Pentru că e vremea înfloririi zamoşiţei de Siria ( în engleză Rose of Sharon) e vremea de luat masa la umbră şi mestecat Freekeh, o mâncare asiatică care se citeşte frike sau faric. Dacă în Bucureşti acest trandafir a fost adus de Ceauşescu după celebra vizită în Coreea de Nord, frike e consemnată în vechile scrieri arabe, încă din secolul Xlll.
Pentru a face o asemenea gustare saţioasă vă trebuie câteva boluri de cereale necoapte, una-două bastoane de scorţişoară, o lingură, două de nucşoară, frunze de dafin, piper alb măcinat, 200 de grame de seminţe de migdale, un piept de pui şi două cepe.
Cerealele pot fi înlocuite de orez brun.
Puiul se fierbe o jumătate de oră în apă cu sare.
Orezul se lasă la înmuiat şi apoi se fierbe, nu prea mult.
Într-o tigaie se căleşte ceapa, peste care se răstoarnă puiul tăiat felii, o cană de supă, orezul fiert, nucşoara, scorţişoara, frunzele de dafin şi piperul.
Într-o altă tigaie se prăjesc migdalele.
Întreaga compoziţie se bagă la cuptor 20 de minute.
Se serveşte cu salată arăbească sau cu iaurt.
La siestă se citesc cele 1001 de nopţi şi se uită de festivismul ceauşist.
Taguri: Freekeh, frike, reteta siriana, zamosita de siria