OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bădiţă anunţă falimentul #rezist

Florin Bădiţă, promotorul cauzei #corupţiaucide, anunţă pe pagina sa de facebook  că e falit. Taman din Budapesta. Spuen fanilor că are nevoie de 4000 de Euro, pentru a-şi achita datoriile. Bădiţă nu e ca alţii asemenea lui. Cu job şi citeşte

rippled jeans

Poţi ieşi la vânătoare de lei în ripped jeans?

  Blugii rupţi nu sunt pentru oricând şi oricine. E un timp de purtat şi unul de agăţat. Vremea când babele luau pantalonii rupţi şi îi coseau a trecut. Îmi amintesc că într-o carte, de acum jumătate de deceniu, Michel citeşte

poker

Un joc dur ca viaţa, frumos ca viaţa, pe care n-ar strica să-l știm cu toţi

    La fel cum piloții de avioane de linie se antrenează mai întâi zeci şi sute de ore pe simulatoare de zbor înainte de-a transporta sute de oameni cu 800 de kilometri pe oră, și noi cei care trebuie citeşte

miciuri 2

Poema muncii

Sfârâie micii în jar proletar ard hălcile în furci de grătar fum de mahorcă mesenii cinstesc halbe la metru berarii servesc.   iar defilează izmele de miciuri Nicio paradă, doar răstigniri prin beciuri.   Dincolo de geam, dublurile privesc cu citeşte

floriile

Intrarea lui Iisus în Ierusalim

Astăzi e ziua în care Iisus intră în Ierusalim călare pe un asin. Îl înviase pe Lazăr, mulţimea îl însoţea. Cei mulţi strigau: “Osana!” În limba ebraică însemna “salvează-ne.” Oamenii l-au văzut în timp ce dărâmă tarabele negustorilor şi cum citeşte

Doamna Flavia Coposu, o supravieţuitoare de poveste

Tanti Uki

Doamna Flavia Bălescu (Coposu) împlineşte azi, 6 decembrie 2015, 91 de ani. Să-i urăm la mulţi ani unei distinse luptătoare care ne încântă şi azi cu memoria dumneaiei prodigioasă.
Îţi vorbeşte oricând despre consecinţele primul război mondial şi cum a a ajuns la Nyiregyhaza (Ungaria de azi), unde era tatăl ei arestat. La vârsta de 4 ani îşi aminteşte cum cânta alături de cei mari: “Horea, Belea, crâşmă-n deal/fug ungurii din Ardeal.” Îţi poate mărturisi despre domnul Buhai, un bătrân care le citea copiilor poveşti din cărţi despre istoria neamului românesc, dar şi cum era îmbrăcat, fireşte purta pălărie. “Ce nu e scris în cărţi nu e adevărat,” spunea bătrânul. Aşa a aflat că străbunicii ei nu erau iobagi, ci liberţi, ca semn distinctiv purtau culoarea galben-albastră la lugubă.
Tata Mare îi spunea bunicului matern, Gavril Vaida, preot greco-catolic. Sătenii din Bobota îi ziceau Măria Ta.
Ar vrea să se lupte pentru aflarea adevărului. E înmormântat Gheorghe Şincai sub părul cel vechi care era atunci în dealul Bobotei?
Îşi aduce aminte cum fratele ei Cornel mergea la Şcoala făcută de Inochentie Micu Klein la Blaj. Era într-o clasă de copii dotaţi. Unii erau domnişori din lumea mai înstărită, doar doi erau ţâpou, adică săraci. I se trimiteau prăjituri în cutii, iar ceilalţi veneau cu straiţe albe, negre, roşii, cam din cele care poartă azi hipsterii. Îşi aminteşte cum fratele ei a cerut să i se trimită şi lui gogoşi în straiţă.
Este destul să-i spui că ai vrea să mergi pe Dealul Ţarinei şi ore întregi îţi poate povesti de ochii albaştri pătrunzători ai lui Iuliu Maniu şi cum marele tribun îi dădea merele roşii cele mai mari. Îşi aduce aminte de doamna Clara, mama lui Maniu şi de călugăriţa Cecilia, sora lui, cât de simple femei au fost.
Dacă o întrebi de tatăl ei îşi aduce aminte de acea duminică din septembrie 1944, când erau toţi şase membri ai familiei la masă. Trei ore mi-a povestit despre cum era aşezată vesela, cum au dat năvală ruşii peste ei. S-au aşezat în locul lor şi se scărpinau cu furculiţele în păr şi mâncau cu mâna. Mi-a povestit cum unul dintre ei, mai înalt, cu o figură de rus alb, cu chipiu roşu şi o cruce NKDV i-a sfătuit în franceză să plece în occident pentru că vine pârjolul. “Sovieticii vă vor ocupa şi în clipa în care intraţi în partidul comunist veţi fi pierduţi.” După ce soldaţii s-au îndestulat l-au cuţitărit pe primar pentru a le oferi nevasta. În acelaşi timp zece ruşi au băut tot spirtul din farmacie şi au murit.
A trecut peste familia ei două războaie, dubla arestare a fratelui, comunismul şi iată astăzi ne pregătim să-i urăm un sincer la mulţi ani.
A scăpat din braţele cazacilor, a supravieţuit comunismului pentru a ne povesti despre alte vremi în care românii erau oameni cu nădejde.

 

 

Taguri: , , , , , ,

Comentariu (1)

  1. Dec 10, 2015

    Stefan Caliga

    La Multi Ani, distinsa Doamna !

    Stefan Caliga
    “Dreptatea”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.