Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

La Roşia Montană, legionarii români muncesc pentru Biserica Reformată

“Pe fondul escaladării atmosferei de război civil care de mai bine de 15 ani domneşte mocnit în Roşia Montană, s-a desfăşurat în acest sfârşit de săptămână a patra ediţie a taberei naţionaliste organizate de Fundaţia “Ion Gavrilă Ogoranu”, scrie periodicul legionar Frontpress.legionarii

Ca unul care am cunoscut sute de legionari, adevăraţi patrioţi care şi-au jertfit anii tinereţii luptând în munţi, unii fiind ucişi cu bestialitate pentru crezul lor patriotic de către legiunile securităţii, mă declar stupefiat de noua turnură ideologică a mişcării “Totul pentru ţară.”

taul brazi

Să mă explic. Tabăra din acest an a tinerilor legionari de la Roşia Montană s-a desfăşurat în corturile amplasate pe malul Tăului Brazi, o îndiguire de ape creată în perioada imperiului austro-ungar pentru măcinarea rocilor aurifere în şteampuri.  Tó în limba maghiară înseamnă lac. Puţini ştiu asta.

Mai mult, fotografiile de pe site-ul mişcării de integrare în absolutul naţionalist trebuie explicate.

in curtea casei parohiale a Bisericii Reformate

Ca unul care ştie localitatea minieră şi casele care apar în imagini, mă simt şocat să văd cum tinerii de sub pavăza Căpitanului lucrează pentru imobilele avariate ale Bisericii Reformate, singura biserică din Roşia Montană care a refuzat ajutorul RMGC pentru salvarea patrimoniului, din motive de Budapesta cunoscute.

(Vezi foto de mai sus. sursa: Frontpress.ro)

Cea de-a patra ediţie a Taberei de Rezistenţă Naţională de la Roşia Montană, al cărui comandant a fost şi în acest an liderul filialei Braşov – Sorin Pura, şi-a propus să aducă un sprijin moral localnicilor care rezistă eroic asediului perfid şi agresiv al companiei străine şi autorităţilor trădătoare, reamintindu-le că suntem alături de ei şi nu îi vom părăsi. De asemenea, am dorit să dăm semnalul implicării segmentului naţionalist din societatea civilă în condiţiile în care, în această toamnă, se va da practic bătălia finală, dar cea mai grea, pentru salvarea Munţilor Apuseni, ca urmare a impunerii proiectului profund anticonstituţional al legii create de guvernarea Victor Ponta.

legionari si busteni

Ki az? Parafrazând limba lui Atila, mă întreb dacă Partida Naţională ştie că Sorin Jurcă, gazda taberei legionare, s-a căsătorit – mindenki másképp csinálja – cu  fata lui Bereczi, moştenitor a mai multor proprietăţi în Verespatak, numele unguresc al Roşiei Montane şi că adăpostit în casa lui Centrul de Informare Soros, pe vremea când liberala Renate Weber conducea instituţia.

Voluntari pentru o cauză. Dar ce fel de cauză?

Tinerii legiosalvati rosia montananari ştiu oare că în tururile ghidate de prin Budapesta ghizii maghiari vorbesc străinilor despre aurul furat de români din “‘ţara mamă”? Dar că Budapesta finanţează agentura Midbomb? Că steagul Mişcării naţionale de salvare a păpădiei montane are culorile steagului maghiar?

Îmi amintesc cum la începutul cum începutul lunii mai 2006 l-am sfătuit pe Călin Popescu-Tăriceanu, prim ministru al României, să participe la înmormântarea lui Ion Gavrilă Ogoranu de la Sântimbru. Unul dintre consilierii săi apropiaţi mi-a spus că nu ar fi oportună prezenţa premierului, mai ales că se întorsese recent de la o întâlnire cu Ferenc Gyurcsány, şeful executivului maghiar de atunci.
mormant simion balint

M-aş fi aşteptat ca tinerii conduşi pe ultimul drum legionar de junele braşovean Sorin Pura, mare apărător de ţară, să purifice spiritual gruparea cu o reculegere la mormântul lui Simion Balint, marele patriot din oastea lui Avram Iancu.

