Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Eco-anarhiști, mai aveți de huiduit până în 2019, dacă tot faceți jocurile ungurilor!

Opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană au fluierat şi huiduit, așa cum am prevăzut, duminică, la Alba Iulia, în momentul depunerii de coroane la statuia lui Mihai Viteazul, eveniment la care asistau peste două mii de persoane.  Într-un grup separat se se aflau vreo sută de membri ai Platformei Civice Acţiunea 2012 care scandau ”Unire” cu Basarabia. Ambele tabere, aflate în vecinătate, au protestat împotriva tuturor autorităților. Mai puțin împotriva Familiei Regale și a PNȚCD.

Anarhiștii ecologiști au scandat ‘Hoţii’ şi ‘Trădătorii’ când au fost depuse coroane de flori din partea Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Parlamentului, Uniunii Social Liberale, Partidului Democrat Liberal, Instituţiei Prefectului Alba, Consiliului Judeţean Alba, Primăriei municipiului Alba Iulia, dar şi a celorlalte partide.
Tinerii au afişat bannere cu mesajele ‘Salvaţi Roşia Montană’, ‘Mineritul cu cianuri înseamnă moarte’, ‘Afară cu RMGC din ţară’, ‘Singura soluţie, încă o revoluţie’.
Interesant că cele două grupuri contestare nu s-au amestecat, fiecare cu treaba lor. Unii unioniști, alții împotriva oricăror forme de investiții pe teritorului României.

autocar studenti bucuresti

foto: autocarul studenților unioniști
unionistii

Tinerii ”unioniști” au plecat înainte de terminarea defilării din Cetate, semn că și-au îndeplinit misiunea de protestari.

Am spus-o de mai multe ori: pentru 2019, când se va aniversa 100 de ani de la Pactul Trianon, administrația de la Budapesta pregătește ample acțiuni pentru autonomia Transilvaniei, ca primă etapă în inimaginabilul lor plan de alipire a teritoriului, rupt în 1918, de marii patrioți conduși de Iuliu Maniu, și unit cu țara mamă.

 

salvatoareaOricine merge la Budapesta aude despre ”țara mamă”, așa cum califică funcționarii muzeelor sau a instituțiilor publice Ardealul, dezrobit de fruntașii Partidei Naționale.

Recent, la Galeria Națională din Pesta, s-a organizat o excepțională expoziție despre originile impresioniștilor și influențele maghiare în construcția curentului , Cézanne, Manet, Pissarro etc.

Ample spații expoziționale au fost dedicate coloniei de la Nagybánya, întemeiată în 1896 prin deschiderea “Școlii particulare de pictură” condusă de Simon Hollosy (1857-1918), si, a devenit ulterior, una dintre cele mai faimoase colonii europene, printre putinele in care viata artistică s-a desfășurat, fără întrerupere, timp de mai bine de un secol.

Expoziția a avut un itinerar prin marile capitale ale lumii, dar și la Muzeul Secuiesc din Miercurea-Ciuc, în urmă cu cinci ani.

Un mic amănunt, pentru Patri(h)oata Națională, ce arborează steaguri în culorile maghiare, pe statuia lui Avram Iancu și luptă, zic ei, în interesul poporului român, Nagybánya este Baia-Mare, aflat încă pe teritoriul României.

Poate că mulți eco-anarhiști încă nu știu că fac jocul Budapestei pentru anii ce vor urma. Deja sunt pentru două milioane de ardeleni, români și maghiar, care și-au luat cetățenia maghiară.

Poate nu știți, dar imediat după Tisa există 160 de oficii în care transilvănenii își pot depune dosarul de cetățenie. Nici măcar nu li se cere să vorbească limba maghiară.

Oricum nu ei sunt vinovați, ci clasa politică românească, cea care ăîn 23 de ani nu a reușit să creeze nicio magistrală rutieră sau feroviară care să lege Ardealul de Transilvania.

Unui distins profesor bucureștean i s-a propus în urmă cu mai mulți ani să facă o clinică privată pe o anumită specialitate medicală (evident că nu spun care, nu de altceva doar să nu-i fac rău distinsului academician de origine ardeleană n.a.). Omul a organizat echipa, a făcut planurile de investiții. Totul s-a blocat la finanțări. Elvețienii nu voiau niciunde la sud sau la est de Munții Carpați, pentru că, în viziunea lor, influențară de cercuri financiare ale lumii, ”în sud vor fi adunați țiganii Europei până în 2050.” Sper ca întâmplările să fie pur întâmplătoare și coincidențele să nu aibă dubii de credibilitate. Într-o zi voi povesti mai multe, dar cert este că dacă Administrația de la București nu se va trezi va pierde într-un ceas târziu al isotoriei inima sa. Sper să mă înșel eu și să pot lucra într-o Monarhie cu un Rege din Casa regală Română. Fără a readuce Monarhul pe tron statalitatea română e în disoluție. Cred că e unica noastră șansă de salvare.

