Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Misterele Capelei Ştirbei

Palatul Ştirbei din Buftea (15 km de Bucureşti) ascunde o serie de mistere. Pe Domeniul aparţinând familiei domnitoare, în perioada 1850-1890 s-a ridicat o capelă Sf. Treime din banii lui Vodă Barbu Ştirbei, care a domnit în Ţara Românească între 1849-1856. Nici azi angajaţii domeniului nu au curajul să meargă noaptea peste podul lacului cu lebede. Spun că se aud mereu scâncete de copil.Capela Sfanta treime Buftea

În gropniţa lăcaşului de închinăciune a fost înmormântat în mare grabă Prinţul Mircea (mort la doar 4 ani, în 1916, de febră tifoidă în timpul primului război mondial), al treilea băiat al Reginei Maria. Presa şi istoricii vremii afirmau că acesta ar fi fost copilul  lui Barbu Alexandru Știrbey (a preferat să se semneze Ştirbey, mai occidental), nepotul domnitorului, ajuns administrator al Domeniilor Regale şi chiar consilier al Regelui Ferdinand. La cererea Principesei Ileana, rămasă în istoria României ca Maica Alexandra,  osemintele fratelui ei au fost mutate la Castelul Bran, aproape de locul unde se află inima Reginei Maria.  (Foto: Gropniţa capelei, într-o mare stare de degradare)gropnita Capela Stirbei22

Capela, cu picturi executate de Gheorghe Tătărescu, rudă cu familia Stirbeilor, e în stare de degradare. Domeniul domnesc a fost recâştigat de descendenţii familiei Ştirbey şi vândut ulterior firmei Bucharest Arena, care îi are printre acţionari foşti colaboratori din Guvern ai lui Adrian Năstase.

palatul stirbei 2În Palatul Ştirbey, rechizitionat de armata germană în 1917, şi-a stabilit locuinţa Mareşalul August von Mackensen şi tot aici a fost negociată pacea cu Puterile Centrale, semnata la 5 martie 1918, prin care se pierdea Cadrilaterul.Tot aici, aici Hrusciov a semnat în 1964 documentele de retragere a Armatei Roşii de pe teritoriul României. 
Celebrii actori Jean Marais şi Belmondo au înnoptat pe timpul filmărilor la Studiourile Buftea. În capelă îşi duce somnul de veci şi Barbu Ştirbey, mort în 1964 la Nisa, în condiţii suspecte.
Al cui spirit bântuie Capela Sfânta Treime din Buftea? Cei care închirează localul pentru nunţi ştiu de misterele de după podul lacului cu lebede?

Taguri: , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.