Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Ultras, colindând

Unii ascultă colinde, alţii corul ultraşilor. Chestiune de semantică muzicală. Dar e totuna.
Din bătrâni a rămas obiceiul de a umbla cu capra, cu ursul. Piţărăii sunt primii vestitori ai naşterii Domnului. Ultraşii, ai spiritului colectiv.
Colindele au o funcţie ritualică, aceea de urare pentru fertilitate, rodire şi bunăstare. Cântecul tribunelor, fenomenul ultras, este colindul modern. Mesajul versurilor e tot despre rodire, bunătate şi belşug de puncte.

În preajma sărbătorilor, precreştinii şi apoi creştinii se bucurau împreună. Fericirea poate fi ascunsă în lucrurile mici. Teribil de mici. Şi atunci punerea în scenă a unui eveniment sacru sau a unui mit de ce să nu poate fi încărcat cu valoare simbolică?

Colindul este un ritual. Ritualul vine din latinescul ceremonie. Bucuria sărbătorită împreună are rădăcini precreştine. Ulterior au apărut bisericile şi rugăciunile. Deci, ca să fim înţeleşi ultras e un ritual. Eliberarea profanului de sacru nu e disfonie.

Ultras, prin funcţia sa simbolică, este ritualul modernităţii.

Gustave le Bon a explicat cel mai bine, la începutul secolului trecut, de ce individul se reintepretează în comunitate. El a dat valoare sufletului colectiv, chiar dacă nu era un exeget al bisericii.

Pentru mulţi adulţi copiii sunt buni la piţărit, dar nu şi la galerie.

Toţi am fost teribilişti la tinereţe. Am negat şi renegat. Ne-am unit şi am sperat. Mulţi l-am întâlnit pe drum, undeva pe Dumnezeu, măcar o dată în viaţă. Alţii, niciodată.

Oricum la bătrâneţe toate curvele cântă în corul bisericii.

Aşa că fiecare cântă şi colindă ce poate. Eu mă bucur de ambele. Fără interdicţii.

 

 

 

Taguri: , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (2)

  1. Dec 20, 2015

    Ultras colindând | Ziarul Profit

    […] În preajma sărbătorilor, precreştinii şi apoi creştinii se bucurau împreună. Fericirea poate fi ascunsă în… citeste mai mult […]

  2. Dec 20, 2015

    Ultras colindând - Agenda Primarului

    […] În preajma sărbătorilor, precreştinii şi apoi creştinii se bucurau împreună. Fericirea poate fi ascunsă în… citeste mai mult […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.