Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Când nemţii câştigă puterea se pun pe treabă, nu pe FeMeIsme

Colaps economic şi financiar. O datorie de peste 132 miliarde de dolari. Banii de la FMI nu vin de cât în condiţii de austeritate. Se strânge cureaua tot mai tare. Guvernul nu mai are surse monetare. Converteşte toţi banii străinilor. Trebuie să declare falimentul. Şi îl face sub presiune. Modelul de suscces a FMI se sfarmă. A venit apa şi l-a luat.

După acest episod a urmat o creştere economică de 8 la sută pe an. Noul guvern se bazează pe creşterea consumului. Rata şomajului abia depăşeşte 7 la sută. FMI este alungat. Sporesc investiţiile străine. Exporturile la cereale se dublează de la an la an. În ţară intră peste 4 miliarde de dolari numai din exploatarea resurselor. Şi asta după aducerea neamţului la putere. Acum moneda este convertibilă. Datoria externă a ajuns sub 30% din PIB. Nu este un scenariu despre cum ar fi arătat România lui Johannis, ci de Argentina familiei Kirchner. După moartea subită a lui Nestor, Cristina Kirchner, soţia sa, continuă de aproape zece ani reformele şi duce în lume mesajul reuşitei fără FMI. Astă seară aflăm dacă va câştiga mandatul de preşedinte.

“Mai multe ţări din zona euro aplică reforme financiare impuse de FMI. În Argentina acesta a dus la faliment. Recomand tuturor guvernelor să intervină singure în politica fiscală şi în reformele economice,” a spus Cristina Kirchner la ultimul summit al confederaţiilor sindicale din lume, care a avut loc la Vancouver.

Argentina este un model de dezvoltare pe exploatarea resurselor minerale. După modificarea legii mineritului din 1993, când s-a decis concesionarea minelor către companiile străine, exporturile ţării au crescut de la 70 de milioane/an, la 4,5 mld în prezent.

Cele mai mari patru mine:

  • Bajo de la Alumbrera (aur şi cupru), o societate mixtă, între compania locală Minera Alumbrera S.A. şi puternicul grup internaţional Xstrata, listat la bursele din Londra şi Elveţia.  Produce circa 17 tone de aur anual, la randamentele cele mai mari din lume. Iniţial proiectul a început cu 1,2 mld dolari. Aici lucrează 1.400 de localnici. În beneficul lor şi pe banii companiei s-a extins autostrada care trecea prin apropiere. Datorită investiţiei s-au tras fibre optice, internetul de mare viteză a ajuns şi la cota 2.300. Atât apa, cât şi gazul nu lipsesc din casele oamenilor din munte. Compania mixtă se implică în 18 proiecte majore (educaţie, agricultură, mediu).  80 de policlinici şi 16 spitale sunt sponsorizate de către compania minieră.
    • Salar del Hombre Muerto – Fenix Project (lithium), investiţie a Minera del Altiplano SA (FMC Lithium Co.)
    • Cerro Vanguardia (aur şi argint), investiţie a companiei Anglo Gold Ashanti. Produce 6.4 tone de aur anual.  Anglo-americanii deţin 92.5% din acţiunile societăţii. Restul de 7,5 % sunt deţinute de compania de stat Formicruz, o societate a provinciei Santa Cruz.
    • Veladero (aur şi argint), investiţie a companiei canadiene Barrick. Anul trecut, americanii au produs 36,4 tone de aur. Învestitorul american Barrick a sosit la un moment oportun în Veladero, o comunitate aflată la peste 4000 de m altitudine. În 2001, economia ţării era într-o mare recesiune. PIB-ul a căzut de la 269 mld dolari, la 102 mld într-un singur an. Şomajul coborâse la pragul psihologic de 21,5%, investiţiile străine ajunseseră aproape de zero. Provincia San Juan suferea enorm de pe urma recesiunii. Barrick a început investiţia în 2003. Mina a creat peste o mie de locuri de muncă directe şi alte 5000 indirecte, în amonte şi în aval. Şomajul a coborât la 6.9 % în 2008. “Veladero a fost un balon de aer pentru economia Argentinei, ” spunea recent un oficial guvernamental.  Un raport statistic arată că în prezent afacerea asigură 23% din PIB-ul zonal, cu o tendinţă de creştere la 28%. “Unul dintre cele mai semnificative efecte este creşterea sustenabilă a economiei regiunii”, precizează documentul.

Positive economic impact of Barrick's Veladero and Pierina mines

 

Taguri: , , , , , , , , ,

Articole asemanatoare

Comentariu (1)

  1. Oct 23, 2011

    Lilick

    “In perioada curpinsa intre 24 si 27 octombrie, noi, bloggerii liberali, facem un apel la reconciliere nationala in jurul Monarhului nostru.

    In aceste zile, in particular, invitam blogosfera si mass-media la incurajarea unui armistitiu politic. Sunt momente, precum “Jubileul de 90 de ani ai Regelui Mihai”, cand romanii, indiferent de nationalitate, religie sau orientare politica, trebuie sa isi regaseasca speranta comuna intr-un viitor mai bun.

    Coroana Romaniei, sub care s-a facut Unirea cea Mare, sa fie macar in aceste zile simbolul sub care sa ne regasim unitatea si fraternitatea pierduta la 30 decembrie 1947.

    In vremurile tulburi pe care le traim, avem nevoie mai mult decat orice de un moment de respiro, in care sa ne omagiem in liniste Suveranul. De aceea, noi, bloggerii liberali, ne obligam ca in aceste zile sa nu raspundem niciunei provocari, de orice natura ar fi aceasta, si sa cultivam valorile nationale, in bucuria jubileului Majestatii Sale, Regele Mihai.”

    Clubul Bloggerilor Liberali

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.