Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Mircea Eliade, între sărăcia lui materială şi bogăţia spirituală

Citind interviul Silviei Vrînceanu, realizat la Chicago cu Stelian Pleşoiu, un intim al familiei Eliade, mi s-a făcut şi mie dor de vremea lecturilor din tinereţe. De mic, l-am descoperit şi i-am devorat toate cărţile apărute în România. Sigur că Istoria credinţelor şi a ideilor religioase nu am înteles-o atunci în deplinătatea forţei sale argumentative. Mărturiile omului care a avut privilegiul de a fi aproape de savant m-au cutremurat însă. În mintea mea, Eliade era un om împlinit. Niciodată nu m-aş fi gândit că a murit sărac. O, tempora! O mores!

Prin opera sa gigantică, e oricum mai bogat decât toţi belferii tranziţiei româneşti. Cât de profană este administrarea treburilor lumeşti faţă de sacrul unei gândiri de neegalat.

Mircea Eliade e mai bogat decât ei! În urma sa, au rămas milioane de exemplare din cărţile sale. Şi-a împărţit cunoaşterea cu oamenii simpli, cu profesori, doctoranzi din întreaga lume şi aici averea sa. Oricum l-am primit în dar de la Dumnezeu şi nu prea am ştiut să ne bucurăm de el.

Patriciu, nici nu ştii cât de mic poţi fi!

P.S. Pentru cei care nu-i cunosc viaţa: a preferat să moară cu gândul la ţara lui, dar nu a dat curs cântecelor de sirenă ale lui Ceauşescu. Profesorul a fost mult prea înalt pentru vremurile mici pe care le-am traversat. Mi-aş fi dorit să-i strâng măcar odată mână şi să-i simt mirosul de pipă. N-a fost să fie. Dar cărţile lui trăiesc, sunt vii. Charma lui colindă toate marile biblioteci ale lumii. Tastaţi Mircea Eliade pe google…

 

Taguri: , , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (2)

 1. Mar 10, 2012

  Marcel

  E de corectat un titlu: Istoria credințelor [nu credinței] și ideilor religioase!

  • Mar 10, 2012

   Marius Ghilezan

   multumesc mult

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.