Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Gândurile unui prost

Nu am devalizat Bancorex. Nu am făcut afaceri cu statul. Nu am off-shore-uri. Nu mi-am „parcat“ măcar un milion de euro. N-am nici măcar patru case. „Ai fost degeaba în poziţii de comandă. Eşti un prost!“. Aşa mi-a replicat recent un confrate jurnalist, şef de gazetă. Şi nu am negat. Da, sînt un prost. Recunosc.

Am crezut şi cred nu neapărat în bogăţia din ceruri. Dar bogat pentru mine înseamnă să ai 10.000 de volume citite, un grup de prieteni, un univers de valori, o familie sănătoasă, putere de a nu cădea în idolatrie şi forţă de a desţeleni răul din rădăcini. Aşa cum le ziceam pe vremuri la România liberă prietenilor mei întru idealuri, „dacă nu putem să le facem nimic, măcar să ne rîdem de ei!“, sînt convins că te poţi simţi mai confortabil cu tine însuţi şi dacă nu duci grija milionului din bănci. Sau din insule. Cunosc avuţi de-ai neamului. Bogătaşi ai tranziţiei. Le-a luat Dumnezeu minţile. Şi-au pierdut facultăţile mintale. Nu se mai judecă pe ei. Ci judecă lumea prin prisma valorilor lor. Şi, de aici, toată perversiunea.

Mai citeşti? Înseamnă că eşti un prost ca şi mine. Nu te tratezi în clinici occidentale. Nu te uiţi la poşetele Armani. Nici la parade de stele de pe cat-walk. Ştii că Mozart nu e numai o ciocolată, iar Soljeniţîn, vreo piaţă din Praga. Că Jan Palach nu e fotbalist ceh, cum Dubcek nu a fost niciodată Ceauşescu. Ştii, la fel ca mine, că, dacă nu ar fi fost comunismul, poporul român gîndea şi se purta altfel. Omul de rînd ar fi avut o altă grilă de valori, diferită de grila de salarizare.

Ai şi tu, ca şi mine, idiosincrazii psihice. Te prinzi repede şi te laşi sedus greu. Nu joci la poker sau la ruletă. Nu bei prin iarmaroace şi nu dansezi cu buricul gol, de dragul prostimii. Nu aştepţi stipendia de la stat. Sau vreo sinecură de la stăpînire. Nici nu ţi-ai dat votul pe o litră de mălai. Munceşti şi vrei să trăieşti normal. Să fii respectat pentru ceea ce eşti, nu pentru ceea ce pari! Mergi pe stradă, fără tocuri de neam prost, preferi să te uiţi în jos, să trăieşti la firul ierbii, departe de aerul tare al înălţimilor? Eşti un prost! Iartă-mă că-ţi spun, aşa, direct, de la obraz!
Mai poţi? În decembrie, preferam să cad sub gloanţe, decît să cred în prorocirile lui Brucan. Dar, iată, azi, Victor şi Victoria, copiii născuţi atunci, în timpul Revoluţiei, îşi fac chip cioplit din mahării care ne intoxică viaţa. Ai văzut ce tare e Ghiţă? Care Ghiţă? Cel care avea un aprozar în centru. Acum, e mahăr! Îmi zice deunăzi tatăl unui băiat născut în 1989. Cum e tare? Păi e baştan. Are insule, milioane, zeci de limuzine, avioane etc. Copilul dădea din cap a admiraţie. În zadar mi-am adîncit grimasa. Omul-părinte nu înţelegea. Degeaba i-am replicat că un om care a furat şi a căpuşărit statul nu poate fi un model de reuşită, că un escroc e tot un escroc, că nu am ieşit pe străzi, nu am stat sub gloanţe, în Decembrie ’89, pentru ca aprozaristul din centru să fie „baştan“, iar chelnerul de la Mărgelatu, patron de supermarket. Voiam capitalism în alte forme şi în alte structuri. Asta îi spuneam. Nu m-a înţeles. M-am despărţit de tatăl cu idoli de hîrtie. Pe drum m-am gîndit doar la lumina din privirea figurativă a copilului, crescut într-un fals univers de valori, care dădea din cap, aprobativ, cînd tatăl venera Răul.

