Întrebat de de ce în timpul procesului a stat mereu în picioare, Iuliu Maniu ar fi răspuns: “din respect pentru ce ar fi trebuit să fie justiţia română.”
Am fost astăzi la o dezbatere despre cenzură, organizat de Hanns Seidel, Insitutul de Politici Publice, Fundaţia Academia Civică.
Nu am auzit pe nimeni să se gândească la marele patriot care a vorbit, când toţi tăceau, aştepta aliaţii, când alţii ducea flori armatelor sovietice şi care s-a prăpădit la 5 februarie 1953.
Pentru cei care gestionează fonduri ale creştin democraţilor europeni, aş aminti că încă din 1926, fostul prim ministru Iuliu Maniu a cerut marilor Confederaţiuni “necesitatea inexorabilă a unei înţelegeri economice între Statele Sud-Est Europene şi în general între Statele agrare, pentru unitate europeană.”
Asta cu vreo vreo două decenii înainte ca Robert Schuman să scrie principiile de bază ale uniunii cărbunelui şi a oţelului.
Astăzi Institutul Nexium, fondat de Rob Riemen, este unul dintre cele mai celebre organizaţii din lume care instituie principiile moralei creştine în orice acţiune programatică, fie politică, fie economică.
Iuliu Maniu vorbea acum opt decenii despre principiile moralei creştine în viaţa politică.
În România, Ministerul Culturii nu a găsit bani pentru reabilitarea nici măcar a Casei martirului de la Bădăcin.
Taguri:
badacin,
institutul de politici publice,
Iuliu Maniu,
nexium,
rob riemen