Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

MiÅŸcarea “5 stele,” ultranaÅ£ionalistă, înfiinÅ£ată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obÅ£inut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Ultima şansă a lui Băsescu: lansarea dezbaterii naţionale Republică vs Monarhie

Traian Băsescu scade vertiginos în încrederea populaţiei. Ultimele sondaje îl cotează pe la 8%. Strategii săi caută soluţii pentru redresarea imaginii publice. În condiţiile în care strada e tot mai vehementă, Traian Băsescu mai are o şansă: schimbarea radicală a discursului său public: lansarea dezbaterii naţionale privind forma de guvernământ. Monarhie versus republică.

 

Conform art. 88 din Constituţie, preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii. Domnia sa poate să meargă în faţa forurilor reunite şi să condamne Republica, la fel cum a condamnat şi comunismul. Se ştie din istoria politică, în situaţii limită s-au impus soluţii excepţionale. Şi Traian Băsescu o poate face. Aşa cum ne-a obişnuit, nu este un lider al jumătăţilor de măsură. Nu contează ce a spus despre Regele Mihai. Din psihologia mulţimilor ştim că memoria colectivă este de scurtă durată. Şi mai mult, o populaţie în derută caută un erou. Şi eroul este în viaţă: Regele Mihai. Obişnuit să ticluiască fel de fel de planuri de acţiune, preşedintele poate face un pas strategic înapoi. Consilierii săi politici ştiu mai bine ca şi noi dictonul leninist: un pas înainte, doi paşi înapoi. Conducând mişcarea naţională de restauraţie, poate ajunge chiar prim ministru al Coroanei. Ştim că acesta este postul pe care l-a vizat întotdeauna. Şi chiar are o şansă în condiţiile în care principalii săi adversari politici n-au fermitate, vigoare şi determinare.
În spaţiul public există deja o discuţie dihotomică: monarhie vs republică. România a atins din nou febra politicii. Societatea este divizată. În loc să se folosească argumente, în favoarea unei forme de guvernământ sau alteia, regimul politic actual, prin grupurile sale informale, acreditează ideea că cealaltă formă de guvernământ predispune uzurparea puterii legitime şi constituţionale, fie este o formă depăşită istoric. Nimic mai fals. Cele mai puternice state europene sunt monarhii. Casa regală română se înrudeşte cu majoritatea Regilor şi Reginelor.
Apărătorii esthablishmentului politic susţin că actuala formă de guvernământ nu poate fi schimbată. Constituţia poate fi revizuită, cu excepţia a trei articole, printre care şi forma de guvernământ, republica. Aşa a gândit-o Iorgovan, pentru a satisface o putere politică la un moment dat. Părintele Constituţiei lui Ion Iliescu s-a inspirat din legea fundamentală franceză care stipulează că forma de guvernământ, Republica, nu poate fi schimbată.
În definiţia clasică, regimul politic interferează cu forma de guvernământ. Titularul puterii este de neînlocuit pe cale democratică. În literatura contemporană, această definiţie este abandonată, în sensul că fiecare naţiune poate decide la un anumit moment, prin reprezentanţii săi, să-şi schimbe forma de guvernare. Din punct de vedere al doctrinei constituţionale, legea fundamentală a unui stat este un acord între societate şi stat. Când oamenii nu mai au încredere în instituţiile statului, atunci acest contract social trebuie schimbat. Nu revizuit.
Sigur că nu vom dezbate aici diferenÅ£a dintre “revizuire” ÅŸi “schimbare.”
Scrierea unei ConstituÅ£ii este expresia suveranităţii naÅ£ionale ÅŸi se realizează prin intermediul unei adunări numită constituantă. Nicio supra-lege nu se poate opune voinÅ£ei unui for reprezentativ. Pentru ca forma de stat să fie schimbată aceasta nu se poate realiza decât prin declararea următorului Parlament drept adunare sau putere constituantă, singura în măsură de a scrie ÅŸi a rescrie ConstituÅ£ia. Conform analizei specialiÅŸtilor aceasta ar trebui să se facă în trei etape. Prima oară se schimbă articolul 152 cu privire la limitele revizuirii ÅŸi desfiinÅ£area CurÅ£ii ConstituÅ£ionale, atribuÅ£iile acesteia fiind preluate de ÃŽnalta Curte de CasaÅ£ie. Apoi articolul 1(2) “Forma de guvernământ a statului român este republica.” Se supune dezbaterii naÅ£ionale forma de stat cea mai potrivită contextului actual. Nu mai puÅ£in de ÅŸase luni, pentru ca toate elitele sociale să-ÅŸi poată exprima părerea. ÃŽn cazul în care se obÅ£ine o majoritate parlamentară se va schimba cu “Monarhie”cuvântul “republică,” ca formă de guvernământ. ÃŽn final, referendumul. Dar acesta doar după o campanie serioasă de informare.
Obişnuit mereu să ne surprindă, Traian Băsescu poate schimba radical nu numai agenda publică, ci şi o formă de stat străină spiritului românesc. Şi face, după părerea mea, un act istoric.
Am spus, repet şi susţin, niciodată vreo formă de guvernare n-a făcut atât rău naţiunii române ca Republica. Poate schimbă ceva în ultimul ceas. Regele domneşte şi nu guvernează. Partidele sunt cele care propun numele primului ministru. Şi aşa poate îşi va vedea visul cu ochii.
P.S. Pentru o mai simplă edificare: a se vedea cazul lui Franco. Spania anilor ’70 se confrunta cu situaţii similare. Mişcarea sa era divizată în diverse facţiuni. El l-a desemnat ca succesor pe Juan Carlos, care în 2015 va aniversa a 40 de ani de domnie. Franco este considerat una dintre cele mai proeminente figuri politice ale secolului trecut. (articol apărut în Hydepark.ro

Taguri: , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (3)

  1. Feb 2, 2012

    Parintele Teofan

    Bine ar fi ca presedintele sa faca acest lucru,ar fi minunat pentru Romania.Dar deja ii cerem prea mult,acesti oameni sunt bolnavi de putere,nu vor renunta niciodta la functii pentru binele romanilor.ROMANIA TREBUIE SA REDEVINA REGAT!!!

  2. Feb 2, 2012

    gogu

    de ce ai vrea tu sa-i dai o sansa lui basescu? la gradul lui de incredere cel mai potrivit sa lanseze cu “succes” o asemenea dezbatere!
    iar comparatia cu franco… parca-l compari pe einstein(franco) cu o maimuta!
    mai intai sa plece dupa flota, si apoi dezbatem!
    vreau monarhie! insa orice propunere venita de la basescu e murdarita de caracterul celui care propune.

  3. Feb 3, 2012

    livia

    AR FI UTILA O ASEMENEA DEZBATERE. Utila si necesara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.