Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Sărăcia de idei a lui Iohannis, das ist sehr gut!

Dan Tapalagă se vaită pe Hotnews de sărăcia de idei a preşedintelui Klaus Iohannis la întâlnirea de la New York cu reprezentanţii diasporei. Dar din pozele ataşate se iţeşte noua rochiţă a doamnei Carmen, das is gut, ja? E o idee. Dacă aş fi avocat al Diavolului, aş reaminti povestea întâlnirii dintre Einstein şi un gânditor francez. Întrebat dacă îşi  ţine un jurnal al ideilor, cum le organizează pe zile sau pe ore, marele fizician i-a răspuns că în toată viaţa lui nu a avut mai mult de una, două idei. Potrivit ontologiei lui Descartes, existenţa umană are trei niveluri: substanţă, atribut, mod de expresie. Modul de expresie depinde de atribut, în măsura în care atributul nu depinde de mod.  Dacă interiorul e gol degeaba faţada e plină.

În lumea antică, Platon a transformat enunţurile lui Socrate în idei. Şi le-a dat formă, le-a făurit conţinut. Dar pentru asta nu înseamnă că gândirea lui Socrate nu are valoare. Din lecţiile lui Platon am învăţat că ideea nu se află ca atare in mente, ci extra mentem. Sediul ideilor nu se află în intelectul uman, și nici măcar în cel divin, ci într-o lume cu totul aparte, dincolo de lucruri și de fenomene, dar și de gândirea omenească ori chiar divină. Ea constituie o cunoștință a priori, adică este dată de experiență și independent de ea. Dar dacă preşedintele nu este instruit la şcoala ideilor sau nu are mandat pentru aşa ceva, el nu e bun de preşedinte?

Yoga, pentru starea de bine

Iohannis la new yorkAşa îmi aduc aminte de Henry Kissinger. Sfătuit de consilieri să se mai ocupe şi de Europa, nu numai de SUA, înduplecat a cerut prefixul Europei. V-aţi gândit vreodată că domnul Iohannis nu e decât un prefix?

Suntem într-un parteneriat de securitate cu cea mai mare putere militară a lumii. Ei trebuie să aibă idei, nu noi, ca stat. Tot Einstein ne sfătuia că singurul mod de a nu greşi este să nu ai idei.

Pur întâmplător, profilul preşedintelui Klaus Iohannis seamănă leit cu cel al candidatului ideal din sondajele SRI de dinainte de alegerile prezidenţiale.

Prea am avut mulţi preşedinţi care au avut idei. Au pus şeaua pe noi, în funcţie de cum se trezeau, de loc cartezian, dimineaţa.

Avem un preşedinte sărac în idei, dar bogat în case. Exact pe placul românilor, avizi de proprietăţi.

Unde e problema?

 

Taguri: , , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.