În ceea ce privește unitisalvam# când se vor desecretiza dosarele probabil că va fi prea târziu.

 

P.S. Probabil pentră că sunt printre primii cititori, am primit o dedicație pe cartea ”Afacerea Roșia Montană” de la Mihai Goțiu, cu mesajul ”un altfel de jurnalism”. Despre carte, într-un alt episod.

Taguri: , , , , , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (18)

 1. Dec 1, 2013

  rasist

  esti praf. sa iti fie rusine.

 2. Dec 1, 2013

  daniela

  Pacat! Macar astazi trebuiau sa sa abtina!

 3. Dec 1, 2013

  kla2005

  Romania trezeste-te!
  In plina sarbatoare nationala cand ar fi trebuit ca peste tot sa fie arborate cele trei culori nationala ROSU GALBEN si ALBASTRU, opozantii au arborat in INIMA ROMANIEI culorile atat de hulite de ardeleni rosu alb si verde!
  Rusine celor care le-au arborat si rusine autoritatilor ca au lasat culorile maghiare langa statuia VITEAZULUI!

 4. Dec 1, 2013

  iulia

  suferiti de sindromul Stockholm. Cei care sunt bineintentionati sunt dezinformati si spalati la creier, celorlalti rushine ca fac jocurile puterilor straine. Va ganditi, cand va lasati fanatizati de-o idee, partid sau personaj politic (toti, fara exceptie, compromisi) ca e posibil sa va inselati? Patriotismul e mult mai mult decat o zi in care “arborezi” steagul tricolor. Dincolo de pericolul dezastrului ecologic, Rosia Montana e unul din putinele lucruri care ne pot permite sa incercam sa existam din nou pe harta lumii, daca nu cedam exploatarea si minereul ramane in posesia statului roman, pt ca in cativa ani-decenii va fi resetul sistemului monetar, si Romania va putea exista ca tara datorita acestor reserve. Cea mai importanta bogatie a tarii, tineretul, s-a dus, si nu se va mai intoarce, insa poate vor emigra nistra straini si mai disperati si vor munci pentru noi. Rosia dispune de minereu f. bogat, 548 tone de aur pur, pe locul 41 din 548 de mine, dupa criteriul puritatii/concentratiei. Observati pe linkul atasat (pg. 19 si 38 – exploatarea de la Bucium) Rusia, Uzbekistan nu si-au vandut aurul, a ramas in exploatarea statului, care poate angaja firme sa ajute la prospectare si exploatare. http://www.visualcapitalist.com/wp-content/uploads/2013/11/global-gold-mine-and-deposit-rankings-2013.pdf

  Doamne ocroteste-i pe romani de ignoranta si incapatanarea de a se coaliza in apararea dusmanului lor de moarte

 5. Dec 2, 2013

  Feri

  Care ,,tara mama” mai tata cand Moldova si Valachia se atacau frecvent iar Transilvania avea autoritate asupra lor. Cititi si voi istorie din surse independente. Romanii merita o sarbatoare adevarata nu circul creat de Iliescu de 1 Decembrie. Ti-e si scarba sa-i vezi pe politrucii nostri la televizor cum se umfla la televizor de atata ,,patriotism”. Destepta-te romane!

 6. Dec 2, 2013

  Simplu Ardelean

  Bullshit!!! Nu mai stiti cum sa distrageti atentia oamenilor si sa invrajbiti ardelenii. Afla, ma scursoare, ca aici nu conteaza nationalitatea, ci intetesul comunitatii. Inceteaza cu asmutirea romanilor impotriva maghiarilor si viceversa. Habar nu ai, in prostia ta, cati romani transilvaneni vor independanta economica. Si nu-ti face griji, nu vin ungurii peste noi – stim sa ne administram singuri, fara “ajutor” mitic (a se citi “jaf”) sau de la Budapesta (la fel “jaf”). Dormi in pace…

