Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Cela Neamţu, artista care înalţă ferestre din lână

E toamnă. Gradele scad în termometre. Cum ar fi să deschizi ferestrele fără să intre frigul? Simplu. Baţi la uşa atelierul din strada Doamnei al Celei Neamţu sau mai simplu, intri în Galeria Dialog a Primăriei Sectorului 2. Tapiseriile acestui mare artist, contemporan cu noi, fac posibilă comunicarea, fără să te zgribuleşti. Doar să te simţi mai înalt decât vremurile mici.

Recent am bătut şi eu la uşa galeriei. Apo am îndrăznit, cu verva jurnalistică, să-i deschid, la Balcic pe o terasă, sufletul. Omul care urzeşte iţele lânei, este un laic al credinţei că binele şi frumosul convieţuiesc doar sub bolţi albastre. O consecvenţă inspirată din arhitectura sufletului, altfel nu-mi explic înălţarea. Dar şi pofta de zbor.

Plecată în lume din Piciorul lupului, o comunitate aproape de Iaşi, n-a ajuns să-şi ridice medalia de aur de la Grand Palais, nu din cauza deficienţei locomotorii (la opt ani i s-a amputat piciorul, în vreme de război), ci din schilodirea bugetului culturii de către nevolnicii politicii româneşti. Câţi din Palatul Victoria ştiu diferenţa între o carpetă şi o tapiserie rafinată? Toţi atât de mulţi câţi bogătani ai tranziţiei mai recunosc că nu demult au dat jos Răpirea din  Serai pentru a urca trofeele samavolnicelor lor vânători.

Cela Neamţu e mai cunoscută la Trienalele de la Lodz, de la Tournai, Bienalele de la Laussane sau prin sediile NATO de la Bruxelles. decât la Bucureşti. Pe ea o ştie şi o apreciază marele coleţionar Johannes Ross. Lucrările ei sunt în mari muzee ale lumii. Pe timpuri, îmi povesteşte, oarecum cu regret, o consultau arhitecţii de la noi din ţară. Acum nimeni nu mai întreabă de vreo colaborare aici în România.

La un moment dat, şoferul unui îmbogăţit al neamului s-a declarat dezamăgit la livrarea “mărfii”. El venise după tapiserii, nu după covoare.

Pentru a o consola, eu zic că mahării tranziţiei nu caută arta sa pentru că prea mulţi dintre ei au complexul carpetei.

 

Taguri: , , , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.