OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bădiţă anunţă falimentul #rezist

Florin Bădiţă, promotorul cauzei #corupţiaucide, anunţă pe pagina sa de facebook  că e falit. Taman din Budapesta. Spuen fanilor că are nevoie de 4000 de Euro, pentru a-şi achita datoriile. Bădiţă nu e ca alţii asemenea lui. Cu job şi citeşte

rippled jeans

Poţi ieşi la vânătoare de lei în ripped jeans?

  Blugii rupţi nu sunt pentru oricând şi oricine. E un timp de purtat şi unul de agăţat. Vremea când babele luau pantalonii rupţi şi îi coseau a trecut. Îmi amintesc că într-o carte, de acum jumătate de deceniu, Michel citeşte

poker

Un joc dur ca viaţa, frumos ca viaţa, pe care n-ar strica să-l știm cu toţi

    La fel cum piloții de avioane de linie se antrenează mai întâi zeci şi sute de ore pe simulatoare de zbor înainte de-a transporta sute de oameni cu 800 de kilometri pe oră, și noi cei care trebuie citeşte

miciuri 2

Poema muncii

Sfârâie micii în jar proletar ard hălcile în furci de grătar fum de mahorcă mesenii cinstesc halbe la metru berarii servesc.   iar defilează izmele de miciuri Nicio paradă, doar răstigniri prin beciuri.   Dincolo de geam, dublurile privesc cu citeşte

floriile

Intrarea lui Iisus în Ierusalim

Astăzi e ziua în care Iisus intră în Ierusalim călare pe un asin. Îl înviase pe Lazăr, mulţimea îl însoţea. Cei mulţi strigau: “Osana!” În limba ebraică însemna “salvează-ne.” Oamenii l-au văzut în timp ce dărâmă tarabele negustorilor şi cum citeşte

Un film din care românii nu vor pricepe nimic

jocul codurilor

După trei ateliere despre “egalitatea de şanse” pentru promovarea drepturilor femeilor, la recomandarea unui coleg, tot trainer ca mine, m-am aşezat la un film. The Imitation Game, cu noul star al cinematografiei engleze Benedict Cumberbatch. Nu obişnuiesc să dau jos de pe Torrent filme (îmi place să respect dreptul de proprietate intelectuală). N-am mai avut răbdare. Va apărea şi la noi în cinematografe sub numele de “Jocul codurilor.” Deobicei nu mă iau după nominalizările la Oscar şi nici nu comentez filme, pentru că nu mă pricep, dar am vrut să-i răspund în scris colegului care m-a rugat să-i spun ce am priceput. Recunosc că nu ştiam cine e Alan Turing şi cum a reuşit să scurteze cu doi ani ce de-al doilea război mondial prin spargerea codului de comunicare al naziştilor Enigma, fapt care a permis Aliaţilor să afle planurile militare ale lui Hitler.

The_Imitation_Game_1406174689_6_2014Filmul este inspirat dintr-o poveste reală. Alan Turing a existat. El este inventatorul maşinăriei de gândire artificială pe care noi azi o numim generic computer. Povestea matematicianului homosexual, de-o inteligenţă rară, nu s-ar fi aflat dacă nu i se desecretiza dosarul.

Recomand ecranizarea celor care au în vinele lor forţa îndoielii, nu celor posedaţi de puterea certitudinilor.

Este despre magnifica forţă a inteligenţei, despre eroii necunoscuţi ai războaielor lumii, despre cinismul militar, despre sacrificiul uman necesar salvării vieţii a milioane de oameni… “O existenţă care nu ascunde o mare nebunie n-are nici o valoare,” parcă aşa spunea Cioran.

Ce am înţeles eu din acest film? Este că Dumnezeu lucrează pentru supravieţuirea speciei umane prin diferite fizionomii şi că mai marilor lumii nu le pasă dacă a murit un pluton, o divizie sau un regiment pentru obţinerea victoriei finale. Jertfa nu e numai o strategie militară, ea apare în toate miturile popoarelor. Oriunde există o Ană a lui Manole.

Şi am mai priceput că marile imperii ştiu să proiecteze viitorul scormonind prin cenuşa trecutului şi să-şi recunoască greşelile.

Ce am mai înţeles din acest film? Că marile puteri ale lumii ştiu să-şi recunoască greşelile, că pot să facă predicţii despre viitor şi că nimic ce ni se întâmplă azi de la antetatul de la Sarajevo, până la cel din redacţia “Le Charlie”nu este întâmplător. Sacrificiul uman stă la temelia vieţii de azi şi de mâine.  Şi am mai înţeles ceva…marile binefaceri ale zilelor de azi au fost testate mai întâi de serviciile secrete şi de armată. Credeţi că pentru experimentul Philadelphia nu există explicaţii sau pentru apariţia unor noi boli nu avem leacuri? Eu cred că marile războaie nu vor mai exista, ci doar mici conflicte menite să depresurizeze butoaiele de pulbere. Noul război e pentru controlul minţii şi al indivizilor.

Puterea este de un cinism feroce atunci când e vorba de salvat civilizaţia umană.

Cu prilejul acestui film mi-am adus aminte de regretatul profesor de matematică Vuc din Timişoara, care mă tot aştepta să-i dau date despre aranjamentul scenei politice româneşti pentru a face previziuni politice despre viitor. L-am tot amânat, spunându-i că noi nu avem instrumente şi nici oameni de stat, ca Churchill.

“Jocul codurilor” e bun de deşurubat minţile celor care judecă fără facultăţi mintale sau cognitive, care dau verdicte fără a fi juri, se lasă prea uşor manipulaţi şi au prejudecăţi prea mari.

Puterea este de un cinism feroce atunci când e vorba de salvat civilizaţia umană.

Chiar dacă nu ne place Churchill, trebuie să recunoaştem că a avut viziune. Marile puteri ale lumii au laboratoare de prognoză. Ştiu să planifice viitorul şi cunosc bine firea naturii: după orice ploaie fructele cad, iar din seminţele sădite vor creşte alţi pomi care vor rodi.

Moartea este în slujba vieţii.

P.S.

După terminarea filmului când am citit cum Regina Angliei şi-a cerut iertare, pentru modul în care a fost trimis la moarte un geniu, prin vocea primului ministru, nu am dat search pentru afla pe unde mai joacă  sau ce premii a mai luat, ci doar pe numele Alan Turing.

 

 

Taguri: , , , ,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.