Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

O fotografie care face înconjurul lumii

Patrick Ekeng a murit la 300 de metri de cel mai modern spital al Bucureştiului. Ştirea face înconjurul lumii. Salvării i-au trebuit aproape trei minute să ajungă la locul prăbuşirii mijlocaşului. Nu avea aparate de resuscitare. Cum a reuşit medicul lui Dinamo să-i facă masaj cardiac într-o maşină mică? De ce nu s-au aplicat procedurile de resuscitare în situ? Cum de se poate muri într-un oraș în care urletul strident al unei ambulanțe se aude o dată pe minut? Cine e vinovat de întârzierea ambulanţei? De ce sportivilor nu li se fac investigaţii cardiace amănunţite? Oare Patrick avea vreo suferinţă ascunsă? S-a pus vreun blestem asupra lui Dinamo?

Sunt întrebări care vor măcina publicul.

Aş vrea să vorbesc despre ceva ce nu se va scrie niciodată în presa occidentală.

Patrick era un jucător de culoare. Plecat din Camerun a ajuns la Cordoba. Apoi la Laussane. De la Le Mans a poposit, la Dinamo, ultima sa echipă. Dacă avea vreo afecţiune congenitală ar fi trebuit să i se scrie în fişa medicală. Oricum legiştii ne vor spune. Nu sunt vinovaţi doar românii sau sistemul nostru medical.

Nu sunt părererolog. Vreau doar să vorbesc despre minutele lungi de tăcere de după. Marile echipe şi-au adus loturile de jucători să deseneze un 14 din lumânări. Rivalităţile au fost uitate. Lumea sportului a căzut în doliu. Românii l-au plâng ca pe un copil de-al lor. Nu a contat culoarea pielii sale. Nici limba.

Când fiica lui Ekeng va creşte mare, posibil că occidentalii îi vor vorbi urât despre un popor barbar care i-a ucis tatăl. Lacrimile milioanelor de români nu vor fi înregistrate pe pelicula timpului.

Ce va rămâne, va fi memoria unui erou căzut la datorie.

 

Taguri: , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (3)

 1. May 8, 2016

  Daniel

  Dumnezeu sa il odihneasca….

 2. May 8, 2016

  Jeansiste

  În ce țară este Laussane?

  Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  • May 9, 2016

   Marius Ghilezan

   Elveţia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.