Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Cum a murit Iuliu Maniu

Marele om de stat,Iuliu Maniu, a murit în ziua de 5 februarie 1953 la Penitenciarul din Sighet, după o lungă şi grea suferinţă, ca urmare a anilor de tortură la care a fost supus. Unificatorul şi creatorul statului naţional modern, fost prim ministru al României, fost şef al PNŢ şi al Partidului Naţional Român din Transilvania, fost membru în Parlamentele din Bucureşti şi din Budapesta, fost şef al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, avocat al Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj, nobil din Bădăcin şi lider al Opoziţiei democratice, apropiat al regelului Mihai, s-a sfârşit în chinuri cumplite, iar rămăşiţele sale pământeşti, fiind aruncate într-o groapă comună de caralii ţapinarului Vasile Ciolpan, conducătorul închisorii, ulterior, culmea, decorat de Emil Constantinescu (uterior, fiindu-i retrasă). Nici în ziua de azi nu s-au găsit rămăşiţele pământeşti ale fruntaşului ţărănist.

În iarna anului 1953, Maniu avea vârsta de 80 de ani. Era singur într-o celulă de 2/3 metri. Paralizase. Nu-şi mai simţea trupul de la atâtea bătăi. Perfect lucid, însă, asculta rugăciunile cardinalului Hossu. Un gardian cu frică de Dumnezeu i-a facilitat lui Corneliu Coposu un ultim dialog cu înţeleptul de la Bădăcin. “Ei voi sfârşi aici. Această nenorocire va mai dura vreo 20 de ani, după care va trebui să reangajezi PNT-ul în lupta pentru democraţie”, aşa i-ar fi spus atunci secretarului său particular.
———————————————————————————

Jur în fata lui Dumnezeu, pe constiinta si onoare ca îmi voi jertfi viata pentru
triumful cauzei comune românesti… !
Je promet devant Le Seigneur, et j’y m’engage sur conscience et sur honneur,
que je sacrifierai ma vie pour que l’intérêt suprême de tous les Roumains puisse
triompher… !
(Iuliu MANIU)
———————————————————————————–
memorialul sighetConform mărturiilor preotului bănăţean Raţă, când a fost adus să convieţuiască în celulă cu Maniu, marele om politic avea picioarele putrezite, în nişte pantaloni ca de tablă. A cerut o găleată de apă caldă, l-a spălat pe bătrân şi i-a tăiat cu o foarfecă primită de la un gardian milos armura de puroi, putreziciune şi umezeală. I-a curăţat escarele, dar picioarele erau deja necrozate. I-a îndepărtat viermii din ţesuturile moarte. A fost lucid, conform mărturiilor preotului, până în ultimul moment al vieţii pământene: “Mergeţi şi vestiţi cauza noastră”, i-ar fi spus pe patul de moarte.
lagareleÎn ziua de 5 februarie, trupul său neînsufleţit a fost pus într-un sac. Deţinuţii care au supravieţuit regimului de exterminare au mărturisit că vestea s-a răspândit prin limbajul morse. Pe scări, se auzea zgomotul ţestei sale care lovea lespezile de piatră. Ar fi fost, conform unor mărturii, dus fie în satul Giuleşti, nu departe de închisoare, fie în groapa comună a închisorii.
Regimului îi era frică şi de moartea ziditorului României moderne. Vasile Ciolpan ar fi comunicat, conform arhivelor, la Bucureşti, doar atât: “În celula nr…s-a stins lumina”.
Iuliu Maniu nu are nici azi un loc de veci.
Dumnezeu să-i ierte pe criminali. Sufletul marelului român e demult la dreapta Tatălui.

AddThis
Taguri: , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (7)

 1. Sep 18, 2011

  Dan Falcan

  Iuliu Maniu desi evident a fost un om de stat roman,a fost cu totul atipic pentru peisajul politic romanesc.A fost singurul om politic roman care a reusit sa demonstreze prin propriul exemplu ca intre morala si politica nu exista incompatibilitate.

 2. Feb 6, 2012

  Stefan

  Am avut ocazia de a vedea celula in care a murit Iuliu Maniu.Nu pot descrie emotia avuta.Invit nostalgicii comunisti sa viziteze lagarul de la Sighet si garantez ca vor face mea-culpa

 3. Feb 8, 2012

  bogdan

  Stefan…nu-si vor face in veci mea-culpa,nici nostalgicii nici leprele
  care inca mai sunt printre noi.

 4. Feb 6, 2014

  Tata Ben

  Decoratorul lui Ciolpan, Emil Constantinescu, ar trebui să se…acomodeze cu locul unde a murit martirul neamului, Iuliu Maniu, pentru a-și ispăși toate nedreptățile făcute sub oblăduirea sa, dintre care cea mai gravă, abjurarea promisiunii făcute lui Corneliu Coposu că dacă va ajunge președinte, va organiza plebiscitul pentru restaurarea monarhie. Pentru sperjurul acestui comunist fățarnic, România și-a continuat drumul spre prăpastie prin perpetuarea republicii și venirea la putere a celui mai jalnic președinte al românilor, Băsescu.

 5. Feb 5, 2016

  Octav Fulger

  Ai dreptate Bogdane ,nu-si vor face mea-culpa.Leprele comuniste si nostalgicii slujesc alta tara-Russia.

 6. Feb 6, 2016

  ioan ionescu

  NU, NU, NU. Nu se poate uita, nu se poate ierta, nu se poate repeta:urletele de durere, gemetele muribunzilor, lacrimile supravietuitorilor, disperarea necajitilor, suspinele infrintilor, ingenuncherea ratacitilor, zvircolirea pacatosilor, zbuciumul tainuitorilor,dementa tiranilor, speranta condamnatului,moartea celor dragi.

 7. Feb 5, 2018

  Olivia Cherhat

  Sa iertam dar sa nu uitam niciodata! Memoria acestui mare om sa fie mereu treaza in constiinta romanilor! Sa nu mai ajunga intelectualii umiliti si infranti de leprele comuniste care azi se gasesc si pe stanga si pe dreapta politicii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.