Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Visul Reginei Maria: o confederaţie balcanică

Se ştie că Regina Maria, principesă de Edinburg și de Saxa Coburg și Gotha, căsătorită cu Regele Ferdinand, avea să aducă pe lume trei prinţi:  Carol, Mircea (mort la 3 ani şi jumătate, de febră tifoidă), Nicolae şi trei principese Elisabeta, Maria şi Ileana. Când a venit în România nu i-a prea plăcut. Nici de soţ, cam ursuz, milităros şi deloc romantic. Alianţa a fost una de conjunctură.

După naşterea copiiilor şi ajungerea acestora la maturitate, visul ascuns al lui Missy, nerecunoscut în cărţi, era să realizeze o mare uniune a monarhiilor balcanice. Puţini ştiu că în 1914, înainte de a fi încoronat ca Rege, Ferdinand de Habsbourg a câştigat războiul balcanic, în urma căruia Cadrilaterul a fost oferit Regatului român, prin Pacea de la Bucureşti. Parlamentul bulgar a votat în majoritate pentru aducerea sa pe tronul de la Sofia. Nu a acceptat. La 14 octombrie, după moartea unchiului său Carol1, ajunge Rege al Regatului român.

După terminarea primului război mondial, din care România a ieşit întregită, Regina Maria a căutat mereu alianţe morganatice pentru copiii săi. Dacă Prinţul Carol a fost dezmoştenit după căsătoria secretă la Odessa cu Zizi Lambrino, şi celălalt fiu a fugit în lume, legându-şi viaţa,  în afara prevederilor constituţionale, cu românca Ioana Doletti, a stat mai mereu în umbra coroanei. Fetele au fost mai cooperante.

În 1921, Elisabeta s-a căsătorit cu cu diadohul (prințul moștenitor) George al Greciei, devenind peste un an regină. În 1922, Maria, cea de-a doua fată, numită şi Principesa Mignon în familie, şi-a unit destinul cu Regele Alexandru I al Iugoslaviei. După asasinarea sa, devină regentă.

Principesa Ileana, cea care va deveni arhiducesa de Austria, prin căsătoria ei cu Anton de Habsburg, având împreună şase copii, sfârşeşte alianţa printr-un divorţ. Despre cea devenită Maica Alexandra am mai scris.

Sigur că există multe speculaţii legate de diferiţi taţi ai copiiilor Principesei de Edinburg. Ferdinand i-a crescut pe toţi cu foarte multă dragoste.

Paternitatea lui Mignon este disputată de unii istorici. Printesa moştenitoare o numeste copilul cărnii mele, fără să explice mai mult. Părerile sunt împărţite: pentru unii istorici, aceasta este pur şi simplu o formulare artistică, pentru a descrie naşterea lui Mignon la Coburg, fiind supravegheată de bunica maternă şi având alături doar familia sa, fără spionii Regelui si Reginei României. 

Alti istorici văd în această formulare o referire la Boris Vladimirovici Romanov, verişorul primar al Mariei şi un presupus amant al acesteia. Prima întâlnire dintre Maria şi Boris a avut loc în 1896, la încoronarea lui Nicolae II si a Alexandrei Feodorovna. Maria a fost mereu atrasă de Romanovi.

Gazetarii perioadei suspectau că doi dintre copii erau ai Prinţului Barbu Ştirbey. Zvonurile ajunseseră şi la urechile copiilor. Într-una din zile, în timp ce se jucau copiii la Peleş, în faţa palatului vine Barbu Ştirbei. Carol al II lea îi zice Ilenei: „Vino să-l vezi pe tac-tu”.Citeste mai mult: adevarul.ro/news/bucuresti/istorii-amor-prostituate-artiste-ratate-amante-trecut-paturile-regilor-romanieii-fotogalerie-1_50bde9197c42d5a663cfc89d/index.html

Multe necunoscute au rămas din viaţa tumultoasă a Mariei, principesă de Edinburg. De ce a refuzat mâna Regelui George al V-lea al Marii Britanii? Dar al ducelui rus?

Gazetarii vremii ziceau că doi dintre copii erau ai Prinţului Barbu Ştirbey. Zvonurile ajunseseră şi la urechile copiilor, Elisabeta şi Ileana. Într-una din zile, în timp ce se jucau copiii la Peleş, în faţa palatului vine Barbu Ştirbei. Carol al II lea îi zice Ilenei: „Vino să-l vezi pe tac-tu”.

Ferdinand a rămas în istoria românilor sub numele de cel “Loial”, iar Regina Maria, ca “mamă a răniţilor”. Amândoi au făcut pentru poporul român mai mult decât sutele de dinastii pământene.

Gazetarii perioadei suspectau că doi dintre copii erau ai Prinţului Barbu Ştirbey. Zvonurile ajunseseră şi la urechile copiilor. Într-una din zile, în timp ce se jucau copiii la Peleş, în faţa palatului vine Barbu Ştirbei. Carol al II lea îi zice Ilenei: „Vino să-l vezi pe tac-tu”.Citeste mai mult: adevarul.ro/news/bucuresti/istorii-amor-prostituate-artiste-ratate-amante-trecut-paturile-regilor-romanieii-fotogalerie-1_50bde9197c42d5a663cfc89d/index.html
Taguri: , , , , , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.