Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Larry Watts deschide cutia Pandorei în faţa generalilor

Un american la Bibioteca Regală. Trick and track? Parcarea de lângă BCU, plină ochi de jocuri de popularizare a sportului. Parchez sus pe o bordură. Teamă de “ridicători”, dar şi grabă. Larry Watts cuvântă în Aula BCU. Nu pot întârzia. Dau să intru. Peluze de cărţi groase, ceasloave despre regimul Ceauşescu. Se lansează cartea  cei dintâi vor fi cei din urmă

Cei dintâi vor fi cei din urmă. România şi sfârşitul Războiului Rece

 

 

Pe parte stângă,fete zâmbind. Pe dreapta vin de la Davino. Dar vin după. Sala plină ochi. Ovidiu Enculescu, şeful de la RAO, zâmbeşte. Satisfăcut. Dinu Giurescu vorbeşte despre meritul cercetătorului american pentru că a deschis un capitol cu totul nou în istoriografia noastră: “o sinteză cuprinzătoare a ceea ce înseamnă serviciile de informaţii dintr-o ţară aliată sau dintr-o ţară adversară”. În faţa mea Ioan Coja zâmbitor. Pe scaun, căzut în admiraţie. În dreapta puhoi de generali. Niculae Spiroiu, fostul ministru fesenist, flancat de două blonde. Puţini tineri. O sumedenie de foşti.

Am venit curios să aflu cum caută afară, vorba bănăţeană, foştii ţuţeri ai lui Ceauşescu sau mă rog cei care l-au trădat. Totuna. Lumea mea o ştiu. Pe ei nu-i cunosc. Victor Roncea filmează. Îmi arată loja din stânga. Virgil Măgureanu stingher. Precum un far ascuns de propria-i lumină. “Şarpele cu ochelari” veghează. De sus. Jos, o mulţime tăcută dar împlinită. La corp şi la ţinută. Probabil cu pensii grase. Eu, Victor, Mihai Gălăţeanu, Ovidiu Enculescu eram cei mai tineri. Generaţia lor, a celor de 80 de ani sau mai mult. Nostalgică? Încerc să pricep. Trag cu urechea.  Gen. lt. prof. univ. Teodor Frunzetti apreciază că volumul poate reprezenta “un act de diplomaţie pentru statul român”.Vax albina. Nu cred, până nu citesc. Prof. univ. dr. Mihai Retegan vorbeşte contra celor care critică cercetarea istoricului american. Zice că face pe avocatul diavolului. Nu ne prea lămureşte despre conţinutul cărţii. Ioan Coja se întreabă dacă o fi fost bine sau nu cu schimbarea lui Ceauşescu. Doamne, iartă-l!

Sandra Pralong, singura ţărănistă din adunare, pare stânjenită că am surprins-o la adunarea de militari, în care cel mai amărât era un bătrân colonel.

Răsfoind tomul de documente, în pripă, realizez că e vorba despre opinia separată a statului român în Pactul de la Varşovia, opusul NATO. Istorie, citate, puţine opinii. E o artă de a nu te da cu părerea în cercetare. Aici e as Larry Watts.

În aplauzele nostalgicilor, veniţi fără fireturi, doar cu burţile din dotare şi cu părul alb, autorul pare mai tânăr decât leatul socrului mic. Pe Iulian Vlad, tatăl nevestei, nu-l găsesc cu privirea. Recunosc că nici nu-l ştiu la figură, doar din isprăvile de luptă contra noastră, a celor mulţi care căutam în vremurile acelea libertatea.

“În anii de atunci cea mai sexy era reprimare poporului român…”

Larry Watts povesteşte cum a stat din ’81 până în ’84 în România. Era nepoliticos să scap întrebarea: la cine? Mi-am pus-o doar în gând. Tresar la afirmaţia “în anii de atunci cea mai sexy era reprimare poporului român, dar nu despre asta vreau să vorbesc.” Ce era pentru el sexy, pentru noi era gulag. Chestie de interpretări diferite. El cu libertatea, noi cu opresiunea. Nu consideră, acum după două decenii, că merită apreciată coada la adidaşi. Are oricum o altă misiune şi o altă dimensiune. Scrie, al dracului de analitic, de distant, dar apocrif, despre lucruri ştiute de noi. Nu cred că cel de-al doilea volum va avea acelaşi succes, dar mai ştii? Poate capitolul despre relaţia tensionată cu Budapesta. Lehliul e mereu vigilent ca nu care cumva hunta maghiară să descalece a treia oară.

