Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Viitorul Figa – SPA

Pe drumul dinspre Bistriţa spre Dej, în aproprierea oraşului Beclean, un panou publicitar te îndeamnă spre cel mai nou centru balnear din România, Figa (din maghiară, Füge în trad. „Smochină”) . Acolo erau izvoare termale neexploatate. În urmă cu cinci ani, primarul din Beclean, Nicolae Moldovan, accesa fonduri UE pentru un centru balnear. Cu timpul şi-a dat seama că trebuie să atragă copiii. Astfel, s-au creat artificial pârâul leneş şi mai multe topogane. Preţurile sunt ridicol de mici. 10 lei intrarea în bazinul acoperit, 30 de lei ora de fotbal pe teren cu iarbă sintetică, 2 lei  sauna, 2 lei şezlongul, fitness 2 lei/oră. 

harta-figaÎn câţiva ani s-au ridicat unsprezece pensiuni. Preţurile de cazare pornesc de la 55 de lei/noapte.

Recent, destoinicul primar a organizat o licitaţie pentru selecţia firmei de arhitectură care să realizeze centrul balnear. Novelty AE Bucureşti a câştigat cu un proiect demn de marile concursuri interanţionale. Grupul arhitecţilor de la Chitila demonstrează că se poate face din arhitectură artă cu tendinţe.

<iframe width=”520″ height=”350″ src=”https://www.youtube.com/embed/XsWJij3wbqs” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Conform proiectului, centrul de la  va adăposti facilități balneo-spa și de întreținere, consultații și tratamente medicale, agrement pentru adulți și copii, salină subterană artificială, restaurant, bar și spațiu conferințe. Noile construcţii vor oferi posibilitatea diversificării serviciilor turistice, de agrement și tratament pe tot parcursul anului, fără întreruperea activității în sezonul rece.

Din punct de vedere arhitectural, autorii proiectului au mers pe linii care păstrează particularitățile reliefului existent, dar care aduc „un aer modern si funcțional acestui segment aflat într-o degradare continuă”.

„Resursele naturale existente pe teritoriul unei țări sunt cea mai de preț comoară pe care o poate avea un popor. România a avut şansa să dețină o treime din apele termale şi minerale de pe continent, iar românii au datoria de a-și valorifica moștenirea la maximum. Un caz concret este județul Bistrița-Năsăud ce detine un potenţial turistic ridicat din punct de vedere balnear, datorită apelor curative sărate (clorosodice, puternic concentrate) şi a nămolului sărat cu proprietăţi curative diverse”, au arătat ei motivând implicarea în proiect.

Deci arhitecţii români pot depăşi nivelul de Street Delivery al Ordinului Arhitecţilor.

 

 

 

Taguri: , , , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.