Veţi zice că Răzvan Burleanu, tânărul de nici 30 de ani care a dat lovitura, prin învingerea dinozaurilor din FRF, a reuşit supriza zilei de 5 martie 2014. Nicidecum. Nimeni nu mai câştigă astăzi alegerile, indiferent de for, fără o pregătire prealabilă. Este fiul fostului fotbalist Gheorghe Burleanu, unul dintre cei mai buni mijlocaşi la închidere din fotbalul românesc, care deşi n-a jucat la Steaua sau la Dinamo a fost respectat.
Tânărul Burleanu a practicat fotbalul în paralel cu arbitrajul, iar la 19 ani a decis să renunţe la sportul de performanţă urmând cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti.
Răzvan Burleanu a urmat de asemenea cursuri de specializare în domeniul politicilor şi strategiilor de securitate la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, Colegiul Naţional de Apărare, definitivându-şi studiile prin susţinerea tezei de doctorat în cadrul SNSPA.
A lucrat succesiv în următoarele instituţii: Primăria municipiului Bacău, Parlamentul României – Comisia juridică, Autoritatea Electorală Permanentă – controlul respectării legalităţii în procesele electorale şi Administraţia Prezidenţială – Departamentul pentru minorităţi naţionale.
Din 2008, Burleanu este co-preşedinte al Institutului European pentru Democraţie Participativă – Qvorum.
Până ieri ocupa funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Minifotbal, care reuneşte peste 30.000 de jucători şi peste 2.000 de echipe din 37 de judeţe. În acelaşi timp, el este din 2012 preşedintele Federaţei Europene de Minifotbal, for cu 29 de federaţii naţionale afiliate printre care se numără Anglia, Germania, Spania, Italia, Rusia, Polonia, Cehia, Grecia, Turcia şi peste un milion de jucători legitimaţi.
Pentru orice candidatură pregătirile administrative sunt necesare. Şi un uşor sprijin nu e de colo. Sistemul se regenerează, caută figuri noi. Ceea ce nu e un lucru rău.
Va administra dezastrul lăsat de Mircea Sandu, dar şi un buget anual de 14 milioane de euro.
Poate că arestarea lui Gică Popescu cu zi înainte nu a fost întâmplătoare. Recent, Gino Iorgulescu a câştigat la mustaţă funcţia de preşedinte al LPF, după ce cu o seară înainte marele său adversat, Marin Condescu, preşedintele CA al Pandurii Târgu-jiu şi cu o reţea puternică în coperativă, fusese reţinut de Parchet. Poate sunt doar simple coincidenţe.