La fel ca Tanţa ajunsă la bătrâneţe, Victor Boştinaru sparge oglinda în loc să admită realitatea. A îmbătrânit şi nu-l mai curtează nimeni. Aşa s-a gândit el strâmb, că e drept să organizeze la Bruxelles o conferinţă cu titlul „Riscurile utilizării cianurii în minerit: Proiectul Roşia Montană din România.” Nu prea mai are experienţă în acest domeniu şi atunci luftează. A uitat că funcţia creează organul. S-a trezit într-un gol de imaginaţie şi şi-a închipuit singur în baie, când mângâia chelia, că poate deveni frumos peste noapte. Şi-a tras pentru conferinţă nume grele. Dar stupoare. Cei care trebuiau să-i susţină partitura, vădit în dezacord cu concertul ţărilor europene, şi-au nuanţat poziţile anti-Roşia. mai mult decât atât, s-a trezit cu ditamai lăcrimaţie la comisia de petiţii formulată de Roger Helmer, euruparlamentar britanic, care a acuzat că românul a organizat un “hatchet job”, adică o acţiune de distrugere a reputaţiei unei organizaţii. Dar despre cum şi-a luat-o Boştinaru, cu altă ocazie.Europarlamentarul suedez, Marita Ulvskog, era împotriva folosirii cianurilor în extragerea aurului. După întâlnirea cu Euromines s-a dumirit. La conferinţa Boştinarului, a spus răspicat că: “cel mai important lucru nu este interzicerea acestor tehnologii, ci asigurarea sigurantei totale a folosirii acestora, evitatea accidentelor, respectarea întregii legislatii în domeniu şi folosirea celor mai bune tehnici disponibile.” Şi asta l-a cam enervat pe euro-pesedist. Mai mult, o altă piesă grea, Michel Sponar, director în cadrul DG Environment, Comisia Europeană, s-a referit strict la principalele directive ale CE privind folosirea de cianuri, spunând că avizarea Proiectului Roşia Montană ţine exclusiv de autorităţile de la Bucureşti.
Europarlamentarul Jo Lienen, atât de vocal în trecut împotriva proiectului Roşia Montană, a avut o poziţie ambiguă, chiar contrară a “‘moderatorului” Boştinaru, deloc radicală, aşa cum s-ar fi aşteptat organizatorul conferintei.. De asemenea, experta pe chestiuni de mediu a socialistilor europeni, Marita Ulsvkog, a spus că în Suedia (ţara sa) se foloseşte cianura în minerit în condiţii de siguranţă.
Cei prezenţi în sală susţin că fostul pedist Victor Boştinaru era foarte nervos. Nu a admis nicio voce a sindicaliştilor mineri din Apuseni, deşi erau prezenţi la conferinţă. A mai întrerupt vreo trei europarlamentari. Nici presa din România nu a fost interesată de manifestarea sa, deşi era toată băţ în Parlamentul European, cu prilejul discursurilor lui Ponta şi Antonescu, privind situaţia din România. Subiectul opoziţiei la Proiectul RMGC devine marginal pentru societatea românească, aşa cum arăta şi recentul studiu IRES.
Victor Boştinaru, plecat împreună cu Sassu din PD, n-a rezolvat impasu’.
Taguri: „Riscurile utilizării cianurii în minerit: Proiectul Roşia Montană din România.”, bruxelles, Jo Lienen, Marita Ulsvkog, Victor Boştinaru
Commentarii (2)
Feb 1, 2012
Alina
Politicienii care nu am mai fost demult in vizorul presei au gasit care mai de care diverse modalitati de ase lega de proiect si astfel si-au rezolvat problema. Nici unul nu a avut ceva interesant de zis sau justificat
Feb 10, 2012
Anda
Domnul Bostinaru a uitat, sau s-a facut ca nu stie, ca cea mai moderna tehnologie care se poate utiliza in minerit are la baza cianuri si este aprobata de UE. Sa vii in fata Uniunii Europene si sa contesti ce aproba ea, e cam nasol! dar cel mai rau e ca se opune ca si Romania sa aiba minerit de ultima generatie.