captain

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

bear

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

S&P

“Accident aviatic” pe Wall Street. O aşchie a ajuns şi la Bucureşti

Bursele europene au fost afectate după crahul de pe Wall-Street. Inclusiv cea de la Bucureşti, care a deschis cu un -3%. Indicele S&P 500 (un barometru al creşterii economiei americane) a pierdut aproape zece procente în mai puţin de o citeşte

Gaina 0

Cum văd Irma néni creşterea economică şi Moş Laie, Unirea?

Irma-neni e încă o femeie în putere. Are grijă de gospodăria sa dintr-un sat din Harghita. Copiii-s duşi în Germania la muncă. Creşte găini de ouă. Acum nu mai are decât 80 de găini. Ouă mai puţine dau iarna.

Nero

Gărzile pretoriene au provocat căderea Romei

Churchill avea o vorbă: “Învață istoria. În istorie sunt toate tainele politicii.” Poate că Dragnea a citit mai mult decât a spus…. Sfârşitul Republicii l-a găsit la conducerea statului roman pe Augustus, cel care s-a autoproclamat Princeps (cel dintâi), fără citeşte

Neagu Djuvara despre hipsterism: “reaua-credinţă a propagandei marxiste, altoită pe prostie”

amintiri-din-pribegie-colaj

 

Neagu Djuvara îşi aminteşte cum prin anii 1969 apăruse şi în Niger curentul “nu ne vindem minele la străini”, pe vremea când era consilier al preşedintelui Diori Humani.  “Între timp în Niger apăruse o rază de speranţă. Nu numai findcă fuseseră nişte ani mai ploioşi, dar mai cu seamă pentru că, după ani de aşteptare şi de muncă grea, începuse să fie exploatată prima mină de uraniu din ţară, la nord de Agades, la locul denumit Arlit. Prospecţiunile începuseră demult, chiar din timpul colonizării, iar acum că se constituise o societatea majoritar franceză, excavaţiile şi lucrările de suprafaţă înaintau în ritm rapid. Aflasem că fuseseră învestiţi în lucrări şi în cercetări cinci miliarde de franci francezi. Când îi auzeam pe tinerii africani îndoctrinaţi de marxişti înfierându-i pe nemiloşii exploatatori străini, care jefuiau solul african de petrolul şi uraniul său, îi întrebasem de ce nu descoperiseră ei mai întâi petrolul şi uraniul  şi de ce nu investiseră ei acele zeci de miliarde – adesea riscate – care acum le aduceau bogăţie şi lor? ” Reaua-credinţă a propagandei marxiste altoite  apoi şi pe prostie o voi întâlni şi la noi, cu argumente tot atât de perverse.”

Neagu Djuvara mai povesteşte că încă din primii ani veniturile bugetare ale Nigerului sau cvadruplat, s+au construit şcoli, spitale, drumuri s-au luat credite externe.

La o vizită efectuată la una din mine s-a bucurat ca un copil, mărturiseşte în carte.

Distinsul gânditor român nonagenar face un arc în timp între Nigerul anilor 1970 şi România zilelor de azi. Până şi africanii au fumat astfel de “revoluţii” cu mult înaintea imberbilor hipsteri de azi. De unde şi zicala: “în teatrul lumii doar actorii se schimbă, mereu se joacă aceeaşi piesă.”

(Neagu Djuvara – Amintiri din pribegie, Ediţie aniversară, Humanitas, 2012)

 

Taguri: , , ,

Comentariu (1)

  1. Jan 2, 2014

    Simona

    Intr-adevar, Niger-ul este o tara foarte ‘dezvoltata’ acum. O alta vaca de muls, dintr-o tara sub-sahariana. Aceeasi vaca de muls precum Romania pentru prea multi… OK, hai sa nu spunem STOP exploatarilor. Dar am putea, macar, sa ne negociem mai bine contractele, sa nu mai luam spagi ca sa trecem legile si poate sa ne straduim un pic sa ne exploatam propriile resurse, nu doar sa vindem pe nimic materia prima?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.