Finlanda – Ţara Aureolei boreale
Kittilä lor e altfel decât Chitila noastră. Cu toate deosebirile dintre cele două comunităţi, cea din Finlanda are ceva în comun cu Roşia Montană: mineritul aurifer.
Vizita în România a doamnei Seppo Maula, primăriţa localităţii nordice, ne-a provocat dorul de vacanţă. O vacanţa de iarnă. De vis. În nord, la schi, aproape de Cercul Polar, în mijlocul Laponiei, de acolo de unde se zice că pleacă Moş Crăciun încărcat cu daruri.
Finlanda este ţara celor 1000 de lacuri şi mai nou cel mai mare producător european de aur. Doar România ar putea-o întrece dacă ar începe lucrările la Roşia Montană. Localnicii din Kittilä au fost mulţi ani în bejenie, dar acum, după deschiderea minei de aur, s-au reîntors.
Peste 600 de bărbaţi lucrează la compania de extragere a aurului, iar femeile lor se ocupă de turism. La RMGC sunt deja angajaţi 600 şi nici nu au început lucrările. La ei somonul este mâncarea de bază, dar în timpul îngheţurilor de şase luni ale nopţii polare, carnea de ren este alternativa, chiar dacă peştele stă în cămări, afumat cu dichis. Să tot mănânci somon şi să bei Finlandia, la ea acasă. Parcă simţi cum plouă în gură. O plimbare pe marginea lacului. Mmmm….
Vechii Sami din Kittilä şi-au considerat lacul ca fiind unul sfânt pentru nativii din Laponia, asta poate pentru că reflectă şi răsăritul, dar şi apusul, un apus care îşi uită soarele cocoţat la asfinţit, timp de 73 de zile, pe timpul verii, când este lumină continuă. Aureloa boreală, ce vis.
Asemnări şi deosebiri: Atât Finlanda, cât şi România au doi investitori canadieni în mineritul de aur: Agnico Eagle şi Gabriel Resources, ambele cotate la bursa din Toronto.
În Finlanda sunt active 21 de exploatări miniere, din care 5 sunt exploatări de aur. La noi, încă niciuna de aur. Mina de la Kittila, operată de compania canadiană Agnico Eagle, are o serie de elemente comune cu proiectul de la Roşia Montană: tehnologia de extracţie şi preparare a aurului, utilizarea cianurii, respectiv procesul de neutralizare după extragerea aurului. La Kittila însă renii îşi continuă existenţa în vecinătatea exploatării, iar la noi localnicii…dreptul la muncă.
“Avem aceleaşi reguli şi în Finlanda şi în România, iar companiile miniere vor face aşa cum prevede regulamentul. În Kittila şi Finlanda avem încredere că nu se va întâmpla nimic rău”, a spus Seppo Matuula.
Ce deosebeşte zăcământul finlandez de cel românesc? O concentraţie dublă de aur în minereu poate face România cel mai mare producător de aur din Europa şi să întreacă ţara celor o mie de lacuri măcar la acest capitol economic, deloc de neglijat.
Deosebiri: În Finlanda n-au ajuns ecologiştii şi nimeni nu a ocupat zonele de lucru sau casele primului ministru. Agnico Eagle nu plăteşte redevenţă ca şi Gabriel Resources în România. Ţara nordică nu a existat pe harta mineritului aurifer până acum zece ani. România e de pe timpul Imperiului Roman. Finlandezii ştiu să se revolte contra ocupanţilor. Deşi au avut destine similare în războaiele cu URSS, în 1944, Finlanda şi-a câştigat independenţa faţă de bolşevici. România a devenit o ţară ocupată. Nu s-a eliberat nici azi, cel puţin în mentalităţi.
La ei nu există vorba: “Munţii noştri aur poartă/noi cerşim din poartă-n poartă.”
Taguri: “Munţii noştri aur poartă/noi cerşim din poartă-n poartă.”, Agnico Eagle, finlanda, finlandia, Gabriel Resources, Kittilä, rmgc, rosia montana, seppo Maula, tara aurorei boreale
Commentarii (13)
Nov 10, 2011
Claudia
Aparent stam mult mai bine din punctul de vedere al beneficiilor care ne-ar fi aduse de aceasta exploatare miniera decat Finlanda, ceea ce spune multe. Nu inteleg de ce nu reusim sa ne mobilizam si sa incepem mai repede exploatarea!
