Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Diferenţa dintre două surori: Roşia e săracă şi Martha e bogată

 

 

 

 

 

foto 2 —>

 

E vorba de mine de aur. Cu acelaşi origini canadiene, una produce bani, iar alta e în pagubă. Destinul le-a hărăzit să se mărite la mari distanţe. Una în România (foto 1), alta în Noua Zeelandă (foto 2). Dacă pe prima a ajutat-o Dumnezeu să se aşeze într-o comunitate cu o zestre de opt ori mai mare, pe cea de-a a doua, tot Atotputernicul i-a dat norocul unui soţ bun, harnic şi deştept.

Dar de ce Roşia din Apuseni e săracă şi Martha e bogată?

Ambele au plecat la drum din îndepărtata Canadă. La fel de frumoase, şpilcuite şi cu o serioasă pregătire profesională. Sunt dintr-o familie nobilă a lumii, au avut aceiaşi educaţie, dar nu le-a dat Dumnezeu  la cununie şi nuntaşi pe măsură. Dacă pe prima era să o prăduie ţiganii încă de la Aeroport, a doua a fost primită ca o Binefăcătoare.

Cea din România a fost înconjurată cu neîncredere, iar dincolo, sora sa, cu braţele deschise. Ambele, la fel de deştepte şi devreme acasă, nu s-au putut exprima profesional la fel.

Prima aşteaptă de 12 ani să-şi înceapă treaba, pe când cea de a doua aduce prosperitate regiunii.

Deşi prima ştie mai multă carte, având înzestrări tehnologice mai rafinate, este târătă prin tribunale, hărţuită de bondarii verzi, şi nu poate să arate ce ştie. Pentru că în ţara de adopţie, lumea crede în moroi, vrăji, minciuni şi-n baliverne. La Antipozi, localnicii au gonit invadatorii verzi, rupţi în genunchi şi s-au pus să scoată comoara din adâncuri. În jurul casei celei dintâi urlă foamea, iar cea de-a doua e respectată ca o ducesă.

Dacă Roşia e roşie de la apa infestată, în Waihi turiştii pot bea apă din iazul de decantare şi noi colonii de păsări s-au aşezat pe malurile înverzite.

Dacă sora din Noua Zeelandă lasă 15 grame de cianură pe metrul cub de ape reziduale, cea de la Roşia are un proiect care deşartă sub 10 grame şi tot nu e bună.

Într-una ecologiştii au fost alungaţi cu pietre de către localnici, în alta curge apa roşie, fiind flancată de halde de peturi şi pungi. Pe una a miruit-o autoritatea de stat, pe alta a văduvit-o şi tot strigă la ea.

Una scoate 70 de tone şi alta are tehnologie mai avansată şi ar putea produce peste 300 de tone de aur.

Într-una comunitatea este bogată, în alta săracă. Din fotografiile de mai sus, se vede clar care e diferenţa. Pe prima o vezi ca pe o lună cheală, în zumzăit de bondari şi făcută la buzunar, în cealaltă admiri poienile şi trilurile păsărilor. Ca turist. Ca băştinaş ai după ce bea apă. Localnicii din Roşia Montană sunt zăpăciţi de cap cu prostii numite salvări. Hai să fim serioşi. Întotdeauna i-am alungat pe străini dar ne lăudăm cu ospitalitatea noastră de gumă.

Hai Mă Lache, de la oengeu, fă-te că bagi ochii şi-ti cutremuri mintea, nu-ţi băga organul de luptă în guri cariate. Lasă-te de sportul ăsta verde şi cântă la altă masă!

Taguri: , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.