captain

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

bear

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

S&P

“Accident aviatic” pe Wall Street. O aşchie a ajuns şi la Bucureşti

Bursele europene au fost afectate după crahul de pe Wall-Street. Inclusiv cea de la Bucureşti, care a deschis cu un -3%. Indicele S&P 500 (un barometru al creşterii economiei americane) a pierdut aproape zece procente în mai puţin de o citeşte

Gaina 0

Cum văd Irma néni creşterea economică şi Moş Laie, Unirea?

Irma-neni e încă o femeie în putere. Are grijă de gospodăria sa dintr-un sat din Harghita. Copiii-s duşi în Germania la muncă. Creşte găini de ouă. Acum nu mai are decât 80 de găini. Ouă mai puţine dau iarna.

Nero

Gărzile pretoriene au provocat căderea Romei

Churchill avea o vorbă: “Învață istoria. În istorie sunt toate tainele politicii.” Poate că Dragnea a citit mai mult decât a spus…. Sfârşitul Republicii l-a găsit la conducerea statului roman pe Augustus, cel care s-a autoproclamat Princeps (cel dintâi), fără citeşte

IICMER, în căutarea osemintelor lui Iuliu Maniu

celula lui iuliu maniu

De când s-a înfiinţat IICMER, acum opt ani, am tot aşteptat momentul în care instituţia va face ceva pentru găsirea osemintelor marelui patriot Iuliu Maniu. Printr-un protocol semnat recent între Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Parohia Greco-Catolică Bădăcin, condusă de inimosul Cristian Borz, s-a stabilit că printr-un georadar se vor scana toate împrejmuirile oraşului Sighetul Marmaţiei. De 25 de ani românii patrioţi nu-şi găsesc liniştea. Încă nu ştiu unde sunt osemintele marelui patriot. 

Când ar fi trebuit să aflăm ceva, preşedinţii Ion Iliescu şi Emil Constantinescu îl avansau per Vasile Ciolpan, fostul director al Penitenciarului Sighet, în grad, fie îi confereau ”Crucea Comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial 1941-1945”, ulterior retrasă.

A fi părinte de adolescent

Vasile Ciolpan a fost un ţăran din Vişeu de Sus, un om modest, cu trei clase primare. A luptat în al doilea război mondial şi a fost luat prizonier pe frontul din Rusia. După terminarea războiului, s-a întors în ţară cu diviziile trădătoare ”Horia, Closca si Crisan” şi ”Tudor Vladimirescu”.

Ciolpan a fost făcut ofiţer (locotenent), la rondul de noapte  şi numit director al Închisorii de la Sighet în anul 1950. De comanda lui se leagă cele mai oribile crime îndreptate împotriva elitelor politice româneşti.

Dacă regimul democrat avea vreun interes să afle, nu doar să participe la parastasele lui Iuliu Maniu, putea să-l întrebe pe Vasile Ciolpan, care a murit de-abia în 2007.

memorialIuliu Maniu a plecat la Domnul în iarna anului 1953. Moartea sa a fost anunţată printre deţinuţi prin bătăi morse. Cei care au supravieţuit lagărului morţii au povestit cât de înspăimântător se auzea trosnitura capului tras pe scări. Corpul neînsufleţit al martirului a fost băgat într-un sac şi tras pe scări. O căruţă din curtea cimitirului l-a dus spre o destinaţie secretă, pentru ca nimeni să nu afle locul de veci al eroului naţional.

Cum s-ar putea găsi osemintele Martirului? Greu de spus. Avea o tijă în picior de la o operaţie. Să ne rugăm pentru identificarea osemintelor Sfinxului de la Bădăcin.

Eu o consider ca o datorie de onoare pentru generaţia mea.   În fiecare an merg la Sighet şi mă rog. Acolo este Auschwitz-ul nostru. Dacă inimoşii Ana Blandiana şi Romulus Rusan nu şi-ar  fi dedicat cei mai frumoşi ani ai vieţii proiectului pentru Memorial, nu aveam niciunde a ne ruga.

Dacă Dumnezeu ne ajută, Iuliu Maniu îşi va găsi după aproape şaptezeci de ani ODIHNA.

Taguri: , , , , , ,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.