Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Cum să fotografiezi Draconidele?

Pentru că pământul trece prin praful cometei 21 P/Giacobini-Zinne, în noaptea de 8 spre 9 octombrie, ploaia de stele numite Draconide de la Constelaţia Dragonului poate fi văzută şi în România. Ultimul spectacol de stele căzătoare s-a desfăşurat în aceeaşi perioadă a anului 2011, dar nu s-a putut vedea din ţara noastră datorită norilor şi a vremii nefavorabile.

Astăzi, pare a fi senin.

Cum se pot vedea Draconidele?

> doar după apusul soarelui şi dacă e cerul senin;

> Simplu, fără ochelari, doar din zonele în care nu există lumină artificială;

> De pe vârful munţilor, spectacolul e total;

> un scaun confortabil e suficient.

Popular li se spune Perseide. Oamenii simpli cred că atunci când cade o stea moare cineva.

Cum să fotografiezi ploaia de meteoriţi?

Sigur că orice aparat foto digital poate fi impresionat de imaginile cerului, dar nu îţi va ieşi decât maximum o minge de foc. Aşa că trebuie să te dotezi cu un trepied şi cu un declanşator cu fir sau digital. Nu vei putea sta cu mâna pe aparat. Orice mişcare îţi ve denatura claritatea imaginii. Timpul de expunere va fi mai mare de 15 secunde. ISO la 400 sau 800. Un obiectiv de 18 mm e bun, dar obiectivul ochi de peşte ar fi şi mai bun, pentru că poate cuprinde un spaţiu mai larg al cerului. Ideal ar fi cel de 50 mm.

Pentru a obţine imaginile de mai jos ai nevoie de o expunere mai mare de 30 de secunde.

ploaia de stele 1ploaia de stele 2

Focusul trebuie să fie pe poziţie manuală şi pus la infinit.

Multe aparate au un modul de reducere a vibraţiilor. Utilizaţi-l.

Taguri: , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.