Această frază nu a pronunţat-o nici Victor Ponta, nici Călin Popescu-Tăriceanu, ci preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus. Cu aceste vorbe rezonabile a respins dur propunerea lansată recent de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind crearea unei federaţii a statelor-naţiuni în Europa.
Românii cred că ar trebui să ştie că Tratatul de bază al UE, semnat şi de ţara lor, nu prevede nici în formă, nici în fond, vreo vasalitate politică. E regretabil că oficialii care conduc guvernul nu ştiu să aibă o atitudine tranşantă faţă de gravele derapaje ale unor lideri ai PPE.
Pentru mine, unul dintre primii consultanţi care l-au convins pe Traian Băsescu, încă din 2002, de forţa acestui grup parlamentar – grup ce cuprinde arii vaste de orientări politice – nu e nicio surpiză. De când şi-a afiliat partidul la marea familie politică europeană a fost un partener loial. Şi peste scurt timp, vor avea loc şi alegerile europarlamentare. Partidele creştin-democrate sau populare sunt în cădere liberă în ţările lor. Există riscul să piardă majoritatea în Parlamentul European. Deci au nevoie ca de aer de o forţă reprezentantivă şi aici. România, după cum se ştie, dă 30 de locuri în forul de la Bruxelles, format din şapte sute şi ceva de membri.
În timp ce Vaclav Kraus spune tranşant poziţia ţării sale, Victor Ponta şi Crin Antonescu se ţin de marşuri ale democraţiei pe perioada reuniunii PPE la Bucureşti, de peste câteva săptămâni. O copilărie geambaş lucrată.
În timp ce Traian Băsescu este susţinut de o mare familie europeană, cu interesele ei, USL se agaţă de un oarecare Watson şi vreo 3-4 socialişti speriaţi de la Bruxelles.
Liderii USL au şansa de a spune răspicat că România nu e o gubernie în care Tătucul bate, invers decât kalaşnikoavele, cu MCV-uri şi săgeţi otrăvite de tip Redwing. Dar pentru asta trebuie testosteron.
Nu-mi mai iasă din cap greşeala capitală a lui Crin Antonescu, preşedinte interimar al statului, de a se întâlni cu Gordon Brown,un consilier al lui Hyllary Clintonm la nivel înalt. E ca şi cum Emirul s-ar întâlni cu Sebastian Lăzăroiu şi nu cu preşedintele României. În cadru oficial.
Conducătării alianţei PSD-PNL-PC ar trebui să priceapă că dacă ei nu au demnitate, cum să ne fie nouă, celor mulţi, recunoscută onoarea de a fi cetăţeni egali ai Europei?
Cupletul Ponta&Antonescu ar trebui să ia notiţe de la Vaslav Klaus, urmaşul celui care a introdus pe cartograma politicii lumii sintagma: “puterea celor fără de putere”.
Taguri: euroscepticism, federalizarea Europei, gubernie, marsul democratiei, Vaclav Klaus, victor ponta
Comentariu (1)
Sep 19, 2012
Ghemot
Foarte frumos articolul! Pacat ca avem niste conducatori „reprezentanti” ai tarii noastre pe plan european, care nu si-au atins tinta decat in sondaje.