captain

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

bear

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

S&P

“Accident aviatic” pe Wall Street. O aşchie a ajuns şi la Bucureşti

Bursele europene au fost afectate după crahul de pe Wall-Street. Inclusiv cea de la Bucureşti, care a deschis cu un -3%. Indicele S&P 500 (un barometru al creşterii economiei americane) a pierdut aproape zece procente în mai puţin de o citeşte

Gaina 0

Cum văd Irma néni creşterea economică şi Moş Laie, Unirea?

Irma-neni e încă o femeie în putere. Are grijă de gospodăria sa dintr-un sat din Harghita. Copiii-s duşi în Germania la muncă. Creşte găini de ouă. Acum nu mai are decât 80 de găini. Ouă mai puţine dau iarna.

Nero

Gărzile pretoriene au provocat căderea Romei

Churchill avea o vorbă: “Învață istoria. În istorie sunt toate tainele politicii.” Poate că Dragnea a citit mai mult decât a spus…. Sfârşitul Republicii l-a găsit la conducerea statului roman pe Augustus, cel care s-a autoproclamat Princeps (cel dintâi), fără citeşte

Am fost primul jurnalist român care a coborât într-o mină

lonea

 

Cred că am depăşit limita suportabilului. Peste o sută de injurii pe zi. Celor care mă acuză şi mă jignesc le aduc aminte că nu am făcut niciodată jurnalistică de birou, că am stat în 13-15 iunie 1990 pe străzi alături de mineri, am scris la patru ziare atunci, am realizat prima mea corespondenţă la BBC World Wide live, la doar câteva zile am fost primul ziarist român  care a coborât în şut la Lonea, după ce Miron Cozma m-a ameninţat, am suferit, dar am crezut că şi minerii sunt oameni. Şi ei pot fi manipulaţi. Mergeţi şi căutaţi prin arhivele ziarelor şi atunci veniţi să aruncaţi blamul asupra mea. Ghile_miner
Ca o anecdotă de scos ridurile, la coborârea mea în mina de la Lonea, am primit instructajul necesar de la un inginer minier, parcă Constantin îl chema, dar a uitat un mic amănunt.
După vreo şase ore de discutat cu minerii în adâncuri şi de mici/mari sperieturi datorate trosniturilor cadrelor de lemn, am găsit un loc de aerisire şi am dat să scot pachetul de ţigări din buzunar. Voiam să-mi aprind una. Inginerul şi şeful de lucrări au încremenit. Putem exploda. “Aici este gaz metan”, mi-a spus unul dintre ei. “Dar nu miroase”, am sărit eu. Aşa am aflat că gazul în stare naturală nu are miros.

Am scris sute de articole şi reportaje despre viaţa minerilor. Aşa că vorbesc în cunoştinţă de cauză. Le ştiu viaţa, obiceiurile, dar şi sudălmile. Cu greu am oprit câţiva mineri în vara anului acesta să nu o ia pe sus pe o piţipoancă din gaşca ecologistă.
Mergeţi, dragi contestatari ai mei, măcar o dată într-o mină şi apoi ridicaţi piatra.

 

Taguri: , , , ,

Comentariu (1)

 1. Sep 12, 2013

  Shadow

  @Marius
  Or fi lucrat minerii cand te-ai dus acolo. Tata, Dumnezeu sa-l ierte, era inginer minier si stia care era productivitatea acestora si cauzele. Cauze care nu erau numai legate de lipsa de investitii, lipsa de utilaje, etc. Erau multi care coborau in mina si dormeau acolo timp de 4 sau 6 ore cat aveau programul de lucru.
  Am fost cu el nu odata in mina si eu stiu care era “viata lor” si cum se “calcula” acordul pt ceea ce nu produceau. Erau foarte buni sa dea pumni, sa devina violenti. Imediat cum li s-au scazut din “drepturi” de exemplu costurile de incalzire, energie, electrica, etc au sarit.
  Si da sunt oameni simpli fara multa carte care sunt extrem de usor manipulabili.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.