Un popor este mic, atunci cînd are zei prea mari

Odată, la o terasă de fiţe, şi-a făcut prezenţa imperială un mare magnat cu nume de bancă. Fireşte, a descălecat dintr-o limuzină de Hollywood. O gardă pretoriană îi flanca aura. Bombănea ceva despre neamul de slugi. M-am apropiat şi i-am replicat că doar acesta i-a recunoscut  Mărirea. Astfel, în Germania, ar fi fost un evazionist şi atît. Un puşcăriaş de lux. Fără nume atîrnat sub proiectoare. A pus gorilele pe mine.

Noroc că cineva i-a spus că nu-s un Gheorghe, de pe străzi. Puterea scrisului şi a vorbelor tăioase l-au biruit. A şi recunoscut apoi în faţa prietenilor de la masă că aşa ceva nu i s-a mai întîmplat, ca cineva să-i conteste zeitatea. Un popor este mic atunci cînd are zei prea mari. Şi, de aici, toată nebunia. O lume întoarsă pe dos. Cui să-i mai spun că bunica mea, muncitoare fiind, mergea în concedii la Cannes, în perioada interbelică, şi frecventa balurile vieneze? Că mă învăţa că, oricît de greu îmi va fi în viaţă, să nu mă plîng, iar dacă-mi va fi bine, să nu uit de unde am plecat?

„Unii se nasc proşti, iar alţii se formează cu timpul!“

Bogat nu înseamnă să ai idoli creponaţi, înveşmîntaţi în mantii sidefii şi cu aripi de ceară. Bogat nu înseamnă să te închini la idoli falşi şi la profeţi mincinoşi. Bogat înseamnă să ai decenţă, echilibru şi măsură. Un prost de aici nu e la fel ca prostul de pretutindeni.

Dar aici, pe latitudinea geografică a Absurdistanului, cel care nu învîrte, nu şmenuieşte, nu înjură şi nu se poartă ca la cort e un ratat. Nimeni nu ridică ode Bunului-simţ, doar Bunului-Plac.

Sigur că, într-o lume pervertită, negrul e alb şi cenuşiul are strălucire. În decorul de travesti, orice guguştiuc se crede pasăre măiastră. Dar niciodată nu va ajunge pe soclu. Venerat va fi o vreme, de un popor ce-şi revine cu greu la condiţia normalităţii, dar nu va fi veşnic. La fel ca şi sclipiciul după ploaie, istoria îl va rade. Şi asta o ştie orice prost.

Pe terasa Flora, din oraşul copilăriei mele, era un nebun care decreta mereu: „Unii se nasc proşti, iar alţii se formează cu timpul!“. Încă nu mi-am rezolvat dilema. Fac parte din prima sau din a doua categorie? Principal e că recunosc. Dacă ai suportat pînă aici, înseamnă că eşti un prost ca şi mine. (Observator cultural, iunie 2010)

Taguri: , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (11)

 1. Sep 24, 2011

  flory

  ma recunosc

 2. Sep 24, 2011

  mihai sanda

  Recunosc si eu ca sunt un mare prost, atat de prost incat nu am mai putut trai printre desteptii din romania si in urma cu multi ani am emigrat. Stupoare insa, aici unde traiesc, in noua mea tara nu sunt destepti, toti sunt prosti la fel ca mine. Asa ca mai bine traiesc decent printre prostii mei decat umilit printre desteptii din romania. Felicitari autorului pentru articolul de exceptie. Numai bine!

