Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

De ce Timişoara se pronunţă Cimişoara?

Lucian Blaga avea să spună că dialectul bănăţean e singurul dintre toate, în care o doamnă din înalta societate când vorbeşte rămâne la fel de frumoasă.

În dialectul bănăţean, în acord cu spiritualitatea locului, consoanele tari se înmoaie, pentru că limba e purtarea omului şi nu portul sufletul omului. Aşa e paorele care timp de câteva secole nu a avut voie să intre în cetatea pe care o venera.

La bănăţeni, ziua este dzâuă, iar Dumnezeu Dumnedzău.

Lugojeanul se grăbeşce pră geal, unge ginu e o ţâră mai bun în şol.

Victor Vlad Delamarina rămâne cel mai mare poet în grai bănăţean.

BLAGA-Lucian-wb

“Cultura Banatului reprezintă barocul etnografiei româneşti”

“Cultura Banatului e neapărat o cultură etnografică, anonimă, populară. Ţăranul de aici are un cuvânt, prea cunoscut ca să-l mai amintim, de-o extraordinară mândrie locală. Oricât de „ţanţoş” şi de caraghios ar părea ţăranului de aiurea, bănăţeanul are totuşi dreptate să se socotească într-o anumită privinţă „fruncea”. Solul mănos, belşugul în pâine şi vin, un temperament cu multă conştiinţă de sine, s-au întâlnit pentru a crea sub inspiraţia continuă a unui minunat peisaj o floră culturală de-o bogăţie barocă. (…) Ardealul are o cultură etnografică incomparabil mai săracă, iar despre celelalte provincii nici nu mai amintim. Un fapt incontestabil se poate deci preciza: cultura Banatului reprezintă barocul etnografiei româneşti. Vorbeşte pentru aceasta şi felul celor câtorva personalităţi care s-au ridicat cuoarecare relief din masa bănăţeană.”(Lucian Blaga: Barocul etnografiei româneşti – revista”Banatul” din ianuarie 1926)

Lucian Blaga a locuit în perioada 1924-1926 la Lugoj.

 

Taguri: , , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (4)

  1. Feb 21, 2016

    Decenei | De ce Timişoara se pronunţă Cimişoara?

    […] Sursa: mariusghilezan.ro […]

  2. Feb 23, 2016

    Emigrant

    Ptr ca sunteti niste coinaci ridicoli care insa se cred buricul Romaniei cand de fapt sunteti pielea pulii, mai tiganizati ca Bukresul.

  3. Feb 26, 2016

    Druckerul din Mehala

    Emigrant…insusi prin cuvincele tale , ne dam sama ca suncem mai diferiti de altii …f,tui .

  4. Mar 18, 2016

    Andreea

    nu cred ca este asa important cum se pronunta, ci cum arata orasul 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.