Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Cum ar putea România să conducă topul mondial al ţărilor cu cele mai vechi companii din lume?

foto: Galeria Cătălina – Monuleşti, în curând pregătită pentru vizitatori de către RMGC

Căutând pe internet, am dat peste un articol, pe care-l recomand: The 100 Oldest Companies in the World, şi m-am gândit la “patrihoata naţională” care susţine că România ar fi buricul pământului. Deschiderea minei de la Roşia Montană, care are contracte de muncă din anul 131, ar satisface o parte consistentă din mândria naţională. Urmărind topul observăm că cele mai vechi companii din lume sunt japoneze. Prima firmă care a reusit sa reziste pâna in ziua de astăzi este Keiunkan, un hotel care şi-a primit prima data clienţii  în anul 705. De altfel, şi alte companii  sunt tot din domeniul hotelier: Koman si Hoshi. Podiumul este ocupat de companii exclusiv din Japonia, iar abia pe locul cinci este o companie din afara ţinutului nipon, respectiv restaurantul St. Peter din Austria. România nu are nicio companie în primele 2.700 de firme, însă ar avea şansa să ocupe chiar prima poziţie. Dacă exploatarea minieră ar reîncepe la Roşia Montană atunci mina de aur ar fi cea mai veche companie din lume, primele mărturii ale existenţei corporatiste, cu o relaţie contractulă de muncă, fiind tăbliţele cerate, descoperite şi datate anului 131.

Taguri: , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (19)

  1. Nov 16, 2011

    Anda

    Ce frumos ar fi ca Romania sa se laude cu cea mai veche companie din lume! asta chiar ar fi o lovitura de imagine pozitiva pentru turismul tarii noastre.Sper sa reinceapa exploatarea miniera de la Rosia Montana, ca sa ne putem lauda cu ceva cu adevarat bun.

  2. Nov 16, 2011

    Gabitza

    Stiu ca RMGC sustine deschiderea acelei mine pentru publicul larg si chiar m-as bucura s-o vizitez si eu.Poate nu mai dureaza mult pana debuteaza acest proiect si imi voi vedea dorinta implinita.

  3. Nov 16, 2011

    Varlan Gheo

    Consider ca noua ne place sa ne laudam doar cu magariile facute de conationali peste hotare, nu de averea cu adevarat impresionanta din tara noastra constituita de asemenea vestigii. Pacat ca zicem ca nu avem bani, dar nici nu sustinem parteneriatele care ne-ar ajuta sa ne valorificam bogatiile, cu zero cheltuieli, cum e in cazul acestui proiect.

  4. Nov 16, 2011

    Razvan

    Reinceperea mineritului in Romania ar putea insemna destul de mult pentru tara noastra mai ales din punct de vedere economic!! Mineritul trebuie incurajat!!

  5. Nov 16, 2011

    Narci

    Intr-advar mineritul trebuie incurajat , mai ales ca ne poate aduce un profit foarte mare si mai ales ca este una dintre cele mai vechi meserii de la Rosia Montana!

  6. Nov 16, 2011

    Stefan

    Saracii oameni de la Rosia Montana, de 14 ani de zile asteapta sa inceapa acest proiect, care ar putea face viata mai usoara si mai omenoasa!!

  7. Nov 16, 2011

    Cristina

    Daca s-ar continua activitatea, bine punctat. Cine stie cand se va relua la ritmul in care se misca guvernantii si la capacitatea lor de a lua decizii

  8. Nov 16, 2011

    Mihai

    Ar fi frumos sa ne laudam cu asta, dar ar fi si mai si daca inca ar mai fi practicat mineritul in zona. Dupa aproape 2000 de ani sa existe acelasi tip de industrie in zona

  9. Nov 16, 2011

    Octav

    Am putea conduce mai concret prin relansarea mineritului la Rosia si piata exploatarilor de aur…

  10. Nov 16, 2011

    RDN

    Niiiice! Si locuri de munca dar si patrimoniu la un loc. Orice-ar zice carcotasii, RMGC ar putea fi cel mai bun lucru intamplat Rosiei montane in ultimii ani.

  11. Nov 16, 2011

    Jijica

    Romania ar putea sa conduca prin multe. Mineritul si atractiile turistice sunt unele dintre cele mai importante lucruri momentan. Din pacate prefera sa stea in umbra din Dumnezeu stie ce motive.

  12. Nov 17, 2011

    Gabi

    Am conduce topul respectiv si am putea fi in acelasi timp cei mai mari exportatori de aur din europa. Am putea avea multe motive de mandrie, trebuie doar sa pornim proiectul de la Rosia, asa se vor schimba multe. Cu siguranta o sa mai atraga si alti investitori

  13. Nov 17, 2011

    Roxana

    Ar fi ceva. Dar pe langa aceste aspecte, cel mai important e scoaterea zonei din saracie, reducerea somajului si eliminarea poluarii

  14. Nov 17, 2011

    Elena

    Pe langa acest aspect, cum ar fi sa fim lideri de piata ca exploratori de aur, inaintea Suediei, Finlandei… Dar nu avem abitii ca stat. Ne multumim la coada

  15. Nov 19, 2011

    Mihaela

    Pe langa asta, ar putea conduce piata producatorilor de aur si am avea o pozitie astfel influenta in domeniu

  16. Nov 19, 2011

    Iarina

    Continuitatea poate fu cheoa succesului. Sa inlaturi de tot o industrie care era la baza comunitatii respective, e o decizie cat se poate de proasta

  17. Nov 19, 2011

    Catalin

    In acest context economic, relanasarea industriei ne-ar repozitiona pe un parcurs financiar normal, pe langa acest beneficiu prezentat aici

  18. Nov 23, 2011

    nae

    Nu cred ca ocuparea primului loc in acest top ne-ar face mai mandri sau mai respectati pe plan international …cred ca din contra ar trebui dezvoltata mai mult latura arheologica din aceasta zona…

  19. Dec 18, 2011

    canadian goose jakke

    I discovered your weblog webpage on google and check a couple of of your early posts. Continue to maintain up the very fantastic operate. I just further up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for forward to reading more from you later on!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.