 3. Sep 24, 2011

  Andrei Georgescu

  Te intrebi de ce iti moare copilul in spitale? Pentru ca doctorul a dat spaga la angajare, si nu a studiat nimic, si asistenta la fel. Te intrebi de ce nu ai loc de munca? Pentru ca pe locul tau, pe care il meriti, sta altul mai “pilos” si care accepta sa dea din salariul lui ca sa ramana in functie, managerului sau directorului. Te inrebi de ce e criza mondiala? Pentru ca unii au furat enorm, si cand au vazut ca a mai ramas ceva, au furat si acel ceva. Te intrebi de ce nu ti-e bine? Pentru ca exista altul, caruia trebuie sa ii fie EXCELENT. Nu-ti mai pune intrebari tampite.:)):)):)):)):))

 4. Sep 24, 2011

  radu

  Draga Marius Ghilezan,
  Iti scriu de linga Flora.
  Este excelent articolul.
  Cei de care spui tu ca ar fi ajuns ne-prosti, adica smekeri si isteti ai zilelor noastre, sunt si ei crescuti in solul oferit de NOI. Intelegi? Au avut si ei o evolutie. De la o saminta, a aparut un coltisor de porc (pe care nimeni nu l-ar fi putut banui de nimic) si mai apoi un mare mahar romanesc. Pe tot acest traseu al lui a avut multi aplaudaci si sustinatori, “ingaduitori” si chiar admiratori. S-a dezvoltat in “apele” noastre, in fata ochilor nostri, in ograda noastra.
  Vreau sa zic pe scurt ca, vina e a noastra, in totalitatea noastra. Traim prost, dominati de porci, pentru ca suntem prosti, asa cum ai sugerat si mai ales slabi . Slabi ca indivizi si slabi ca popor.
  Ca sa fiu mai clar inteles, dau un exemplu dintr-o excelenta observatie de tipul biciuire a parintelui Arsenie Boca, care, oarecum nemultumit de sesizarile defavorabile despre calitatea unor preoti ortodocsi, a replicat “N-aveti preoti buni? Nasteti-i”. Am citat din memorie

  Asadar, “N-aveti filtre anti-porc? Faceti-le”
  “N-aveti leader-i. Nasteti-i!” etc.

  Asadar, problema-i culturala si de educatie. Atit!
  Cu drag! Radu

 5. Sep 24, 2011

  abbilbal

  Ajungând la un anumit nivel pe scara timpului ne dăm seama că mai avem multe de învăţat. Dar nu de la toţi oamenii ci numai de la o parte din ei. În rest, doar viaţa ne va mai da lecţii.

 6. Sep 24, 2011

  Flori

  Judecand dupa numarul de comentarii,sunt cam putini prosti in tara asta! Din nefericire sau din fericire,ma numar printre ei.

 7. Sep 25, 2011

  un opinant din stradă

  … câteodată, dacă cineva spune lucrurile mai bine decât tine,şi le spune mai clar, mai pe numele lor, cred că, cel mai bine e să citeşti, să asculţi, să bagi la cap şi să taci!… nu cred că scopul articolului era iniţierea unui inedit şi ciudat concurs “prostia la români!”… nu-i aşa doamnă Flori???… asta nu înseamnă că “dacă tăceai filosof rămâneai”, chiar dacă românul, obosit şi plictisit să se nască poet, renaşte ca filosof!!!… am zis, prostul de mine!…

 8. Sep 25, 2011

  Horea DAN

  Aştept cu interes capitolul următor: cum ne tratăm?

  • Sep 25, 2011

   Marius Ghilezan

   suntem incurabili, n-ai înţeles?

 9. Sep 25, 2011

  miky

  Marius, cîndva, poate n- am fost singurul, am (re)descoperit o lege a lui Murphy:
  prostia este uniform împartzita pe planeta asta!!!
  Aici, unde traiesc, multzi cred ca s- au nascut desteptzi!
  Norocul lor este ca traiesc în alta parte dacît acolo unde noi ne- am nascut: pe plaiurile mioritice…
  Oricum, sper sa nu uit ce- am învatzat astazi:”Unii se nasc prosti iar altzii se formeaza cu timpul!…

  Gasesc articolul tau excelent, pacat ca nu multzi pricep!
  .. sunt prea fuduli!!!

  mai scrie ca merita…, cu timpul vor întzelege (oare) unii!!!

  Miky

 10. Sep 27, 2011

  Uca Chis

  Oricine are dreptul sa fie prost , dar unii abuzeaza de acest privilegiu .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.