Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Reporter sub microscop

Ajung cu 10 minute trecute fix la Clinica Finesse de pe Dorobanţi.  Dau să mă scuz. Noroc că igienizarea spaţiului răstignirii mele, sub microscopul celebrului endodont Sergiu Nicola, e în plin proces. Nu miroase a dentist. O muscă doar rătăceşte prin spaţiul de sub tavanul de flori. Corp delict, era să strig. Stau calm. Nu mă agit. Ştiu că la medicii buni nu eşti sub haloul fricii. Comentez despre ştirea prezentată  de Sorin Dragomir pe Europa FM. La fiecare patru ore, un medic român hotărăşte să plece în străinătate. Doar anul acesta, 20.000 au ales Occidentul.

Muzică în surdină. Sunt poftit pe scaunul stomatologic. Nu înainte de a-mi trage dintele în chip. Aşa zic eu la radiografie. Doctorul Nicola coboară din robusteţea braţelor sale de luptător microscopul marca Zeiss. Mi se explică procedura. În timp ce-mi iau doza de adrenalină (de parcă n-aş avea destulă). Un pic de pauză spre amorţire. Idei, dialog simplu cu un distins personaj, deloc complicat. Un meseriaş, într-o lume de particulari. În gură mi se pune un prezervativ (nu ştiu cum se cheamă latexul care acoperă părţile bucale, nesupuse intervenţiei). Gust de plastic. Mă liniştesc. E de culoare tricoului meu. dintele meuIntervenţia de pe măseaua de minte, mi se precizează, trebuie să dureze o oră. O veşnicie. Îmi zic. Dau să închid ochii. Să încerc ieşirea din starea de pacient şi intrarea într-o firavă simţire. Dar un ecran Sony mă stârneşte. E pentru prima oară în viaţă când îmi urmăresc operaţia. Senzaţie de film. Mă amuz, chiar dacă nu-mi place teveul. Încerc să compun un poem. Din boxele ascunse picură stropi dintr-o piesă despre durere. Zâmbesc în gând, buzele îmi sunt pironite sub plastic. Aud numere. De parcă aş fi pe Cape Canavaral. Nu ştiu ce măsoară. Dar totul e sub sigla Zeiss. Tehnică germană, inventivitate românească. Sunt liniştit. Doar timpul să treacă.

Doctorul Nicola e un salvator de dinţi. Mă gândesc să scriu pe blog. Să recomand prietenilor mei pe acest robust practician cu tehnici de fineţe. Poate de aici şi numele clinicii lui, Finesse. Niciun pic de durere. Muzică şi film.

Mi-a salvat dintele de minte, pe acela pe care particularii îl scot. Îi mulţumesc şi pentru că a avut răbdarea de a-mi citi o carte. Hoţia la români. Pe care, zice, că a devorat-o cu soţia sa.

Intră un medic mai tânăr. Sunt prezentat în altă calitate decât acela de pacient. Nu mă bosumflu că nu auzise de mine discipolul lui Hipocrat. Din diferenţa de vârstă, poate. Pentru a salva situaţia, doctorul Nicola plusează: e fost coleg de bancă al “părintelui paradontologiei româneşti moderne, Ştefan Stratul”, al cărui pacient sunt de-o viaţă. De când era să-mi pierd dinţii cu profesoara comunistă Delia Barbu, acum activistă dentară. La vremuri noi, tot ei. Dar România lui Sergiu, a mea, a lui Ştefan e diferită decât a lor, chiar şi dinţii îi avem altfel. Pentru că nu muşcăm din hălcile Securităţii, putem zâmbi fără rictus. Şi de aici nobleţea pe care ne-o purtăm, cu fineţe.

Căutaţi-l pe Sergiu Nicola şi nu veţi mai suferi. Numai dacă aveţi probleme de endodonţie. Căutaţi pe google ce-i şi cu profesia asta. Sunt sătul să tot explic că binele trebuie promovat, răul se propagă singur.

