Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Casele de vis ale Reginei Maria. Lecţia bulgară

Mamaia şi Balcic. Două case de vis construite pe malul Mării Negre. Purtau şi nume: Cara Dalga (Cara – nume de origine irlandeză, galeză, cu semnificaţia de “iubită, frumoasă, dalga-mantie” Tenha Juvah (Cuibul singuratic).  Un singur proprietar – Regina Maria. De-a lungul timpului ele au avut destinaţii diferite. Dacă cea de la Mamaia s-a manelizat şi a ajuns în posesia unui offshore al lui Sorin Ovidiu Vântu, casa de vis de la Balcic e un exemplu de îngrijirire. Statul bulgar e mult mai gospodar. 

„La Mamaia am construit o căsuţă care poartă pecetea mea. Se găseşte pe aceleaşi locuri cu o casă mult mai puternică pe care eu şi regele am clădit-o pe nisipurile ţărmului întins aşa kilometri şi kilometri, care ne-a dat totdeauna la toţi o mare bucurie. Dar soarta n-a vrut ca regele să locuiască decât o dată această casă, şi să o locuiesc singură. Ajunsese prea mare pentru mine, era o casă care trebuia umplută. Am dat-o mamei regelui. Amintindu-mi de propria-mi dorinţă fierbinte să am ceva al meu, am dorit să aibă şi ea o casă netăgăduit a ei. Aşa a trecut casa în stăpânirea ei, iar eu am luat pentru mine micul adaus pe care îl pregătisem lui Mihai”, avea să scrie Regina Maria.

nusia si Cristina la Balcic

 

magnolia glandiflora

 

(Foto: Nusia Stancu şi Cristina Tudoraş, sub magnolia glandifloră, care împlineşte anul acesta 78 de ani)

Despre Casa de vis de la Balcic, Regina Maria avea să scrie în ultima sa scrisoare adresată poporului român:

„Cu trupul voi odihni la Curtea de Argeş lângă iubitul meu soţ, Regele Ferdinand, dar doresc ca inima mea să fie aşezată sub lespezile bi­sericii pe care am clădit-o.
crucea de la balcicÎn decursul unei lungi vieţi, atâţia au venit la inima mea, încât moartă chiar, aş dori să mai poată veni la ea, de-a lungul potecii cu crini ce mi-a fost mândria şi bucuria. Vreau să odihnesc acolo, în mijlocul frumuseţilor făurite de mine, în mijlocul florilor ce le-am sădit. Şi cum acolo se găseşte inima mea, eu nu vreau să fie un loc de jale, ci dimpotrivă, de pace şi de farmec cum a fost când eram în viaţă”.

trandafiri balcicLa Mamaia am organizat sute de cursuri, ca lector. Când învăţăceii nu aveau chef de teorie, îi duceam la practică în Bulgaria, la Balcic, Regina nu iubea Mamaia, pentru a le arăta cât valorează puterea simbolică a unei mari românce. Aşa le predam lecţia despre regalitate.

Regele Mihai nu şi-a revendicat casa de la Mamaia, nici pe cea de la Balcic. Continuă să locuiască în Elveţia într-o vilă de împrumut.

Misiunea Regelui în viaţă e alta decât a slugilor acaparatoare de averi.

Când priveşti ţinuta Majestăţii Sale te gândeşti la bunica sa Regina Maria.

Oricâte adjective fi-vor folosite la mărci, produse sau personalităţi, cuvântul MĂIESTUOS nu poate fi asociat decât Reginei Maria şi Regelui Mihai.

Taguri: , , , , ,

Articole asemanatoare