Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Ce a urmat după abdicarea forţată a Regelui din 1947?

Regele Mihai 1, proaspăt întors de la nunta Reginei Elisabeta a ll-a a Marii Britanii (20 noiembrie 1947), deşi sfătuit de rude să rămână la Londra, a dorit să fie alături de poporul său şi de familie de Sfintele Sărbători ale Crăciunului. La 30 decembrie, Petru Groza l-a convocat pe tânărul monarh la palatul Elisabeta sub pretextul unei discuţii de familie. Ce a urmat se ştie. A mai fost de faţă şi Gheorghe Gheorghiu-Dej. Ambii erau înarmaţi cu pistoale, în timp de în jurul palatului se aflau trupe din celebra divizie Tudor Vladimirescu. Discuţia a fost deosebit de dură, iar la capătul ei, supus unui şantaj dublu (ameninţarea că vor fi executaţi studenţii arestaţi cu ocazia manifestaţiilor de simpatie de la 8 noiembrie 1945, la care se adăuga ameninţarea cu represalii la adresa propriei persoane, Regele a semnat actul de abdicare. Ion Mihalache şi Iuliu Maniu erau deja arestaţi.

Ce a urmat?

> Peste 300.000 de arestări pe criterii politice, majoritatea ucişi în puşcării

> decimarea elitelor intelectuale, militare şi politice la Sighet, Canal, Periprava, Râmnicu-Sărat

> Fruntaşul ţărănist Iuliu Maniu, fostul preşedinte al Consiliului de Miniştri Constantin Argentoianu, profesorul Constantin I.C. Brătianu, generalii Gheorghe Vasiliu,Henri Cihoski, Grigore Georgescu, Nicolae Pais, Ioan Mihai Racoviţă, episcopi, profesori, medici au fost ucişi fie prin bătăi, fie prin înfometare

“În închisori a rămas, cu fiecare mort în parte, o parte din inima mea. Am lăsat acolo, odată cu prietenii care s-au prăpădit, o bucăţică de istorie şi din biografia mea.” (Corneliu Coposu)

<tezaur de peste 90 de tone de aur pierdut pentru totdeauna

< plata către Uniunea Sovietică a unor despăgubiri în valoare de 300 de miloane de lei (cam 3 mld, azi)

> întreţinerea trupelor de ocupaţie ale armatei sovietice pâna în 1958 (2 miliarde de dolari de atunci)

> pierderea Basarabiei, a Ţinutului Herţei şi a Bucovinei de Nord

> cea mai puternică şi de durată rezistenţă în Munţi

> instaurarea bunului plac a nomenclaturii de partid şi a ofiţerilor de Securitate

> experimentul Piteşti – un sistem odios de transformare a victimelor în torţonari

> uciderea a zeci de mii de ţărani care nu au vrut să intre în CAP

> decimarea elitelor intelectuale

> preluarea conducerii instituţiilor de către oameni cu patru clase

> închiderea frontierelor şi impunerea cenzurii

> instaurarea pentru patru decenii a terorii

> creeare Omului nou, ce nu au reuşit nici naziştii

> distrugerea Bucureştiului şi a patrimoniului său istoric

Taguri: , , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (4)

 1. Sep 24, 2011

  micelnic

  asta, dar nu numai…. dupa abdicarea regelui mihai a urmat, pentru deja fostul rege, o viata lipsita de griji. lipsa de griji platita cu sus-mentionata abdicare (a se citi tradare, abandon, etc.). haideti sa depanam povestea pana la capatul capatului, nu numai pana acolo unde de place noua sa privim…

  • Dec 30, 2013

   sefu

   micelnic, esti un bolsevic

 2. Sep 24, 2011

  Justinian Moga

  micelnic, felicitari, dupa ce ai scris, pari a fi un om de tip nou!
  La socala am invatat ca numele si propozitiile incep cu majuscule dar ti-am respectat dorinta de a-ti scrie numele cu litera mica.
  Tu ai puterea sa respecti opinia altuia?!

 3. Sep 24, 2011

  Stoica Rodica

  Articolul lui Marius Ghilenzan crespunde punct cu punct amarnicei realitati cu mentiunea ca ,divizia Tudor Vladimirescu a luat fiinta la sugestia lui ana pauker si KGB.Prizonierii romani din lagarele sovietice au fost indoctrinati personal de ana pauker (vorbesc din amintiri).Toti au devenit atei convinsi.Pentru acestia nu au mai existat strabunii eroi,domnitorii de faima,Stefan Voda,Mihai Viteazu,MS Regele Mihai ci, numai tatuca stalin.Ce stiu si relatez eu,stia tot romanul.Oroarea era generalizata.Copii intelectualilor si taranilor gospodari nu mai aveau acces la invatatura.Taranul a fost inhamat in CAP si ramas de rasul lumii pana astazi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.