Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

“Turismul? Ălă nu e lucru !” – zic ortacii de la Roşia Montană

Galeriile spectaculoase din fosta mină Cătălina Monuleşti vor putea fi vizitate de turişti de anul viitor, alături de clădirile de patrimoniu din Roşia Montană. Vor fi deschise publicului galerii datând din perioada medievală, modernă şi contemporană, studiate în prezent de specialişti din Franţa. Aproape 15 milioane de euro au fost investiţi în cel mai grandios proiect de restaurare din istoria modernă a României. Peste 300 de case din centrul istoric vor fi consolidate. Aşa îl înţeleg pe Piso, arheologul de la Cluj, care înghite sughiţuri că nu a coordonat lucrarea. Totdată şi pe Zeno Cornea, că moare de ciudă că nu a fost angajat şi el la “Gold” şi acum stă la războiul de ţesut carpete ecologiste.

Galeria Cătălina-Monulești este situată în centrul istoric al comunei Roşia Montană, fiind una dintre minele romane, clasificate ca monument protejat. Aici s-a descoperit cel mai mare număr de tăblițe cerate datând din anii 131-167 după Hristos. viitorii turişti vor primi câte o copie din acest artefact unic pe teriotoriul României. Pentru cei care nu ştiu, celebrele plăcuţe sunt contracte prin care lucrătorii se angajau să dea jumătate trezoreriei imperiale.

Galeria păstrează urme de exploatare din toate epocile istorice. Având o structură instabilă şi fiind pe alocuri surpată, accesul a fost blocat pentru o lungă perioadă de timp. Lucrările de restaurare realizate de Roşia Montană Gold Corporation permit, la ora actuală, accesul ȋn galerie.  Ȋn continuare se fac cercetări arheologice pentru punerea ȋn valoare a galeriei şi transformarea acesteia ȋntr-un obiectiv turistic de interes.

În viitor, în paralel cu proiectul minier, vor fi amenajate spre vizitare mai multe secţiuni de galerii din diferite perioade istorice, astfel încât vizitatorul va putea să vadă cum a început şi cum s-a dezvoltat mineritul în Roşia Montană, din perioada romană şi până în epoca contemporană.

Pentru consolidarea, întreținerea şi securizarea accesului la Cătălina Monuleşti lucrează în prezent peste 50 de mineri, îndrumati de specialişti din Franţa în arheologie minieră de subteran.

În timpul lucrrărilor au fost descoperite mai multe artefacte, care au fost deja expuse în prima casă din centrul istoric care găzduieşte expoziţia de istorie a mineritului. În fiecare an, circa 10.000 de turişti trec pragurile casei nr 325.

Galeria va face parte din viitorul Muzeu Modern al Mineritului din Roşia Montană. Dar pentru ca toate acestea să se întâmple guvernul trebuie să treacă peste închistarea ultimilor şase ani.

92 % dintre locuitorii comunităţii doresc să înceapă proiectul. Oamenii vor să muncească, spune Adrian Gligor, directorul de patrimoniu al RMGC. Deja şi-au pierdut răbdarea. Turism? Aia nu-i lucru, spun mai mereu moţii ortaci.

 

Taguri: , , , , , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (7)

  1. May 6, 2012

    Radu

    Pai pentru un om care e obijnuit sa lucreze cum sa fie turismul munca? Nu de alta dar in turism sunt locuri de munca dar ca si in minerit e diferit fata de altceva, ei sunt mineri

    • Jun 19, 2012

      Mihai Papuc

      Dacă ei sunt mineri și nu știu face altceva, ce s-ar întâmpla cu ei după terminarea proiectului RMGC? Că nu le-ar mai rămâne nimic de săpat.

  2. May 7, 2012

    Cosmin

    Cat timp majoritatea localitatii isi doresc sa inceapa proiectul normal ca nu se multumesc cu turismul, care oricum nu se poate face fara investitii enorme in zona, care nu pot sa vina decat prin prisma proiectului

  3. May 7, 2012

    Vali

    Pai si ce sa faci din turim intr-o localitate in care exista mina.Cum ar fi ca in orice localitate in care exista agricultura sau orice industrie, sa nu se practice si sa se castige bani din turim?

  4. May 7, 2012

    marl

    normal ca turismul nu poate integra 3600 de oameni care au nevoie de un loc de munca, nu le asigura nimic sigur si nici nu poate aduce dezvoltarea economica a zonei cu 5 turisti pe sezon

  5. May 7, 2012

    Anda

    ortacii nu pot intelege ca si din turism vor castiga, ei vor sa munceasca in meseria care i-a consacrat si pe care o stapanesc cel mai bine. Bine ar fi sa se deschisa mai repede joburile atat in minerit, cat si in turism si alte domenii adiacente proiectului, ca sa fie toata lumea multumita – si minerii, si turistii.

  6. May 7, 2012

    Valentina

    sunt incantata sa aud ca galeria Catalina-Monulesti se deschide anul viitor. sigur ma voi numara printre primii turisti. adresez, pe aceasta cale, felicitarile mele RMGC-ului pentru munca depusa si pentru interes.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.