bear

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

S&P

“Accident aviatic” pe Wall Street. O aşchie a ajuns şi la Bucureşti

Bursele europene au fost afectate după crahul de pe Wall-Street. Inclusiv cea de la Bucureşti, care a deschis cu un -3%. Indicele S&P 500 (un barometru al creşterii economiei americane) a pierdut aproape zece procente în mai puţin de o citeşte

Gaina 0

Cum văd Irma néni creşterea economică şi Moş Laie, Unirea?

Irma-neni e încă o femeie în putere. Are grijă de gospodăria sa dintr-un sat din Harghita. Copiii-s duşi în Germania la muncă. Creşte găini de ouă. Acum nu mai are decât 80 de găini. Ouă mai puţine dau iarna.

Nero

Gărzile pretoriene au provocat căderea Romei

Churchill avea o vorbă: “Învață istoria. În istorie sunt toate tainele politicii.” Poate că Dragnea a citit mai mult decât a spus…. Sfârşitul Republicii l-a găsit la conducerea statului roman pe Augustus, cel care s-a autoproclamat Princeps (cel dintâi), fără citeşte

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bădiţă anunţă falimentul #rezist

Florin Bădiţă, promotorul cauzei #corupţiaucide, anunţă pe pagina sa de facebook  că e falit. Taman din Budapesta. Spuen fanilor că are nevoie de 4000 de Euro, pentru a-şi achita datoriile. Bădiţă nu e ca alţii asemenea lui. Cu job şi citeşte

Lemurul auriu îşi ia doza zilnică de cianură pentru a supravieţui

gold lemour

Lemurul fac parte din ordinul primatelor, un fel de maimuţă mai mică. Ea este omnivoră, dar preferă larvele din copaci. Lemurul auriu (Hapalemur aureus) este o specie mai distinsă. Trăieşte doar în Madagascar, fiind protejată. Mănâncă muguri de bambuşi gigant, ce conţin niveluri ridicate de cianură. Un exemplar consumă 500 de gr de hrană verde pe zi. Interesant este că vietatea înghite de douăsprezece ori doza letală a unui mamifer de talia sa şi nu păţeşte nimic. Mecanismele fiziologice care îl protejează de intoxicație cu cianură sunt necunoscute. În Centrul din Duke de îngrijire a lemurilor s-a descoperit că ei mănâncă doze mari de iederă, cu un conţinut ridicat de otrăvuri. 

Aye-aye, pasărea de noapte care îi seamănă, doar că are urechi de şoricei, este la fel de bine hrănită cu cianură. Pentru că populaţia superstiţioasă credea că aduce ghinion a ucis-o ori de câte ori i-a ieşit omului în cale.

Lemur, în traducere liberă, înseamnă strigoi.

Fructele cu sâmburi conţin cantităţi mici de cianuri (mere, cireşe, pere etc). Cafea, la fel. Conţinutul mediu în cianură al unui sâmbure de migdală amară este de 6,2 mg.

Doar 12 la sută din producţia europeană de cianură se foloseşte pentru minerit, restul în industria textilă, alimentară şi farmacie. O doză liniştitoare de cianură poate reduce tensiunea arterială.

Concentraţia de cianurã liberã necesarã într-un circuit de aur este de fapt relativ scãzutã, în general de circa 500-600 miligrame/litru (deci 100 de sâmburi/litru) la începutul circuitului şi de circa 200 mg/l la final (un adult obişnuit ar trebui sã bea circa un litru din soluţia cu aceastã concentraţie, în interval de o orã, pentru a-i fi fatalã). Roşia Montanã va utiliza procesul SO2/aer (sau INCO) pentru decianurarea sterilelor înainte ca acestea sã ajungã în iazul de decantare. SO2 este furnizat ca metabisulfit de sodiu solid şi este foarte sigur la utilizare, fãrã subproduse dãunãtoare. Cianura se converteşte la cianat, care este un compus stabil şi netoxic.

Nu numai cã existã un efect de diluţie de cãtre apa pluvialã şi scurgerile de suprafaţã în iaz, dar, mai important, cianura se descompune rapid când este expusã la razele ultraviolete ale soarelui.

Exploatarea aurului de la Roşia Montană, care ar aduce un venit de aproape 20 mld de dolari economiei naţionale, în aproape 20 de ani, este blocată de către stat şi un grup guraliv de ecologişti pe motiv că cianura ar ucide …bruma de turism montan.

Nici dacă populează munţii din Apuseni cu lemuri, RMGC nu convinge opoziţia de buna sa practică. Aşa că eu, dacă aş fi decision-maker,  i-aş chema la sindrofii şi aş pune doar migdale pe masă. Şi câte un bambus gigant pentru dobitoacele de companie.

Aud că se pregătesc Davizii de Paşte în munte. Să le fie bătătura plină şi să-şi ciocnească ouăle cu gândul la lemurii ce-or fi să vie. Şi atunci adevărată comedie.

 

 

Taguri: , , , , , , ,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.