Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Iar ne-am înfrânt la Soci! După 543 de ani

Echipajul masculin de sanie dublu al României, format din Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu, nu va participa în proba de miercuri, de la Jocurile Olimpice, după ce la prima manşă de pregătiri s-a răsturnat şi sania a fost avariată, anunţă COSR într-un comunicat. Ce nu ne anunţă niciun comunicat al Facultăţii de Istorie, dar ne spun Cronicile slavo-române, e că noi ne-am mai înfrânt, în urmă cu 543 de ani la Soci.

Fără a face o declaraţie de război, Ştefan, domnul Moldovei, atacă armata ţării româneşti, în 7 martie 1471, incepând astfel un  război cu Radu cel Frumos. Asta în timp ce Ivan al lll-lea, cel carea a avut-o ca primă nevastă pe Elena, una din fiicele domnitorului Ştefan al Moldovei, cucerea Novgorodul şi punea pentru prima oară bazele viitorului imperiu. Pe atunci nu se gândea la Socii de la Marea Neagră.  Din acea bătălie moldovenii s-au întors încărcaţi de prăzi şi cu 17.000 de robi ţigani.

Numai că localitatea Soci, unde  Ştefan cel Mare a BIRUIT, era pe undeva deasupra Râmnicului Sărat de astăzi.

Socii olimpiadei provin de la triburile Ubykh, desprinse din cele abhaze care s-au stabilit la nordul Mării negre. Etimpologia cuvântului pare să provină de la aceste trburi nomade şi saci, înseamnă “între ape”.

Ne place să credem cel puţin etimologic, că soci-ul de azi din Neamţ (cel vechi pare dispărut) vine de la latinescul socium (comunitate), atât de cunoscut din spaniolul socios.

 

 

 

Taguri: , , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.