Eroul transilvănean a avut de suferit din partea guvernului austro-ungar, pentru că se plânsese de fărădelegile ce se făceau în Roșia și Abrud de către oamenii stăpânirii, S. Balint a fost închis la Abrud, casa i-a fost răscolită și i s-au luat toate hârtiile scrise ce s-au găsit. Dintr-o nefericită întâmplare, casa în care a fost închis a luat foc. El abia a putut ieși desculț și cu capul descoperit. Văzându-l oamenii, a fost deajuns ca unuia să-i vină în gând și să spună că el a dat foc casei, pentru ca toți să-l învinovățească și să-l bată, deși soldatul galițian Tutsek care-l păzea le-a arătat că nu Balint poartă vina. În urma acestei bătăi, a stat bolnav câteva săptămâni la Roșia, de unde l-au luat „și în miez de noapte și cu capul gol l-au pus într-un car și l-au dus la Aiud, ca să-l înfunde în vestitele temnițe de acolo.”  La cererea făcută de Adunarea Națională ținută la Blaj, a fost pus în libertate. Din ignoranţă sau progres al mişcării, cine-o şti? – n-a fost reculegerea să hie, mama ei de pălărie.

Prezent la o comemorate la Tâncăbeşti, junele Sorin Pura, vicepreşedinte al Partidului “Totul pentru Ţară” şi şef al filialei Braşov, a promis celor prezenţi că va milita pentru readucerea principiilor promovate de Corneliu Codreanu în societatea românească de astăzi, exprimând hotărârea tineretului naţionalist de a impune acest curent în viaţa publică a ţării.

Păi cum se pupă Jurcă Berezki,  Édes Codreanu Fiam, cu principiile fastuoase şi apărătoare de ţară ale lui Zelea Codreanu, pui de dac, Pura?

Cum poate munci un creştin-legionar în casa pastorului reformat? Asistăm la o reorientare a doctrinei? Vrea să fie Noua Legiune o cuscră în opinici a lui Jobbik? Cântă Pura Noua Rapsodie maghiară şi noi nu ştim?

Pura nu fi Pora…

“Dacă într-o organizaţie apar începuturi de gangrenă, ele trebuiesc imediat localizate şi apoi extirpate cu cea mai mare energie. Dacă nu se pot localiza şi se extind ca un cancer în întregul organism al mişcării, cauza este pierdută. Viitorul şi misiunea organizaţiei sunt compromise. Ea va muri sau îşi va târî zilele între viaţă şi moarte, fără ca să poată realiza ceva”. Constantin Zelea Codreanu dixit!

 

Taguri: , , , , , , , , , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (10)

 1. Aug 27, 2013

  Cosma

  Nimic nu ne mai mira de la dumneavoastra, dle. Ghilezan. Suntei cand pro-ungur, cand nationalist, in general dupa cum bate vantul. Ogoranii astia-s cam tampitei, ce-i drept, da’s la fel de indoctrinati ca dumneavoastra.

 2. Aug 27, 2013

  Iacobini A.

  in miscare activeaza si pot activa orice religie crestina, fara discriminare…Ion Gavrila Ogoranu era catolic…inseamna ca lucra pentru vatican, iluminati si unguri? ce dracu ai ma?

 3. Aug 28, 2013

  Miscarea Legionara

  Pt. Iacobinii A. L-ati facut cu ou si cu otet pe facebook pe Marius Ghileza pt. articolul de mai sus. Oare când scria articolele din linkurile de mai jos, Marius Ghilezan era tot “tâmpi”t, “coadă de topor” sau un “nimeni”?
  1. http://www.ziaristionline.ro/2011/02/24/marius-ghilezan-procuratura-urmeaza-sa-descinda-la-manastirea-petru-voda/
  2. http://www.ziaristionline.ro/2011/02/22/pericolul-legionar-un-prieten-sau-un-dusman-imaginar/
  3. http://www.bookiseala.ro/cine-il-poate-judeca-pe-parintele-justin-parvu/47807.html
  P.S. Pentru o informare mai corectă: Ion Gavrilă Ogoranu era greco-catolic.

 4. Aug 28, 2013

  PUSCASU VLAD

  mai tovarase, ,,ghilezan,, eu am trait toata viata la Cluj,dar n-am invatat atatea cuvinte UNGURESTI pe cate le-ai scris tu aici,ceea ce ma duce cu gandul ca ori esti ungur,ori esti din vreo organizatie maghiara de ai atatea informatii despre ei.Mai lasa vrajelile cu manipularile astea grosolane,cu nu tine figura decat la naivi si creduli.

 5. Aug 28, 2013

  G_P

  Bai izmenarule,
  Vezi ca numele de botez al Capitanului era Corneliu, nu Constantin!

