OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bădiţă anunţă falimentul #rezist

Florin Bădiţă, promotorul cauzei #corupţiaucide, anunţă pe pagina sa de facebook  că e falit. Taman din Budapesta. Spuen fanilor că are nevoie de 4000 de Euro, pentru a-şi achita datoriile. Bădiţă nu e ca alţii asemenea lui. Cu job şi citeşte

rippled jeans

Poţi ieşi la vânătoare de lei în ripped jeans?

  Blugii rupţi nu sunt pentru oricând şi oricine. E un timp de purtat şi unul de agăţat. Vremea când babele luau pantalonii rupţi şi îi coseau a trecut. Îmi amintesc că într-o carte, de acum jumătate de deceniu, Michel citeşte

poker

Un joc dur ca viaţa, frumos ca viaţa, pe care n-ar strica să-l știm cu toţi

    La fel cum piloții de avioane de linie se antrenează mai întâi zeci şi sute de ore pe simulatoare de zbor înainte de-a transporta sute de oameni cu 800 de kilometri pe oră, și noi cei care trebuie citeşte

miciuri 2

Poema muncii

Sfârâie micii în jar proletar ard hălcile în furci de grătar fum de mahorcă mesenii cinstesc halbe la metru berarii servesc.   iar defilează izmele de miciuri Nicio paradă, doar răstigniri prin beciuri.   Dincolo de geam, dublurile privesc cu citeşte

floriile

Intrarea lui Iisus în Ierusalim

Astăzi e ziua în care Iisus intră în Ierusalim călare pe un asin. Îl înviase pe Lazăr, mulţimea îl însoţea. Cei mulţi strigau: “Osana!” În limba ebraică însemna “salvează-ne.” Oamenii l-au văzut în timp ce dărâmă tarabele negustorilor şi cum citeşte

Când nemţii câştigă puterea se pun pe treabă, nu pe FeMeIsme

iIMF

Colaps economic şi financiar. O datorie de peste 132 miliarde de dolari. Banii de la FMI nu vin de cât în condiţii de austeritate. Se strânge cureaua tot mai tare. Guvernul nu mai are surse monetare. Converteşte toţi banii străinilor. Trebuie să declare falimentul. Şi îl face sub presiune. Modelul de suscces a FMI se sfarmă. A venit apa şi l-a luat.

După acest episod a urmat o creştere economică de 8 la sută pe an. Noul guvern se bazează pe creşterea consumului. Rata şomajului abia depăşeşte 7 la sută. FMI este alungat. Sporesc investiţiile străine. Exporturile la cereale se dublează de la an la an. În ţară intră peste 4 miliarde de dolari numai din exploatarea resurselor. Şi asta după aducerea neamţului la putere. Acum moneda este convertibilă. Datoria externă a ajuns sub 30% din PIB. Nu este un scenariu despre cum ar fi arătat România lui Johannis, ci de Argentina familiei Kirchner. După moartea subită a lui Nestor, Cristina Kirchner, soţia sa, continuă de aproape zece ani reformele şi duce în lume mesajul reuşitei fără FMI. Astă seară aflăm dacă va câştiga mandatul de preşedinte.

“Mai multe ţări din zona euro aplică reforme financiare impuse de FMI. În Argentina acesta a dus la faliment. Recomand tuturor guvernelor să intervină singure în politica fiscală şi în reformele economice,” a spus Cristina Kirchner la ultimul summit al confederaţiilor sindicale din lume, care a avut loc la Vancouver.

Argentina este un model de dezvoltare pe exploatarea resurselor minerale. După modificarea legii mineritului din 1993, când s-a decis concesionarea minelor către companiile străine, exporturile ţării au crescut de la 70 de milioane/an, la 4,5 mld în prezent.

Cele mai mari patru mine:

 • Bajo de la Alumbrera (aur şi cupru), o societate mixtă, între compania locală Minera Alumbrera S.A. şi puternicul grup internaţional Xstrata, listat la bursele din Londra şi Elveţia.  Produce circa 17 tone de aur anual, la randamentele cele mai mari din lume. Iniţial proiectul a început cu 1,2 mld dolari. Aici lucrează 1.400 de localnici. În beneficul lor şi pe banii companiei s-a extins autostrada care trecea prin apropiere. Datorită investiţiei s-au tras fibre optice, internetul de mare viteză a ajuns şi la cota 2.300. Atât apa, cât şi gazul nu lipsesc din casele oamenilor din munte. Compania mixtă se implică în 18 proiecte majore (educaţie, agricultură, mediu).  80 de policlinici şi 16 spitale sunt sponsorizate de către compania minieră.
  • Salar del Hombre Muerto – Fenix Project (lithium), investiţie a Minera del Altiplano SA (FMC Lithium Co.)
  • Cerro Vanguardia (aur şi argint), investiţie a companiei Anglo Gold Ashanti. Produce 6.4 tone de aur anual.  Anglo-americanii deţin 92.5% din acţiunile societăţii. Restul de 7,5 % sunt deţinute de compania de stat Formicruz, o societate a provinciei Santa Cruz.
  • Veladero (aur şi argint), investiţie a companiei canadiene Barrick. Anul trecut, americanii au produs 36,4 tone de aur. Învestitorul american Barrick a sosit la un moment oportun în Veladero, o comunitate aflată la peste 4000 de m altitudine. În 2001, economia ţării era într-o mare recesiune. PIB-ul a căzut de la 269 mld dolari, la 102 mld într-un singur an. Şomajul coborâse la pragul psihologic de 21,5%, investiţiile străine ajunseseră aproape de zero. Provincia San Juan suferea enorm de pe urma recesiunii. Barrick a început investiţia în 2003. Mina a creat peste o mie de locuri de muncă directe şi alte 5000 indirecte, în amonte şi în aval. Şomajul a coborât la 6.9 % în 2008. “Veladero a fost un balon de aer pentru economia Argentinei, ” spunea recent un oficial guvernamental.  Un raport statistic arată că în prezent afacerea asigură 23% din PIB-ul zonal, cu o tendinţă de creştere la 28%. “Unul dintre cele mai semnificative efecte este creşterea sustenabilă a economiei regiunii”, precizează documentul.

Positive economic impact of Barrick's Veladero and Pierina mines

 

Taguri: , , , , , , , , ,

Articole asemanatoare

Comentariu (1)

 1. Oct 23, 2011

  Lilick

  “In perioada curpinsa intre 24 si 27 octombrie, noi, bloggerii liberali, facem un apel la reconciliere nationala in jurul Monarhului nostru.

  In aceste zile, in particular, invitam blogosfera si mass-media la incurajarea unui armistitiu politic. Sunt momente, precum “Jubileul de 90 de ani ai Regelui Mihai”, cand romanii, indiferent de nationalitate, religie sau orientare politica, trebuie sa isi regaseasca speranta comuna intr-un viitor mai bun.

  Coroana Romaniei, sub care s-a facut Unirea cea Mare, sa fie macar in aceste zile simbolul sub care sa ne regasim unitatea si fraternitatea pierduta la 30 decembrie 1947.

  In vremurile tulburi pe care le traim, avem nevoie mai mult decat orice de un moment de respiro, in care sa ne omagiem in liniste Suveranul. De aceea, noi, bloggerii liberali, ne obligam ca in aceste zile sa nu raspundem niciunei provocari, de orice natura ar fi aceasta, si sa cultivam valorile nationale, in bucuria jubileului Majestatii Sale, Regele Mihai.”

  Clubul Bloggerilor Liberali

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.