Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Fyuse, rivalul Facebook, are un tată român

Când va creşte mare, Fyuse, noua reţea de socializare, bazată pe imagini 3D, nici nu va mai ţine minte că ea a fost născută din mintea unui român. După ce a obţinut premiul “Robotics and Automation Society Early Career 2013”, Radu Rusu, absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Cluj, a reuşit să convingă doi mari investitori americani să-i finanţeze proiectul a noi lumi digitale, cum o numeşte el.

radu-rusuSigur că în România EADS-ului şi a şpăgilor Microsoft, ca să nu mai punem la socoteală mega escrocheria pusă la cale de pe vremea lui Boc cu e-Romania, nu s-a găsit o amărâtă sumă de 3,5 milioane de dolari pentru start-up-ul tânărului din Alba Iulia care dă de mâncare la 15 angajaţi, fireşte nu în judeţului lui cu cel mai mare şomaj din ţară, ci în  San Francisco, California, unde tinerii inteligenţi sunt ajutaţi să crească business-uri revoluţionare.

Sigur că ştim şi noi că internetul de mâine nu va fi ca cel de azi. Totul se va schimba. Credeţi că telefoanele mobile vor mai exista? Eu cred că nu, se va trece pe transmisia electromagnetică a datelor şi pe holograme energetice, că doar câmpurile dintre noi nu sunt naturi statice.

Gândind viitorul îmi aduc aminte de trecut. Nicolae Teslea (aşa-mi place să-l scriu pentru că e un istro-român din Croaţia de azi,  tatăl săuMilutin, fiind din neamul Drăghiceştilor, porecliţi teslari) inventa prin anii 1907, când flămânzii erau ridicaţi la răscoală, transmisia energiei fără fir. Atunci l-a chemat la laboratorul său pe J.P. Morgan, finanţatorul său. Acesta stând pe un scaun şi fumând trabuc l-a întrebat într-o doară unde pun băieţii contorul. Inginerul istro-român a tot insistat că în viitor nu va mai fi nevoie de fire, că energia se transmite prin unde, a tot povestit despre curenţi electromagnetici, fiind foarte încântat de invenţia sa. J.P. Morgan a privit impasibil, trăgând din trabuc. A întrebat din  nou:”unde punem contorul?” Entuziasmat, inventivul din neam de teslari a continuat povestea. Într-un târziu, Meccena sa a plecat. În câteva zile laboratorul său a luat foc. OPe vremea aceea nu ştia că familia binefăcătorului său deţinea în proprietate sute de fabrici de cupru.

Întotdeauna americanii au ştiut să folosească inteligenţa şi să o împartă cu măsură publicului. Istoria trebuie nu numai citită, ci şi interpretată, pentru a nu rămâne doar la nivelul de răscoală permanentă…

S-au dus vremurile când un oraş ca Lugojul putea finanţa una dintre cele mai mari invenţii ale lumii: primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul… Fără banii din comunitatea bănăţeană, Traian Vuia nu putea să-şi construiască pasărea de metal.

 

Taguri: , , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.