Nov 10, 2011
Stefan
Da, cat de adevarat si de dureros! Ciudat e faptul ca la noi, mai nimeni nu mai pune in discutie si retragerea dreptului Bancii Nationale a Romaniei de a “stantza” lingourile de aur…Sa-l si scoti cumva pe mana ta, fara “marii doritori de bine din diverse tari”, nu poti face nimic cu acest aur nestantzat – nu-l poti folosi ca si rezerva de stat, la trezorerie sau la alte schimburi comerciale, la imprumuturi bancare…Cui i se datoreaza aceasta performanta? Pe de alta parte, ne indatoram execrabil la mai marii camatari ai lumii pentru a plati salarii, pensii si ajutoarele sociale…Jenant, patetic si trist in acelasi timp…Dupa ce nu vom mai putea, in viitorul apropiat, sa ne platim datoriile, o sa platim in natura, cu ce ne-a mai ramas de la Dumnezeu, Natura si stramosi: in aur, argint, cupru si alte minereuri si minerale, in hidrocentrale, in Cernavoda, padurile virgine transilvane et cetera…Si mai jenant, patetic si trist in acelasi timp…PS-De ce i-au fost iertate(nu toate)Greciei datoriile? Sa fie oare petrolul din Mediterana la care si aceasta tara avea dreptul? Inclin sa cred ca da, nu intamplator s-a intamplat ce s-a intamplat cu statele din nordul Africii…Cu respect deosebit si prietenie domnule Ghilezan!
Nov 10, 2011
Anda
Daca la Kittila s-a putut reduce rata somajului si angajatorii au devenit interesati de zona, sigur si la Rosia Montana se poate intampla la fel, mai ales ca aici e o nevoie si mai mare: somajul e de 80%, iar de existenta posibilitatii ocuparii unui loc de munca – doar in orase: Campeni sau Alba Iulia.
Nov 10, 2011
Valentin
M-as bucura tare mult ca Romania sa intreaca Finlanda si sa ajunga cel mai mare producator de aur al Europei. Ar fi o lovitura de imagine pozitiva pentru tara noastra si chiar ar putea constitui un argument pentru care ai vizita Romania si ar putea fi folosit de Ministerul Turismului. Dar pentru ca asta sa se intample, trebuie inceput proiectul minier de la RM. Sa speram ca nu vom mai astepta mult.
Nov 10, 2011
Red_rosse
Foarte bine ati pus problema, domnule Ghilezan.In Finlanda, nimeni nu s-a pus pe ocupat cladiri si compania nu plateste redeventa. Si uite cum brusc lucrurile sunt afisate intr-o noua lumina si se observa ca proiectul minier de la RM este de bun augur. Poate observa asta mai multi oameni si se incepe o data acest proiect amanat de peste 14 ani!
Nov 10, 2011
Roxana
Opinia mea este ca marea diferenta intre Finlanda si RO este mentalitatea. Finlandezii sunt un popor civilizat si, mai ales european, adica e deschis la cooperarea intre culturi diferite si sprijina progresul,pe cand noi vrem sa ramanem mereu la coada Europei, cu industrii invechite si,daca nu ne permitem sa profitam de resurse, mai bine nu mai obtinem nimic decat sa colaboram. Foarte nasoala o asemenea gandire!
Nov 10, 2011
dacmic
Cred ca cea mai mare diferenta dintre noi si Finlanda este tocmai mentalitatea. Avem resurse pe care le putem exploata si cu toate astea ne chinuim de ani de zile sa facem o treaba profitabila. Evident, exemple pozitive exista, mineritul si turismul se pot dezvolta foarte bine.
Nov 10, 2011
Sorin
semn ca si la noi se poate, trebuie doar sa vrem sa castigam. Diferenta majora fiind ca pe noi nu ne intereseaza sa facem bani, nu vrem sa o ducem mai bine
Nov 10, 2011
Alina
Dar asa cum si Cioran bine puncta, suntem o tara minora si nu avem abitia de a deveni altfel. Din pacate…
Nov 10, 2011
Vali
Ce ne desparte te defapt doar vointa de a castiga, proiectul respecta toate normele europene, ar putea fi pus in practica dar nu exista vointa inca. Ministrul mediului astepta niste studii relativ inutile dar daca asta trebuie sa facem ca sa se aprobe odata proiectul atunci sa le faca mai repede
Nov 11, 2011
Dan
Mai mult ne despart decat ne aproprie, pentru ca la ei a fost simplu sase faca o mina, oamenii au inteles nu au avenit toate ong-urile posibile si imposibile sa le spuna ca cianura ucide, uitand sa mentioneze si concentratia. La 5ppm, cianura este si in ceasca de cafea la cam aceeasi concentratie, deci nu are nici un efect nici cea din iaz
Nov 11, 2011
Paul
Problemele sunt puse bine si nu mai sunt chiar atat de delicate. Trebuie sa invatam sa ne uitam si la cele n tari care au aur si il exploateaza, binenteles tot prin acelasi procedeu fiind singurul. Noi am avea foarte multe de castigat de pe urma proiectului, cu siguranta mai mult decat au castigat ceilalti
Nov 11, 2011
ILIE
O mare diferenta din pacate intre Romania si Finlanda in momentul de fata este mineritul. Nu inteleg noi ce-om astepta… Sa ploua cu aur ca sa exploatam?