Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Bunicul lui Sorin Grindeanu a fost deţinut politic

Mihai Imbrescu, născut în 22 octombrie 1919, este bunicul din Borlovenii Vechi, judeţul Caraş Severin, care l-a crescut pe Sorin Grindeanu, premierul desemnat de către coaliţia PSD+ALDE. El a fost deţinut politic. 

Fiind principalul sprijinitor al grupului Ionescu Gheorghe-Văluşescu, începând din octombrie 1949, a fost arestat în ziua de 24 ianuarie 1951, judecat şi condamnat la 3 ani prin sentinţa nr. 688/4 mai 1951.  A trecut prin închisorile de la Caransebeş, Timişoara, Poarta Albă, Galeş şi Peninsula. A fost eliberat în 1953. Despre el a scris şi Cicerone Ioniţoiu.

Grupul Ionescu Gheorghe-Văluşescu a organizat rezistenţa în Munţii Banatului împotriva regimului comunist şi după prinderea şi uciderea lui Spiru Blănaru.

Dacă Văluşescu era ofiţer în Armata Regală,  Gheorghe Ionescu era notar în Teregova.

Prin sentinţa nr. 688/4 mai 1951, “inculpatul Mihai Imbrescu a fost învinuit că i-a găsit o ascunzătoare în pădurea Borlovenilor lui Văluşescu Vasile şi i-a adus de mâncare şi i-a favorizat întâlnirea cu familia.”

afis-proiectie-lucia-hossu-1038x576Partizanii din Banat au organizat cea mai lungă rezistenţă contra comunismului.

Mihai Imbrescu a suferit trei ani de detenţie. “Duşmanul poporului” Gheorghe Ionescu a fost executat de forţele securităţii în ziua de 7 iunie 1952 în pădurea verde de lângă Timişoara.

Vasile Văluşescu a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă.

Mihai Imbrescu a scăpat de temniţele comuniste şi a trăit în Borloveni crescându-şi nepotul, astăzi propus pentru funcţia de prim ministru.

Anchetatorii bunicului Aurel Moiş şi Coloman Ambruş au fost torţionari de prim calibru. Prin teroare şi bătăi repetate, smulgeau declaraţii celor care se opuneau regimului.

Pe călăul din Christian Tell nr 7, Aurel Moiş l-am cunoscut şi eu când am intrat cu forţa la el în apartament alături de Sandi Piekalski de la “România liberă.” Pe acea vreme anchetam crimele de la Apateu. Moiş mi-a recunoscut că a executat mai mulţi ţărani pentru vina că erau titoişti. “Dacă nu eram eu, tu nu te năşteai într-un  Banat liber,” mi-a spus în reşedinţa sa luxoasă prin aprilie 1993 din centrul Capitalei.

Mihai Imbrescu era tânăr când a ajutat gruparea Ionescu Gheorghe-Văluşescu. Purta numele Regelui. Premierul desemnat mai e şi Mihai. Fiul acestuia e tot Mihai.

Pe zidul din Spaţiul de rugăciune şi de reculegere din spatele Memorialului Sighet scrie pe unul dintre rânduri Mihai Imbrescu, alături de alţi foşti deţinuţi politic din  Banat.

 

 

 

 

Taguri: , , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (6)

 1. Dec 29, 2016

  DETINUTUL POLITIC MIHAI IMBRESCU ZIS „ZAMELA”,BUNICUL LUI SORIN GRINDEAN A FACUT PARTE DIN REZISTENTA DIN MUNTII BANATULUI SI CODAMNAT IN 1951 PENTRU „UNELTIRE CONTRA ORANDUIRII!” | Octavpelin's Weblog

  […] desemnat de către coaliția PSD+ALDE. El a fost deținut politic”, scrie Marius Ghilezan, pe blogul său. Mihai Imbrescu, zis „Zamela” era plugar, fără avere. A fost principalul sprijinitor al […]

 2. Dec 30, 2016

  Mihai FLOAREA

  Pe Vasile Valușescu (nu „Vălușescu”, cum scrieți dv.) l-am cunoscut foarte bine, frecventîndu-l adeseori, în apartamentul din preajma clădirii Circului din București, d-sa onorîndu-mă cu prietenia din 1985 pînă la moarte. A fost „țărănist”, eliberat din temniță în 1964, odată cu amnistia generală a deținuților politic, cerută expres de ONU. Pe Vasile Valușescu l-am cunoscut prin intermediul prietenului său, prof. Enache Nedela, originar din Mehadia, diriginte în timpul liceului pe care l-am făcut în București, devenit părintele meu spiritual, cu care am elaborat cartea „Iorgovan – mit, legendă, baladă” (1995).

 3. Dec 31, 2016

  De ce a făcut puşcărie bunicul lui Sorin Grindeanu. Cum a ajutat la rezistenâa anti-comunistă - VreauDreptate

  […] „Mihai Imbrescu, născut în 22 octombrie 1919, este bunicul din Borlovenii Vechi, judeţul Caraş Severin, care l-a crescut pe Sorin Grindeanu, premierul desemnat de către coaliţia PSD+ALDE. El a fost deţinut politic„, scrie jurnalistul Marius Ghilezan, pe blogul său. […]

 4. Jan 1, 2017

  Mihai Imbrescu Zamela – bunicul anticomunist al premierului Sorin Grindeanu

  […] desemnat de către coaliția PSD+ALDE. El a fost deținut politic”, scrie Marius Ghilezan, pe blogul său. Mihai Imbrescu, zis „Zamela” era plugar, fără avere. A fost principalul sprijinitor al […]

 5. Jan 1, 2017

  Zăgan Vichente

  Iată că a ajuns primi ministru o rudenie a unui fost deţint politic.Oare şi-a schimat faţa PSD-ul ? Poate acest partid va face totul pentru refacertea judeţelor desfinţate de neocomuniştii din înainte.
  Este 1 Ian.2017 am să duc o campani pentru reinfinţarea judeţului meu Făgăraş desfinţat deşi areo majoriatte dE 95% DE ROMÂNI.EU CRED CĂ NEOCOMUNIŞTII AJUNŞI LA PUTERE DUPĂ EVENIMENTELE DIN 1989 AU DESFINŢAT JUDEŢUL FĂGĂPRAŞ CĂCI ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞULUI AU FOST CEL MAI GRELE LUPTE ARMATE IMPOTRIVA SECURITĂTII COMUNISTE DE ATUNCI.Dacă PSD va reuşi să refacă Judeţul Făgăraş ceace nu a făcut nici PNTCD câd au fost la putere cu CDR care ştim că a fost o organiuzaţie de opoziţie cu multe vici. atunci legănul românismului va fi alături de PSD şi va suţine poate programele pozitive ale acestuia.Aş vrea să văd şi părerea altor făgăreşeni sau politicieni. Mulţumesc.

 6. Feb 9, 2017

  Informații EXPLOZIVE despre familia lui Sorin Grindeanu. Premierul desemnat de PSD a avut bunic DEȚINUT POLITIC – ȘTIRI ZILNIC

  […] mariusghilzean.ro, Mihai Imbrescu a fost principalul susținător al grupului Ionescu […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.