarul ungur, adus de tata să răstignească dulapul de clisă, au rămas jumeri foarte crocante şi multă untură. Şi ce era de făcut? Dacă pentru mine peştele e meniul suprem, am zis să împart porcotăniile şi cu alţii.

Un vechi obiceiul bănăţean, adus printre mitici.

Reţeta e simplă.

Ingrediente:
500 de grame de făină albă
25 de grame de drojdie
2 linguri de untură de porc
2 ouă
1 linguriţă de sare
1 linguriţă de zahăr
20-30 grame de chimen
o cană de lapte
200 de grame de jumări
Într-un loc călduţ drojdia se freacă cu puţin  zahăr, o lingură de făină, lapte cald într-o cană până ce amestecul face bule.
Într-un bol făină se amestecă cu untura, sarea, până se face un aluat nisipos. În mijlocul compoziţiei se toarnă amestecul de drojdie, precum si un ou. Se continuă frământatul cu puţin ulei. Se lasă la dospit până îşi dublează volumul.
În acest timp se macină jumările, dar nu în maşina de carne, ci în aparatul de tocat legume, pe programul cel mai mic de la robot. Corina de la Răchita zicea că e mai bine să fie mărunţite cu cuţitul. N-am avut răbdare.
Cu un sucitor am întins aluatul într-o foaie groasă de 4-5 mm. Separat am amestecat un ou cu puţin ulei. Peste foaia de aluat am întins amestecul de jumări cu un praf de piper. Am împachetat în două şi apoi iar în două compoziţia. Am pus-o la frigider pentru 20 de minute.
aluat de pogaceleDupă acest termen, am întins-o din nou cu sucitorul. Am reîmpachetat-o şi alte 20 de minute am mai ţinut-o să crească. A treia oară am întins compoziţia deja mărită în volum. Cu o pensulă de bucătărie am îngălbenit-o cu amestecul de ou şi ulei. Deasupra am presărat chimen. Cu un ţoi de ţuică am decupat forme rotunde. Le-am aşezat în tava unsă cu
pogacele 2
untură şi pudrată cu puţină făină. Le-am introdus în cupotrul încins la 180 de grade. După 20 de minute pogacele erau gata. Şi aşa au intrat alte trei rânduri pentru gurile pofticioase.
Pogăcelele sunt delicatese de la Imperiul Austro-ungar, tradiţii păstrate şi rostogolite peste decenii.
Am adus un pic de Banat şi la Capitală.
Taguri: , , , , , , ,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.