Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Raţă cu portocale şi glazură de nucă

O reţetă simplă, dar rafinată pentru mese mai deosebite.

– o raţă

– 3-4 portocale

– o lămâie

– 4-5 roşii cherry

– două cepe

– 100 gr de nucă măcinată

– piper

– ghimpir

– zahăr

– scorţişoară

Se încinge cuptorul la 200 de grade.

Tava se unge cu ulei. Raţa se curăţă bine de pieliţe. Se împănează bine cu boabe de piper, cimbru, sare şi ghimpir. Se aşează pe un pat de rondele de ceapă. Peste ea, felii rotunde de portocale şi câteva frunze de dafin. Două căni de vin alb sunt indicate pentru frăgezire. Întreaga compoziţie se acoperă cu o folie de aluminiu. Se ţine cam o oră la 150 de grade. În acest timp se caramelizează o ceşcuţă de zahăr peste care se toarnă nuca pisată şi suc de lămâie. Amestecul se toarnă peste raţa rumenită. Raţa mai intră o tură de 10-15  minute în cuptor pentru a prinde o crustă, fără folie.

Raţa caramelizată se poate servi cu cartofi fierţi şi cu murături. Ardelenii preferă, după reţeta habsburgică, o ţâră de compot de vişine.

Pâinea prăjită e indicată. Amestecul de dulce acrişor e o delicatese a naturii.

O porţie are: 297 de calorii, 10 gr grăsimi, 77 mg colesterol, 31 gr carbohidraţi, 22 gr proteine, 0 gr fibre, 397 gr sodiu, 291 mg potasiu, vitamina C şi Zn.
Taguri: , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (2)

 1. Feb 9, 2012

  geta macici

  pare minunat! Cu ce se poate inlocui ghimbirul, habar nu am ce sroma poate fi?!?
  multumesc pentru raspuns

  • Feb 9, 2012

   Marius Ghilezan

   cu ustoroi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.