lugi di Maio

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

captain

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

bear

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

S&P

“Accident aviatic” pe Wall Street. O aşchie a ajuns şi la Bucureşti

Bursele europene au fost afectate după crahul de pe Wall-Street. Inclusiv cea de la Bucureşti, care a deschis cu un -3%. Indicele S&P 500 (un barometru al creşterii economiei americane) a pierdut aproape zece procente în mai puţin de o citeşte

Gaina 0

Cum văd Irma néni creşterea economică şi Moş Laie, Unirea?

Irma-neni e încă o femeie în putere. Are grijă de gospodăria sa dintr-un sat din Harghita. Copiii-s duşi în Germania la muncă. Creşte găini de ouă. Acum nu mai are decât 80 de găini. Ouă mai puţine dau iarna.

Cum gândeşte economic “PULA” din Botswana?

pula group

“Nu este suficient să faci lucrurile bine pentru acţionarii tăi, ci să împarţi binele şi în pieţele în care activezi. Corporațiile care înțeleg acest lucru ca pe o oportunitate vor fi pregătite pentru a face afaceri oriunde în lume și fi-vor salutate oriunde pe pământ.” Reprezintă scrierea vreunui filosof economic? A vreun laureat Nobel, şoarece de laborator? Nu. Reprezintă o sinteză a doctrinei corporaţiei miniere PULA din Botswana. 

Cu o investiţie de aproape un miliard de dolari în Botswana (ţară de unde şi-a inspirat şi numele), compania are sloganul: “To do well, while doing good“(să faci bine în timp ce faci ceea ce trebuie), inspirat dintr-un speech al lui Bill Gates. Unii îi atribuie sintagma chiar lui Benjamin Franklin. Dar bine că şi-au adus dolarii, ăsta e lucrul cel mare.

În Setswana, limba țării sub sahariene, cuvântul “Pula” înseamnă ploaie. Peisajul arid din perioada uscată se umple de flori şi de verdeaţă după apariţia primelor ploi. De aceea unitatea monetară a statului, PULA, este deosebit de puternică.

Pula şi-a băgat banii în triunghiul minier, format din zona de nord, una în sud-est şi în sud-vest (unde se află mina de uraniu din Malawi).

Ca urmare a acestei ultime descoperiri, Shamsi Vuai Nahodha, ministrul adjunct al apărării din Tanzania, a îndemnat recent la sporirea efectivelor militare pentru că ţara “devenind cea mai bogată din regiune” (Daily News Dec. 3, 2012) este supusă riscurilor de atac extern. Şi aşa s-au mai creat câteva mii de locuri de muncă şi în armată.

Conform convertorului de valută, Leul nostru face cât două puli jumătate.  Dar degeaba.   Sub-saharienii au dat drumul investitorilor străini să-şi bage banii, nu P…a.

De unde vine şi vorba, iertată de Dumnezeu, “PULA de Botswana nu e leul din Carpaţi”.

 

 


 

Taguri: , , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.