  • Dec 2, 2013

   Tanase Ion

   Si daca esti un ardelean adevarat, de ce nu doresti reponirea mineritului la Rosia Montana???…de ce sa nu vrei si la altii binele, chiar la ardelenii tai…

 7. Dec 2, 2013

  Remus

  Au fost o mana de protestatari si aceia adusi cu autocarul de prin Cluj si Sibiu. E trist sa vezi ca la ziua nationala tinerii care fac “revolutia generatiei lor” scandeaza sub culorile altei tari. Chiar daca Soros le e finantatorul macar atat puteau sa faca de ziua nationala a Romaniei sa nu aduca acele steaguri cu rosu alb si verde. Revolutia generatiei de azi e de fapt un spectacol cu actori romani dublat in maghiara.

  • Dec 2, 2013

   AH

   mai, autor. ma faci pe mine anarhist si purtator de steaguri maghiare? de ce nu ai venit la mine naibii ieri,la Alba Iulia, sa ma intebi cine sunt, ce cred despre proiect, ce cred ca simbolizeaza niste culori pe un steag…etc…sa te documentezi ca un adevarat jurnalist inainte sa ma faci anarhist, om platit de naiba stie, dezinformat, etc. de ce?

 8. Dec 2, 2013

  Tanase Ion

  Acesti indivizi care au protestat contra de 1 decembrie nu au nici un pic de respect fata de ziua nationala a Romaniei, fac jocul ungurilor care doresc sa ne ia Transilvania si bogatiile ei (inclusiv Rosia Montana). Nu ii inteleg de ce se impotrivesc atata, tinad cont ca RMGC a afirmat faptul ca acest proiect va fi cel mai sigur, numai dezinformarea poate fi singurul motiv in viziunea mea.

 9. Dec 2, 2013

  magistrala albastra

  “Oricum nu ei sunt vinovați, ci clasa politică românească, cea care ăîn 23 de ani nu a reușit să creeze nicio magistrală rutieră sau feroviară care să lege Ardealul de Transilvania.”
  …vorbiti in calitate de prim-ministru, sau de membru al parlamentului ?

 10. Dec 2, 2013

  Ioana

  RMGC dă un exemplu de responsabilitate corporativă. Mineritul modern reprezintă o sursă sigură pentru dezvoltarea și menținerea biodiversității pe termen lung. Proiectul Roșia Montană are o componentă importantă dedicată activităților de ecologizare și monitorizare a mediului înconjurător.

 11. Dec 3, 2013

  Ioana

  Din actiunile de genul acesta intreprinse in ultima vreme, concluzionez ca in Romania a fost ”salvat” tot ce era nevoie sa se salveze, ultima de de pe lista a ramas Rosia Montana. Asadar, altceva nu mai merita ”salvat” in tara asta!?

 12. Dec 3, 2013

  Xenofobia e argumentul suprem • alphablog.ro

  […] eşti de împotriva proiectului RMGC, eşti vîndut ungurilor şi vrei alipirea Ardealului la […]

 13. Dec 5, 2013

  Tanase Ion

  Proiectul RMGC prevede restaurarea si conservarea cladirilor din centrul istoric, multe dintre ele aflateintr-o stare avansata de degradare, si amenajarea zonei pentru locuit si in scopuri turistice. Pana inprezent, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru cercetarea si restaurarea patrimoniului local siva mai investi 70 de milioane de dolari pentru punerea in valoare a patrimoniului din Rosia Montana.

 14. Dec 10, 2013

  Cristina

  Stimate domn, inainte de a citi continuarea articolului si a vedea daca il cred sau nu, imi permit sa va atrag atentia ca Trianon nu e un “pact” ci un tratat international…

 15. Jul 8, 2014

  Xenofobia e argumentul suprem | Un fel de alphablog

  […] eşti de împotriva proiectului RMGC, eşti vîndut ungurilor şi vrei alipirea Ardealului la […]

 16. Dec 6, 2016

  Ultimul Marş Unionist şi Cedarea Basarabiei 2016 (4) | Blog Propinatiu Oligopedagogia – Prioritatea Nationala

  […] eşti obligat să scotoceşti prin cele arhive, nimerind peste unele poziţii şi atitudini uitate: http://mariusghilezan.ro/baieti-anarhisti-mai-aveti-de-huiduit-pana-in-2019-daca-tot-faceti-jocurile… La noua Românie liberă, temătorul de jocul ungurilor Ghilezan publică însă alături de […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.