Eu nu mai plătesc bacşiş, pentru ce? Pentru ca Guvernul Ponta să haraciuască un venit destinat exclusiv celor care servesc? Executivul dijmuie, nu serveşte. În orice stat civilizat li s-ar fi transmis contribuabililor destinaţia fondurilor, Ponta adună cu şase mâini ca să amăgească mâna întinsă care oricum nu ştie să spună povestea…Patronii care vor avea un plus mai mare de 300 de lei în casă vor fi amendaţi. Bacşişul vine pe un bon separat. Antreprenorii trebuie să-l declare şi să-l impoziteze cu 16%, iar ospătarii să declare veniturile. Păi de ce să mai dau bacşiş, atât timp cât medicilor nu li se ia niciun 16%, taximetriştilor care nu dau rest de la 10 lei sau poliţiştilor de la circulaţie? Eventual să le dau, dar să le spun că nu am nevoie de bon fiscal. Atunci, da. Ce-o să vină ANAF-ul să-i buzunărească pe chelneri?
Oricare lingvist îi poate explica plagiatorului definiţia bacşişului: o sumă de bani dată (de obicei peste plata cuvenită) pentru răsplătirea unui serviciu de natură personală, în vederea câştigării bunăvoinţei sau protecţiei faţă de altul.
De ce s-a ferit guvernul de folosirea numelui de şpagă, e prea din casă termenul? Cât 16% trebuie să se adune de la chelneri ca să valoreze cât o şpagă de la o autostradă? De ce nu se impozitează şpăgile? Am simţi şi noi muritorii atunci când mai arestează DNA vreun mahăr că se mai recuperează ceva.
Nu vreau să plătesc o taxă în plus, cu voia mea, unui guvern corupt. Ce vine să-mi spună mie Daciana din ce bani şi-a cumpărat diamantele sau Tata socru cum învârte milioanele de euro din conturi, fără a-l întreba nimeni de ce funcţia bate gradul?
Bacşişul este o convenţie socială între consumator şi chelner, n-are treabă guvernul să se bage în business-ul privat.
Faceţi ca mine, dacă daţi bacşiş nu cereţi bon fiscal, e vorba de a-l doilea, care nu e musai… Sau nu mai plătiţi.
Taguri: etimologie, guvern, impozitare bacsis, spaga, victor ponta