captain

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

bear

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

S&P

“Accident aviatic” pe Wall Street. O aşchie a ajuns şi la Bucureşti

Bursele europene au fost afectate după crahul de pe Wall-Street. Inclusiv cea de la Bucureşti, care a deschis cu un -3%. Indicele S&P 500 (un barometru al creşterii economiei americane) a pierdut aproape zece procente în mai puţin de o citeşte

Gaina 0

Cum văd Irma néni creşterea economică şi Moş Laie, Unirea?

Irma-neni e încă o femeie în putere. Are grijă de gospodăria sa dintr-un sat din Harghita. Copiii-s duşi în Germania la muncă. Creşte găini de ouă. Acum nu mai are decât 80 de găini. Ouă mai puţine dau iarna.

Nero

Gărzile pretoriene au provocat căderea Romei

Churchill avea o vorbă: “Învață istoria. În istorie sunt toate tainele politicii.” Poate că Dragnea a citit mai mult decât a spus…. Sfârşitul Republicii l-a găsit la conducerea statului roman pe Augustus, cel care s-a autoproclamat Princeps (cel dintâi), fără citeşte

Mănăstirea Prislop și Ana lui Slavici

DSC_0153

Suind Dealul Mesteacăn, de pe drumul Dej-Baia-Mare, printre râpe, doline și pruni de horincă, se deschide un drum îngust spre mănăstirea Greco-catolică Prislop. Acolo, trăiesc într-o viață monahală un preot și trei maici. Toți se îngrijesc de 20 de copiii ai străzii. Biserica este o bijuterie arhitectonică. La intrare, un cub cu lunile de naștere alebocanci de lucru sfinților. Lăcașul de cult a fost ridicat în urmă cu 10 ani cu ajutorul Vaticanului, spun sătenii. Din pridvorul frumoasei case de oaspeți poți tăia cu privirea Pădurea Tătarilor, Dealul Măgurici și valea Someșului. În zona Ileanda, Rastoci, Ciocmani prunii dau în pârg, spre drumul lin al cominei spre gulerul horincii.

DSC_0161

Din spatele clădirii apare ”sora” prietenei mele Liliana, Aurora Bucșe îmbujorată. A trecut grădinile de peri și pruni pentru a ne ieși în cale. Ne invită să mergem pe drumul spre micro ferma sa. Fiul său Valerian, venit din străinătate, ne conduce pe un povârniș blestemat, plin de ochiuri nămoloase și pietroaie hulpave de băi de ulei. Pierd un capac de la roată, dar primesc o litră de pălincă de prune, la schimb.

familia faje si sora

Am fost întâmpinat cu celebra plăcintă creață, coaptă la cuptorul de lemne, un unicat în România. Am păstrat trei bucăți și pentru surorile Coposu, aflate la Baia Sprie. Deși muncită, Aurora părea de vârsta fiului ei.

DSC_0176Impresionanta sa seră, cei patru porci, cele opt capre și câteva zeci de ouătoare nu-i pot ține copiii acasă. Valerian vrea să plece în Anglia pentru a aduna bani pentru propria lui fermă. Celălalt băiat e la Baia Mare. Cel mic visează la o plantație de aluni pentru trufe. Cică investiția ar fi de peste 30.000 de euro, cu lăstari din Italia. Nu i-am tăiat elanul. Parcă tot din Peninsulă au venit și ideile cu fermele de melci, proiecte care au topit bugetele multor familii.

Gusti, soțul Aurorei e fost miner. Apoi gonac de avere. Acum șomer. Destinul l-a readus, după lungi aventuri, acasă. Întâlnirea cu această familie m-a făcut să mă gândesc cât de prezentă în lumea satului este Ana lui Ion Slavici din “Moara cu noroc”.

 

Taguri: , , , , , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.