OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bădiţă anunţă falimentul #rezist

Florin Bădiţă, promotorul cauzei #corupţiaucide, anunţă pe pagina sa de facebook  că e falit. Taman din Budapesta. Spuen fanilor că are nevoie de 4000 de Euro, pentru a-şi achita datoriile. Bădiţă nu e ca alţii asemenea lui. Cu job şi citeşte

rippled jeans

Poţi ieşi la vânătoare de lei în ripped jeans?

  Blugii rupţi nu sunt pentru oricând şi oricine. E un timp de purtat şi unul de agăţat. Vremea când babele luau pantalonii rupţi şi îi coseau a trecut. Îmi amintesc că într-o carte, de acum jumătate de deceniu, Michel citeşte

poker

Un joc dur ca viaţa, frumos ca viaţa, pe care n-ar strica să-l știm cu toţi

    La fel cum piloții de avioane de linie se antrenează mai întâi zeci şi sute de ore pe simulatoare de zbor înainte de-a transporta sute de oameni cu 800 de kilometri pe oră, și noi cei care trebuie citeşte

miciuri 2

Poema muncii

Sfârâie micii în jar proletar ard hălcile în furci de grătar fum de mahorcă mesenii cinstesc halbe la metru berarii servesc.   iar defilează izmele de miciuri Nicio paradă, doar răstigniri prin beciuri.   Dincolo de geam, dublurile privesc cu citeşte

floriile

Intrarea lui Iisus în Ierusalim

Astăzi e ziua în care Iisus intră în Ierusalim călare pe un asin. Îl înviase pe Lazăr, mulţimea îl însoţea. Cei mulţi strigau: “Osana!” În limba ebraică însemna “salvează-ne.” Oamenii l-au văzut în timp ce dărâmă tarabele negustorilor şi cum citeşte

Lemurul auriu îşi ia doza zilnică de cianură pentru a supravieţui

gold lemour

Lemurul fac parte din ordinul primatelor, un fel de maimuţă mai mică. Ea este omnivoră, dar preferă larvele din copaci. Lemurul auriu (Hapalemur aureus) este o specie mai distinsă. Trăieşte doar în Madagascar, fiind protejată. Mănâncă muguri de bambuşi gigant, ce conţin niveluri ridicate de cianură. Un exemplar consumă 500 de gr de hrană verde pe zi. Interesant este că vietatea înghite de douăsprezece ori doza letală a unui mamifer de talia sa şi nu păţeşte nimic. Mecanismele fiziologice care îl protejează de intoxicație cu cianură sunt necunoscute. În Centrul din Duke de îngrijire a lemurilor s-a descoperit că ei mănâncă doze mari de iederă, cu un conţinut ridicat de otrăvuri. 

Aye-aye, pasărea de noapte care îi seamănă, doar că are urechi de şoricei, este la fel de bine hrănită cu cianură. Pentru că populaţia superstiţioasă credea că aduce ghinion a ucis-o ori de câte ori i-a ieşit omului în cale.

Lemur, în traducere liberă, înseamnă strigoi.

Fructele cu sâmburi conţin cantităţi mici de cianuri (mere, cireşe, pere etc). Cafea, la fel. Conţinutul mediu în cianură al unui sâmbure de migdală amară este de 6,2 mg.

Doar 12 la sută din producţia europeană de cianură se foloseşte pentru minerit, restul în industria textilă, alimentară şi farmacie. O doză liniştitoare de cianură poate reduce tensiunea arterială.

Concentraţia de cianurã liberã necesarã într-un circuit de aur este de fapt relativ scãzutã, în general de circa 500-600 miligrame/litru (deci 100 de sâmburi/litru) la începutul circuitului şi de circa 200 mg/l la final (un adult obişnuit ar trebui sã bea circa un litru din soluţia cu aceastã concentraţie, în interval de o orã, pentru a-i fi fatalã). Roşia Montanã va utiliza procesul SO2/aer (sau INCO) pentru decianurarea sterilelor înainte ca acestea sã ajungã în iazul de decantare. SO2 este furnizat ca metabisulfit de sodiu solid şi este foarte sigur la utilizare, fãrã subproduse dãunãtoare. Cianura se converteşte la cianat, care este un compus stabil şi netoxic.

Nu numai cã existã un efect de diluţie de cãtre apa pluvialã şi scurgerile de suprafaţã în iaz, dar, mai important, cianura se descompune rapid când este expusã la razele ultraviolete ale soarelui.

Exploatarea aurului de la Roşia Montană, care ar aduce un venit de aproape 20 mld de dolari economiei naţionale, în aproape 20 de ani, este blocată de către stat şi un grup guraliv de ecologişti pe motiv că cianura ar ucide …bruma de turism montan.

Nici dacă populează munţii din Apuseni cu lemuri, RMGC nu convinge opoziţia de buna sa practică. Aşa că eu, dacă aş fi decision-maker,  i-aş chema la sindrofii şi aş pune doar migdale pe masă. Şi câte un bambus gigant pentru dobitoacele de companie.

Aud că se pregătesc Davizii de Paşte în munte. Să le fie bătătura plină şi să-şi ciocnească ouăle cu gândul la lemurii ce-or fi să vie. Şi atunci adevărată comedie.

 

 

Taguri: , , , , , , ,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.