Autorul recunoaşte că nu ştie despre sărăcia internă, doar spune că “merge pe linia România, actor internaţional. Mare combatant al Moscovei în Pactul de la Varşovia.”

“România a urmărit trei teme în timpul sesiunilor Pactului de la Varşovia: medierea internaţională, democratizarea în cadrul Pactului, dezangajare militară.” La chestia cu democratizarea mi se resfiră adidaşii. Continuă despre opoziţia diplomaţiei militare. Cei din sală aplaudă. Eu privesc. Bliţurile îşi fac parada. Militarii sunt în adormire. Trăiesc din pensie. Şi ies la sindrofii.

De ce nu scrie despre Revoluţie? “Situaţia este complexă. Existau trei Moscove, atunci. Cea a GRU şi a KGB, cea lui Gorbaciov şi cea Biroului Politic. Ce s-a întâmplat în 1991 (lovitura de stat) mai trebuie cercetat,” spune istoricul.

Ies să iau aer. Consilierul lui Traian Băsescu, Iulian Fota, nu mă lămureşte dacă a citit “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al blocului sovietic cu România“. E grăbit. Dă să se împiedice. Şi nu e limba engleză obstacol pe bitum. Nu prea are chef de vorbă. Mai precis să mă bage în seamă. Asta e vina mea că i-am dat prea politicos atenţia pe vremea când era un Zombi al lui Dudu Ionescu la PNŢCD şi el eşuat. Dar mulţi avansează. Şi gradele o iau înainte. Sus, tot mai sus. Doar jos rămâne stingheră măsura, onoarea şi sărmana fidelitate faţă de principii. Dar pentru asta, o altă postare.

Mă întorc la un pahar de vorbă. Constat că generalii nu prea cumpără cartea. Preţ 69,99 Lei. Se poate cumpăra aici. O fi prea scumpă pentru pensiile lor de 7000-8000 de lei?

 

 

 

Taguri: , , , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (5)

  1. Apr 25, 2013

    Victor Roncea

    In legatura cu sintagma “reprimarea sexy”, Larry a spus, de fapt, ca in anii ’80 era mai “sexy” (cu ghilimelele de rigoare) sa scrii si, evident, sa fii publicat, relatand despre saracia si reprimarea poporului de catre regimul comunist decat despre politica externa a statului. Trebuie sa recunoastem ca asa e. Cine ti-ar publica acum o analiza despre planurile geopolitice ale Coreei de Nord? Dar daca totusi ai scrie asa ceva nu inseamna ca ai arunca in derizoriu oprimarea nord-coreenilor. In schimb, e “sexy” sa raspandesti stereotipiile arhicunoscute. Insa in laboratoarele SUA – sau ale Rusiei si Chinei – ma indoiesc ca incalcarile “drepturilor omului” sunt tratate cu mai mare importanta decat capacitatile nucleare ale regimului de la Phenian.
    In rest, simpatica relatarea, ca nerv. Chestia cu “farul ascuns de propria-i lumina” e buna-rau! N-am inteles ce e cu “tatal nevestei”… Iar Sandra cred ca inainte de a fi taranista e/a fost sorosista. Cat despre noi, cred ca blondele alea erau mai tinere… 🙂

  2. Apr 25, 2013

    Larry Watts spulbera definitiv mitul Pacepa. Importanta volumului “Cei dintai vor fi cei din urma. Romania si sfarsitul Razboiului Rece”. PREFATA AUTORULUI” | Victor Roncea Blog

    […] ciuda carcotasilor cam grabiti, eu nu cred ca audienta de la BCU a fost constituita din “nostalgici”, dupa cum […]

  3. Apr 26, 2013

  4. Apr 26, 2013

    Prefaţa cărţii lui Larry Watts “Cei dintâi vor fi cei din urmă. România şi sfârşitul Războiului Rece.” | Ziaristi Online

    […] ciuda carcotasilor cam grabiti, eu nu cred ca audienta de la BCU a fost constituita din “nostalgici”, dupa cum prevazuse de […]

  5. Apr 30, 2013

    Larry Watts spulbera definitiv mitul Pacepa | Uniunea Ziariştilor Profesionişti

    […] ciuda cârcotașilor cam grăbiți, eu nu cred că audiența de la BCU a fost constituită din “nostalgici”, după cum prevăzuse, […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.