Când va creşte mare, Fyuse, noua reţea de socializare, bazată pe imagini 3D, nici nu va mai ţine minte că ea a fost născută din mintea unui român. După ce a obţinut premiul “Robotics and Automation Society Early Career 2013”, Radu Rusu, absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Cluj, a reuşit să convingă doi mari investitori americani să-i finanţeze proiectul a noi lumi digitale, cum o numeşte el.
Sigur că în România EADS-ului şi a şpăgilor Microsoft, ca să nu mai punem la socoteală mega escrocheria pusă la cale de pe vremea lui Boc cu e-Romania, nu s-a găsit o amărâtă sumă de 3,5 milioane de dolari pentru start-up-ul tânărului din Alba Iulia care dă de mâncare la 15 angajaţi, fireşte nu în judeţului lui cu cel mai mare şomaj din ţară, ci în San Francisco, California, unde tinerii inteligenţi sunt ajutaţi să crească business-uri revoluţionare.
Sigur că ştim şi noi că internetul de mâine nu va fi ca cel de azi. Totul se va schimba. Credeţi că telefoanele mobile vor mai exista? Eu cred că nu, se va trece pe transmisia electromagnetică a datelor şi pe holograme energetice, că doar câmpurile dintre noi nu sunt naturi statice.
Gândind viitorul îmi aduc aminte de trecut. Nicolae Teslea (aşa-mi place să-l scriu pentru că e un istro-român din Croaţia de azi, tatăl săuMilutin, fiind din neamul Drăghiceştilor, porecliţi teslari) inventa prin anii 1907, când flămânzii erau ridicaţi la răscoală, transmisia energiei fără fir. Atunci l-a chemat la laboratorul său pe J.P. Morgan, finanţatorul său. Acesta stând pe un scaun şi fumând trabuc l-a întrebat într-o doară unde pun băieţii contorul. Inginerul istro-român a tot insistat că în viitor nu va mai fi nevoie de fire, că energia se transmite prin unde, a tot povestit despre curenţi electromagnetici, fiind foarte încântat de invenţia sa. J.P. Morgan a privit impasibil, trăgând din trabuc. A întrebat din nou:”unde punem contorul?” Entuziasmat, inventivul din neam de teslari a continuat povestea. Într-un târziu, Meccena sa a plecat. În câteva zile laboratorul său a luat foc. OPe vremea aceea nu ştia că familia binefăcătorului său deţinea în proprietate sute de fabrici de cupru.
Întotdeauna americanii au ştiut să folosească inteligenţa şi să o împartă cu măsură publicului. Istoria trebuie nu numai citită, ci şi interpretată, pentru a nu rămâne doar la nivelul de răscoală permanentă…
S-au dus vremurile când un oraş ca Lugojul putea finanţa una dintre cele mai mari invenţii ale lumii: primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul… Fără banii din comunitatea bănăţeană, Traian Vuia nu putea să-şi construiască pasărea de metal.
Taguri: alba iulia, e-Romania, Fyuse, imagini 3D, J.P. Morgan, Radu Rusu