Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Neagu Djuvara despre hipsterism: “reaua-credinţă a propagandei marxiste, altoită pe prostie”

 

Neagu Djuvara îşi aminteşte cum prin anii 1969 apăruse şi în Niger curentul “nu ne vindem minele la străini”, pe vremea când era consilier al preşedintelui Diori Humani.  “Între timp în Niger apăruse o rază de speranţă. Nu numai findcă fuseseră nişte ani mai ploioşi, dar mai cu seamă pentru că, după ani de aşteptare şi de muncă grea, începuse să fie exploatată prima mină de uraniu din ţară, la nord de Agades, la locul denumit Arlit. Prospecţiunile începuseră demult, chiar din timpul colonizării, iar acum că se constituise o societatea majoritar franceză, excavaţiile şi lucrările de suprafaţă înaintau în ritm rapid. Aflasem că fuseseră învestiţi în lucrări şi în cercetări cinci miliarde de franci francezi. Când îi auzeam pe tinerii africani îndoctrinaţi de marxişti înfierându-i pe nemiloşii exploatatori străini, care jefuiau solul african de petrolul şi uraniul său, îi întrebasem de ce nu descoperiseră ei mai întâi petrolul şi uraniul  şi de ce nu investiseră ei acele zeci de miliarde – adesea riscate – care acum le aduceau bogăţie şi lor? ” Reaua-credinţă a propagandei marxiste altoite  apoi şi pe prostie o voi întâlni şi la noi, cu argumente tot atât de perverse.”

Neagu Djuvara mai povesteşte că încă din primii ani veniturile bugetare ale Nigerului sau cvadruplat, s+au construit şcoli, spitale, drumuri s-au luat credite externe.

La o vizită efectuată la una din mine s-a bucurat ca un copil, mărturiseşte în carte.

Distinsul gânditor român nonagenar face un arc în timp între Nigerul anilor 1970 şi România zilelor de azi. Până şi africanii au fumat astfel de “revoluţii” cu mult înaintea imberbilor hipsteri de azi. De unde şi zicala: “în teatrul lumii doar actorii se schimbă, mereu se joacă aceeaşi piesă.”

(Neagu Djuvara – Amintiri din pribegie, Ediţie aniversară, Humanitas, 2012)

 

Taguri: , , ,

Articole asemanatoare

Comentariu (1)

  1. Jan 2, 2014

    Simona

    Intr-adevar, Niger-ul este o tara foarte ‘dezvoltata’ acum. O alta vaca de muls, dintr-o tara sub-sahariana. Aceeasi vaca de muls precum Romania pentru prea multi… OK, hai sa nu spunem STOP exploatarilor. Dar am putea, macar, sa ne negociem mai bine contractele, sa nu mai luam spagi ca sa trecem legile si poate sa ne straduim un pic sa ne exploatam propriile resurse, nu doar sa vindem pe nimic materia prima?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.