 6. Aug 28, 2013

  Florin Dobrescu

  Pt “Miscarea Legionara” care nu prea e Miscarea Legionara (si care, inexplicabil, cam sustine proiectul Rosia Montana)

  Sunt in textul lui Ghilezan niste afirmatii rauvoitoare, inexacte si care mistifica sensul taberei noastre de la Rosia Montana.
  O sa vina in scurt timp si preciyarile si atunci o sa vedeti de ce…
  Daca chiar nu era informat, putea sa se informeze, ii stateam la dispozitie.
  Domnule Suru, baietii aia au fost pe cheltuiala lor si au muncit la Rosia Montana – nu la nu stiu ce cult, ci la un monument istoric, sub coordonarea Asociatiei ARA, care restaureaya pe barba lor cladiri monumente istorice pe care CXomania RMGC le lasa in paragina, pt a se darama.
  Noi muncim, nu stam pe net sa lovim pe altii.

 7. Aug 30, 2013

  Alexandru CIolan

  Zeamă lungă, serbezeală. N-am priceput ce vrea autorul în articolul ăsta: să apere proiectul Roşia Montană sau cauza legionară? Articolul începe cu invocarea sutelor de cunoştinţe legionare, “adevăraţi patrioţi”. De ce, dacă e sincer în mărturisirea de admiraţie, stă acum autorul în barcazul penelist care vrea distrugerea Roşiei Montane în loc să participe alături de legionari la salvarea unui monument?
  Apoi vine un paragraf despre Tăul Brazi. Nu pricep, oricât mi-aş forţa mintea, ce legătură are informaţia etimologică şi istorică despre Tăul Brazi cu restul articolului.
  Despre săgeţile-insinuări slobozite către legionari (deviaţionism, pro-ungurism) nu o să vorbesc. Legionarii ştiu să se apere singuri mai bine decât aş face-o eu. Ce mă miră este grija autorului pentru integritatea doctrinară legionară. Şi regretul că legionarii noştri nu şi-au început lucrarea plângându-l pe Simion Balint. Doar dacă nu cumva… autorul este totuşi sincer în admiraţia pentru legionari afirmată la începutul articolului…
  Legionari, aveţi un nou ideolog, cunoaşte doctrina legionară, cunoaşte trecutul glorios al Legiuni, îl doare decăderea de azi a legionarismului. Smulgeţi-l dintre liberali şi aduceţi-l între voi, să vă fie călăuză!
  Şi, în sfârşit, nu pricep ce legătură are atrticolul ăsta cu apărarea sau combaterea proiectului Roşia Montană. Nu aduce, în afară de insinuări (de genul: dacă eşti contra proiectului eşti plătit de Soros…), nici un argument, nici logic, nici ecologist, nici tehnologic, nici de oportunitate, în fine, nici unul, pro sau contra proiectului Roşia Montană. De unde deduc că, de fapt, Marius Ghilezan vrea să-şi pregătească de fapt intrarea în mişcarea Totul pentru Ţară. Legionari, ce ziceţi, îl primiţi?

 8. Aug 31, 2013

  Iacobini A.

  Denigratori nu au ce cauta, nu intra, si nici nu vor intra niciodata, sa mearga sa se dezvolte in gruparea care l-a instruit, are sanse mari sa avanseze in functie, totul depinde de cantitatea de material pe care o improsca. Totul felul de ciudati in tara asta, da sa-si bata joc inutil in special de Sorin Pura, pentru asta il tinem sub observatie sa vedem ce mai inventeaza.

  • Sep 10, 2013

   Marius Ghilezan

   mă simt onorat

 9. Nov 16, 2013

  Tata

  Nu am avut rabdare sa citesc tot. Asa, din ce am vazut, MISCAREA ar dori crima de la Rosia Montana? Chiar? Sigur? Chiar este MISCAREA? Chiar VREA asta?
  Rosia Montana inseamna asta:
  1. Aurul nostru, ramas de la strabuni, pleaca afara. Pe un pret de nimic, 3-4% din valoarea totala (declarata…). Acei 3-4 % ajung in pensii sau salarii? Voi inca mai credeti in statul Roman, care va apara si va ingrijeste?
  2. In urma aurului plecat afara ce ramane? Nu ramine, ca nu are ce! Aurul pleaca, odata cu muntii, cu padurile ce invelesc muntii, cu mostenirea noastra de milenii. Ce altceva mai ramine? O mare de otrava. Care si fara sa iasa din albie, ne omoara!
  Asta vrea MISCAREA? Nu cred!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.