 

Taguri: , , , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (6)

 1. Jun 19, 2013

  Sergiu Nicola

  Domnule Ghilezan e o placere sa va am pacient de fiecare data si e o placere sa va citesc blogul . Dar astazi cand am deschis calculatorul si am citit articolul postat de dumneavoastra m-am simtit medic si nu dentist.

  Va multumesc pentru gandurile frumoase.

 2. Nov 29, 2013

  ȚILIMPEA ANCA-MIHAELA

  Acum o săptămână, pe 25.11.2013 am intrat prima oară în clinica Finesse. Mărturisesc că aveam emoții foarte mari. De frică, nu mai aveam nici o problemă, nu mai aveam dureri. După ce am completat două formulare am intrat în cabinetul domnului doctor Nicola. După ce mi-a explicat ce probleme am și ce procedură urmează să îmi aplice, m-am relaxat. Atitudinea domnului doctor m-a liniștit și mi-a transmis încredere. Ce s-a întâmplat în timpul intervenției pot reda astfel: profesionalism, grijă pentru pacient și calm, totul pe fond muzical. (un prieten care a fost la tratament cu o săptămână înainte mi-a spus doar atât: occident curat)
  A fost prima oară când nu am mai simțit frică într-un cabinet stomatologic. Nu am crezut niciodată că în timpul unei intervenții stomatologice voi asculta muzică și voi mișca degetele mâinilor în ritmul muzicii.
  Îi mulțumesc DOMNULUI DOCTOR NICOLA. Am scris cu majuscule pentru că doresc să subliniez că medicul Sergiu Nicola este un domn, un profesionist, un artist în domeniul său.
  Am povestit tuturor prietenilor despre domnul doctor și despre clinica în care își desfășoară activitatea.Voi sfătui pe toți cunoscuții să meargă la această clinică, la domnul doctor.
  Mulțumesc și doamnei/domnișoarei asistent (îmi pare rău că nu i-am reținut numele) care s-a comportat la fel de profesionist; spre deosebire de alți colegi din alte cabinete, chiar mi-a zâmbit, m-a liniștit și a avut grijă de mine. Aceleași mulțumiri le adresez și ei.
  În concluzie, mulțumesc domnule doctor! – pentru tot: profesionalism, comportament și atitudine.
  Un pacient fricos (fost)

  Luni, 2.12.2013 sunt programată la o nouă ședință de tratament. Nu mai am emoții și nici teamă.

 3. Sep 12, 2014

  rosu florenta

  buna ziua va rog frumos un numar de telefon.

 4. Apr 20, 2016

  Diana Constantin

  Profesionalism desăvârșit, condiții optime, tratamente nedureroase, corectitudine, prețuri foarte accesibile!!!
  Il recomand din toata inima pe Domnul Doctor Sergiu Nicola!!!

 5. Oct 20, 2016

  Mr. Fulop

  Astazi am trait o experienta extraordinara in cabinetul domnului doctor Nicola.
  Am fost placut suprins de profesionalismul si dedicarea acestui om pentru meseria pe care o face. Echipa dansului a fost de-asemenea la inaltime si totul a decurs excelent.
  Daca cineva imi spunea ca voi sta sa privesc pe un ecran cum lucreaza un medic la dantura mea nu l-as fi crezut niciodata…
  O experienta unica!

  Va multumesc dl. Doctor!

  Cu stima,

 6. Apr 14, 2017

  Dumitru Alexandra Lacramioara

  Domnul doctor Sergiu Nicola este un profesionist cu har! Am fost impresionata de siguranta cu care si-a facut treaba, asta mi-a dat incredere in dumnealui. Nu am simtit nici o clipa teama sau durere! Nu a fost nevoie sa iau Nurofen dupa interventie, desi domnul doctor mi-a recomandat, in caz de durere! Lucreaza curat, perfect, impecabil! Cine ajunge la dumnealui, este norocos! Felicitari, domnule doctor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.